Gündem

İstanbul'daki deprem ile ilgili önemli açıklama: Artçı olabilir!

İstanbul’da meydana gelen 4.3’lük deprem vatandaşların endişe yaşamasına neden olmuştu. Depremin ardından uzmanlar çeşitli açıklamalarda bulundular. Son olarak Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AYM) ile Jeoloji Mühendisliği tarafından deprem hakkında değerlendirmede bulunuldu.

İstanbul'daki deprem ile ilgili önemli açıklama: Artçı olabilir!

Prof. Dr. Murat Utkucu, Prof. Dr. Emrah Doğan ve Arş. Gör. Dr. Emrah Budakoğlu tarafından yapılan değerlendirmede depremin şiddetinin Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünce (KRDAE) 4.3 olarak belirlendiği, Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) üzerinde bin yıldan fazladır 5.0 ve üstü birçok deprem meydana geldiği, dolayısıyla bunun yer bilimleri açısından olağan bir durum olduğu belirtildi.

Depremin büyüklüğü 4.1 olarak bulundu

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada, “Bu bilgiden ve yeni oluşan depremin büyüklüğünden hareketle depremin Marmara Denizi depreminin bir artçı depremi olabileceği değerlendirilmiştir. 24 Eylül 2020 Marmara Denizi depreminin Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümünde deprem dalgalarından yapılan faylanma mekanizma çözümü depremin KAFZ üzerinde oluştuğunu doğrulamaktadır. Yapılan deprem dalga analizinden depremin büyüklüğü MW= 4.1 olarak bulunmuştur” ifadeleri kullanıldı.

Ne olmuştu?

Kandilli Rasathanesinin verilerine göre Marmara Denizi’nde Tekirdağ’a bağlı Marmaraereğlisi açıklarında 4,3 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. İstanbul’da yoğun bir şekilde hissedilen deprem vatandaşlarda paniğe neden olurken depreme karşı tedbir tartışmalarını da beraberinde getirdi.