Gündem

İstanbul’dan sonra İzmir’de de askıda fatura sosyal yardım başlatıldı!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu geçtiğimiz hafta askıda fatura diye Türkiye’de bir ilk olarak sosyal yardım platformu açtı. Faturalarını ödeyemeyen ihtiyaç sahipleri, İBB tarafından açılan askıda fatura https://askidafatura.ibb.gov.tr/ internet adresine girerek, ödemesinde güçlük çektikleri su ve doğalgaz faturalarını kaydediyor ve hiç tanımadıkları ve görmedikleri hayırseverler tarafından ödenmesini sağlıyorlar.

ASKIDA FATURA ŞİMDİ İZMİR’DE

Askıda fatura kampanyası başta İstanbul’da olmak üzere tüm Türkiye’de büyük bir ses getirdi. Alan elin veren eli görmemesi bu kampanyanın en cazip yönlerinden biri olması, kampanyaya katılımı arttırdı. Askıda fatura sosyal yardım kampanyasını İstanbul’dan hemen sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi de başlattı.

Başkan Tunç Soyer, “Bu uygulamaya ilham veren İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’na da teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. Kampanyaya destek veren İmamoğlu ise, “Güzel İzmir’in de İstanbul gibi çok anlamlı bir dayanışma örneği sergileyeceğine eminim” diyerek Soyer’e yanıt verdi. İstanbul’da ‘askıda fatura’ kampanyasına başvuru yapan ihtiyaç sahibi aile sayısı 200 binin üzerine çıktı. Kampanya kapsamında 83 binin üzerinde ailenin 10 milyon lirayı aşan faturası ise ödendi.

İstanbul’dan sonra İzmir’de de askıda fatura sosyal yardım başlatıldı!

İZMİRLİLERDEN YOĞUN TALEP GELDİ

Başkan Tunç Soyer, İstanbul’da başlayan kampanyanın büyümesi üzerine İzmirlilerden de talep geldiğini belirterek şunları söyledi:

* Ortaya çıkan krizin ilk gününden beri İzmirliler olarak örnek bir dayanışma tablosu çizdik. İmkanı olanla desteğe ihtiyaç duyanı buluşturma çağrımız beklediğimizin de üzerinde karşılık buldu.

* Halkın Bakkalı üzerinden satın alınan on binlerce gıda paketi ihtiyaçlı ailelere ulaştırıldı ve ulaştırılmaya devam ediyor. Aynı şekilde Ramazan ayının başından bu yana dijital platform üzerinden sayısı iki yüz bini aşan iftar yemeğinin dağıtımına aracı olduk.

* Corona virüsü salgını nedeniyle üreticinin ürününün dalında kalmaması için gençlere meyve hasadına gönüllü destek çağrısı yaptık. Yüzlerce gencimiz koşarak geldi.

* Bununla da yetinmeyen hemşehrilerimiz dayanışmayı yeni bir boyuta taşımak için ‘askıda fatura’ uygulamasını hayata geçirmemizi istedi. Onlarla gerçekten iftihar ediyorum.

* Bu zor günlerde çalışamayan, evine ekmek götüremeyen hemşehrilerimizin su faturalarının ödenmesi konusunda inisiyatif alma talebinde bulunan İzmirlilere de, bu uygulamaya ilham veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’na da teşekkürlerimi sunuyorum.

“VEREN EL ALAN ELİ GÖRMEDEN”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Veren el alan eli görmeyecek” ilkesiyle başlattığı dayanışma kampanyası çığ gibi büyüdü.

Bu süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi, Maskematik, üreticilere destek, gönüllü imece kampanyası, seyyar pazar, sağlık çalışanlarına ücretsiz ulaşım ve kalacak yer, 65 yaş üstü ile 18-20 yaş arasına ücretsiz iletişim desteği, kadına şiddeti önlemek için destek hattı ve kadın misafirhanesi gibi uygulamalar yer aldı.

UYGULAMA NASIL OLACAK?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “askıda fatura” uygulaması ile ekonomik sıkıntı yaşayan İzmirliler ödeyemedikleri İZSU faturalarını sisteme kaydediyor. Onlara destek olmak isteyenler ise aynı sistem üzerinden dilediği faturayı seçerek ödeme yapabiliyor.

Uygulama kapsamında bu zorlu süreçte işyerleri kapanan, ekonomik sıkıntıya düşen esnafın ödenemeyen ilan-reklam vergi borçları da örnek olması beklenen bir esnaf dayanışmasıyla ödenebilecek.

İSTANBUL’DA 10 MİLYON LİRANIN ÜZERİNDE FATURA ÖDENDİ

İBB kaynaklarının aktardığı son bilgilere göre, ‘askıda fatura’ kampanyasına başvuru yapan ihtiyaç sahibi aile sayısı 200 binin üzerine çıktı. Kampanya kapsamında 83 binin üzerinde ailenin 10 milyon lirayı aşan faturası ödendi.

İstanbul’dan sonra İzmir’de de askıda fatura sosyal yardım başlatıldı!