Gündem

İzmir’de sağlık çalışanları ayaklanacak! Ameliyata girmeme eylemi yapılacak!

İzmir’de Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir hasta yeşil reçeteli bir ilacı doktora yazdırmak istemesine karşılık olarak İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan doktor Kadir Songül’ün bu talebi reddetmesinin ardından hasta doktora jiletle saldırdı.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN AMELİYATA GİRMEME EYLEMİ

Doktora jilet fırlatarak yaralanmasına neden olan hastadan dolayı İzmir’in Buca ilçesinde bulunan Seyfi Demirsoy hastanesinde görev yapan sağlık çalışanlarından anestezi uzmanlarının ameliyata girmeme eylemi yapmayı planladıkları öğrenildi.

İZMİR GENELİNDE SAĞLIK ÇALIŞANLARI EYLEM YAPACAK!

Anestezi uzmanları tarafından yapılacak olan eylemin şehrin genelinde bütün hastenelerde görev yapan sağlık çalışanlarını harekete geçirmesi ve il geneline yayılacağı tahmin ediliyor.

İzmir’de sağlık çalışanları ayaklanacak! Ameliyata girmeme eylemi yapılacak!

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA UYGULANAN ŞİDDETE KARŞI AÇILAN DAVALARIN SONUÇLARI İSE ŞÖYLE: 

1-Ankara 5.Asliye Ceza Mahkemesinde Acil Tıp Teknisyeni Sağlık Çalışanına Sözel /Fiziksel Şiddet “hakaret, mala zarar verme, basit yaralama ” ile İlgili Açılan Dava Sonuçlanmıştır.

Şiddet olayı Ekim.2012 Tarihinde Acil Sağlık Hizmetleri emrinde görevli acil yardım ambulansı vaka başında iken yaşanmıştır. Olay dünü Acil Tıp Teknisyeni (ATT) sağlık çalışanının yönetimindeki ambulans ile acil yardım ekibi iki aracın çarpıştığı trafik kazasına gitmişlerdir. Yaralılardan birinin ambulansa alınarak tedavisinin yapıldığı sırada, diğer kişi oğlunun yere düşerek kalp krizi geçirdiğini derhal müdahale edilmesi gerektiğini beyan ederek sürücü ATT sağlık çalışanının “yakasına yapıştığı, kendisini tartakladığı, üniformasının kolunu yırttığı, kolundaki saati yere atarak tekmelemek suretiyle kırdığı ve kendisine küfür ederek” hakarette bulunduğu iddia edilmiştir.
Ankara 5.Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada;
Sanığın yaralama suçu sabit görüldüğünden 2000 TL Adli Para Cezası ile  cezalandırılması Hükmün Açıklanmasının Geri bırakılmasına ve 5 yıl süreyle denetim süresine tabi tutulmasına,
Sanığın kamu  görevlisine görevinden dolayı  hakaret suçu sabit görüldüğünden 4.040.00 TL Adli Para Cezası ile cezalandırılmasına,Hükmün Açıklanmasının Geri bırakılmasına ve 5 yıl süreyle denetim süresine tabi tutulmasına karar verilmiştir.
Sanığın  mala zarar verme suçu sabit görüldüğünden 1.320.00 TL Adli Para Cezası ile cezalandırılmasına, Hükmün Açıklanmasının Geri bırakılmasına ve 5 yıl süreyle denetim süresine tabi tutulmasına karar verilmiştir.

İzmir’de sağlık çalışanları ayaklanacak! Ameliyata girmeme eylemi yapılacak!

2-Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesinde Ambulans Sürücüsü Sağlık Çalışanına Sözel Şiddet “yaralama,tehdit” ile İlgili Açılan Dava Sonuçlanmıştır.

Şiddet olayı Haziran.2013 Tarihinde Acil Sağlık Hizmetleri emrinde görevli acil yardım ambulansı vaka başında iken yaşanmıştır. Olay günü acil yardım ambulansı düşme vakası ile ilgili verilen adrese gittiğinde orada bulunan ve olaydan yarım saat önce aynı vakaya gitmiş oldukları hasta ile karşılaştıklarını ambulans sürücüsünün kişiye hitaben “sana daha öncede geldik sen oradan ne çabuk buraya geldin, seni arıyoruz “dediğinde şahsın cüzdanından çıkarmış olduğu bıçakla saldırdığını ve daha sonrada sürücüye hitaben “senin adını öğreneceğim, ailene zarar vereceğim” diyerek tehdit ettiği beyan edilmiştir.
Ankara 9.Sulh Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada;
Sanığın sübut bulan yaralama suçundan eylemine uyan TCK 86/2 maddesine göre suçun işleniş özelliklerine göre sanığın güttüğü amaç ve saik göz önünde bulundurularak taktiren 4 Ay Hapis Cezası ile Cezalandırılmasına, Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasına yer olmadığına,
Sanığın sübut bulan sair tehdit suçundan TCK’nın 106/2 maddesi uyarınca suçun işleniş özelliklerine göre sanığın güttüğü amaç ve saik göz önünde bulundurularak taktiren  1 Ay Hapis Cezası ile Cezalandırılmasına, sanığa verilen cezanın kısa süreli olması ilgili mevzuat hükümleri gereği 15 gün süreyle kamu hizmetinde çalıştırılması seçenek yaptırımına çevrilmesine karar verilmiştir.

