Gündem

İstanbul Boğazına Suyun Altından Geçilecek Yaya Tüneli Projesi Geliyor

İstanbul için yeni bir proje daha başlamış durumda. Boğazın altından tüp tüneller ile yapılması planlanan Yaya Tüneli Projesi kapsamında sondaj ekiplerinin hummalı çalıştığı belirtildi.

Asya ve Avrupa yakasını İstanbul Boğazı’nın altından yaya yolu ile birleştirmesi planlanan “Kabataş-Üsküdar Yaya Tüneli Projesi” için ilk adım atıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın “ustalık döneminin en önemli eserlerinden biri” olarak tanımladığı Üsküdar ile Kabataş’ı denizin altından birbirine bağlayacak olan projenin sondaj ihalesinin sonuçlandığı belirtildi. Bu kapsamlar içerisinde Kabataş açıklarına getirilen sondaj gemisi ile başlayan çalışmalar yakından incelendi.

İki kıtayı denizin altından yayalar için birbirine bağlaması planlanan Üsküdar- Kabataş arasındaki tünel, iki kilometre uzunluğunda yapılacak. Denizin 20 metre altından geçecek ve iki katlı tünelin üst katını yayalar ayrıca 1 adet bisiklet yolu bulundurulacak. Tünelin alt katında ise lastik tekerlekli elektrikli araçların trafik akışına sağlanacak.

Yapılması planlanan bu projeyle beraber Asya ve Avrupa yakası bir kez daha birbirine bağlanmış olacak. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne 2015 Yılı Faaliyet Raporlarını sunan Kadir Topbaş, “ustalık dönemim” dediği başkanlığının 3. dönemine ilişkin vizyon projelerini de açıklamıştı. Topbaş, Üsküdar ve Kabataş’ın kent için önemli düğüm noktaları olduğunu vurgulamıştı. İstanbul Boğazı’nın altından bu iki bölgenin yaya tüneli ile birleştirileceğini ifade etmişti.

Çalışmalarının 2019 yılında tamamlanması planlanan tünel hizmete açıldığında ise Üsküdar’da Marmaray’dan inen yolcular, denizin altından yürüme bandı ile karşı yakaya geçerek Kabataş metrosuna ulaşabilecek ve hizmetten yararlanabilecekler.

Kamupersoneli.net | ANKARA