Gündem

İşsiz kalanlar Dikkat! Kesintisiz Maaş İçin Geç Kalmayın

Sosyal güvenlik mevzuatları içerisinde çeiştli düzenlemeler yer aıyor. Düzenlemeler arasında kendine yer bulan işsizlik maaşı ise sağlık hizmetleri hakkında verilen kararların detaylarını gözler önüne serdi. Buna göre işsiz olanların sağlık hizmetlerinin tamamı devlet tarafından karşılanacak.

Ancak bu işsizlik kapsamında sağlık hizmetlerinden ve maaşlardan yararlanmak öyle kolay olmayacakken bazı şartlarıda yerine getirmek gerekecek.

PRİMLERE GÖRE SÜRELER

Aldığınız maaşınız ne kadar çok olursa olsun bu sınırı geçmeniz mümkün değil. Ki söz konusu bu sınır 2017 için belirlenen asgari ücrete göre bin 422 lira olarak karşımıza çıkıyor. İşsizlik maaşından binde 7 damga vergisi kesildiğinide var sayarsak,  bu yılki asgari ücrete göre alınacağı ifade edilen en düşük işsizlik maaşı ise 711 lira olarak ortaya çıkar. Ne kadar süreyle işsizlik maaşı alacağınızı ise son 3 yıldaki çalışmalarınız belirleyecek. Son 3 yılda 600 gün prim ödeyip çalışanlar 6 ay, 900 gün çalışanlar 8 ay, 1080 gün çalışanlar 10 ay işsizlik maaşı alabilecekler.

MAAŞLARDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalanların yanı sıra Haklı fesih ile işyerinden ayrılanlar Hizmet akdinin feshinden önce bulunan son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışanlar son üç yıl içinde en az 600 gün süreyle beraber işsizlik sigortası primi ödemiş olanların Hizmet akdinin feshinden sonraki gün 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmuş olacaklar.

KİMLER MAAŞLARDAN YARARLANAMAYACAK?

1- Kendisi istifa edenler

2- İşverenin haklı fesih tercihi ile çıkartılanlar

3- Emeklilik için ayrılanlar

4- Askerlik için ayrılanlar

5- Evlilik için ayrılan kadınlar

Kamupersoneli.net | ANKARA