İzmir’de sağlık çalışanları ayaklanacak! Ameliyata girmeme eylemi yapılacak!

3-Ankara 2.Asliye Ceza Mahkemesinde iki Acil Tıp Teknisyeni(ATT) ve  bir Ambulans Acil Bakım Teknikeri (AABT) Sağlık Çalışanına Sözel Şiddet “basit yaralama” ile İlgili Açılan Dava Sonuçlanmıştır.

Şiddet olayı Nisan.2013 Tarihinde Acil Sağlık Hizmetleri emrinde görevli acil yardım ambulansının binanın önünde baygın bir şahsın bulunduğunun bildirilmesi üzerine olay yerine gittikleri , kendilerini bu  kişinin yakınlarının karşıladığı, kişinin eşini yakınlarda kaybetmesi sebebi ile psikolojik sorunları olduğu ve evde baygın halde bulunduğunu söylemişlerdir.112 ekibi şahsın evine çıktığında şahsın “niye geldiğini, defolun buradan gidin” dediği, agresif tavırlar sergilediği,  ATT sağlık çalışanının saçını çekip vurmaya başladığı, onun evden ayrılmasından sonra diğer  ATT sağlık çalışanın saçlarından çekip kollarından tuttuğu ve arkalarından terlik fırlattığı beyan edilmiştir.
Ankara 2.Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada;
Sanığın müşteki ATT sağlık çalışanına yönelik kasten yaralama suçundan 3000,00 TL doğrudan Adli Para Cezası ile cezalandırılmasına, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve 5 yıl süre ile denetim süresine tabi tutulmasına karar verilmiştir.
Sanığın diğer müşteki ATT sağlık çalışanına yönelik kasten yaralama suçundan 3000,00 TL doğrudan Adli Para Cezası ile cezalandırılmasına ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve 5 yıl süre ile denetim süresine tabi tutulmasına karar verilmiştir.

4-Ankara 26.Asliye Ceza Mahkemesinde Acil Tıp Teknisyeni Sürücü Sağlık Çalışanına Sözel Şiddet “hakaret, kamu malına zarar verme” ile İlgili Açılan Dava Sonuçlanmıştır.

Şiddet olayı Mayıs.2012 Tarihinde 112 Acil Yardım ambulansı seyir halinde iken gerçekleşmiştir. Olay tarihinde araç kullandığı anlaşılan şüpheli ve yanında arkadaşı diğer şüpheli olduğu halde seyir halinde iken  Acil Tıp Teknisyeni (ATT) sürücü sağlık çalışanının kullanmakta olduğu ambulansın yolu geçişe kapatır şekilde durmasından dolayı tartışma çıktığı, bu tartışma sırasında şüphelinin kamu görevi yapmakta olan ATT sürücü sağlık çalışanına “yürü lan seni de sinkaf ederim şeklinde hakaret içeren sözler söylediği, bu esnada araçtan inen diğer şüphelinin ambulansın kapı kaportasına vurarak zarar verdiği iddia edilmiştir.
Ankara 26.Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada;
Sanığın kamu malına zarar verme suçundan  iki ay on beş gün hapis cezası ile cezalandırılmasına, hapis cezasının TCK51/1 maddesi gereğince ertelenmesine ve 1 yıl süreyle denetim altında bulundurulmasına karar verilmiştir.
Diğer sanığın hakaret suçundan iki ay on beş gün hapis cezası ile cezalandırılmasına, Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması ve 5 yıl Süre ile Denetim Süresine Tabi Tutulmasına karar verilmiştir.

İzmir’de sağlık çalışanları ayaklanacak! Ameliyata girmeme eylemi yapılacak!

5-Ankara 3.Asliye Ceza Mahkemesinde Hekim Sağlık Çalışanına Sözel Şiddet “kamu malına zarar verme” ile İlgili Açılan Dava Sonuçlanmıştır.

Şiddet olayı Mayıs.2012 Tarihinde 112 Acil Sağlık Hizmetlerine bağlı acil yardım ambulansı vaka başında iken gerçekleşmiştir. Hekim, Acil Tıp Teknisyeni(ATT) ve sürücü sağlık çalışanından oluşan 112 ekibi Etimesgut ilçesinde meydana gelen trafik kazasına müdahale etmek amacıyla olay yerine geldiğinde kazada yaralananların yakını olan şüphelilerin ambulansın geç geldiğini iddia ederek ambulans aracına zarar verdikleri iddia edilmiştir.
Ankara 3.Sulh Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada;
Sanıklar hakkına kamu malına zarar verme suçundan açılan kamu davasında sanıkların suç işleme kastı olmadığından CMK nun 223/2-c maddesi uyarınca Beraatlerine karar verildi.

6-Sincan 3. Sulh Ceza Mahkemesinde iki Acil Tıp Teknisyeni (ATT) bir Acil Ambulans Bakım Teknikeri(AABT), Sağlık çalışanlarına Sözel Şiddet “hakaret” ile İlgili Açılan Dava Sonuçlanmıştır.

Şiddet olayı Haziran.2013 Tarihinde Ankara 29 Nolu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu ekiplerince yaşanmıştır. Olay yerine gelen ekibe hasta yakınının sinkaflı küfürler etmesiyle yaşanmıştır. Hasta yakını ekiplere “nerede kaldınız bu kadar mı zordu gelmek” diye bağırmıştır. Ekip hastanın arrest olabileceği düşüncesi ile polis ekibi beklemeden eve çıkmış ancak eve çıktığında hasta yakını ekibe küfürler etmeye devam etmiştir. Buna rağmen ekip hastaya gerekli müdahaleyi yaparak hastanın hastaneye naklini sağladığı iddia edilmiştir
Sincan 3. Sulh Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada;
Sanığın üzerine atılı kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçunu işlediği kanaatine varılmakla, 7.600.00 TL ADLİ PARA CEZASI ile cezalandırılmasına Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasına ve 5 yıl süre ile denetim süresine tabii tutulmasına karar verilmiştir.

İzmir’de sağlık çalışanları ayaklanacak! Ameliyata girmeme eylemi yapılacak!

7-Ankara 19.Asliye Ceza Mahkemesinde bir Acil Tıp Teknisyeni(ATT), bir Ambulans Acil Bakım Teknikeri(AABT) ve Bir Sürücü  Sağlık Çalışanına Sözel Şiddet “hakaret, Kamu Malına Zarar Verme” ile İlgili Açılan Dava Sonuçlanmıştır.

Şiddet olayı Kasım.2012 Tarihinde . Ankara Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu ekiplerince yaşanmıştır. Acil Sağlık Hizmetleri ekibi  verilen olay yeri adresini ararken, hasta yakını olduğu öğrenilen bir kişi öfkeli bir şekilde aracını takip etmeleri söylediği, ekip aracı takip edip vakaya ulaştıklarında eve girecekleri sırada hasta yakınlarının ambulansın geç geldiğini iddia ederek,  ekibe hakaretler ve tehditler savurdukları, ekibin ambulansa sığındığı, hasta yakınlarının ambulansı yumruklayıp, ambulansın sileceklerini kırdıkları iddia edildi.
Ankara 19.Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada;
Sanığın hakaret suçunu işlediği sabit görülmekle, 6 AY 7 GÜN HAPİS CEZASI ile cezalandırılmasına ve  Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasına, 5 yıl süre ile denetime tabii tutulmasına,
İkinci Sanığın hakaret suçunu işlediği sabit görülmekle, 6 AY 7 GÜN HAPİS CEZASI ile cezalandırılmasına ve Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasına, 5 yıl süre ile denetime tabii tutulmasına,
Yine aynı sanığın mala zarar verme suçu sabit görülmekle, 10 AY HAPİS CEZASI ile cezalandırılmasına ve Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasına, 5 yıl süre ile denetime tabii tutulmasına,  karar verilmiştir.

8. Ankara 5. Asliye Ceza Mahkemesinde sağlık çalışanına sözel, fiziksel şiddet “görevli memura hakaret, tehdit, basit yaralama, kamu malına zarar verme” ile ilgili açılan dava sonuçlanmıştır.

Şiddet olayı Şubat 2012 tarihinde 112 Acil Yardım ambulansında yaşanmıştır. Hasta A.Ö’yü almak için olay mahalline gidildiğinde hastanın aşırı alkolü olması sebebi ile fenalaştığı görülmüştür. Hasta tıbbi yardımda bulunmak ve tedavisinin yapılacağı hastaneye nakli sağlanmak amacıyla ambulansa bindirilmiştir. Sağlık çalışanı iğne yapmaya çalıştığında kendisine gelen hasta A.Ö sağlık çalışanı ile tartışmaya başlayarak çalışana hitaben sinkaflı küfürlerde bulunup “onu öldüreceğim” dediği küfür ettiği, “seni sinkaf edeceğim” diyerek saçından tutup eliyle vurarak sözel ve fiziksel şiddette bulunduğu, aynı zamanda ambulans içerisinde bulunan EKG palet kablosuna asılarak koparıp kırılmasına neden olarak kamu malına zarar verdiği beyan edilmiştir.
Ankara 5. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmalardan sonra;
Hasta A.Ö.’nün basit yaralamasından dolayı; 6 (ALTI) AY HAPİS CEZASI İLE CEZALANDIRILMASINA, hapis cezasının tecili halinde ileride bir suç işlemekten çekinmesine  neden olacağı konusunda edinilen kanaate nazaran hapis cezasının ertelenmiştir. Hükmün açıklamasının geri bırakılmasına kanunen ve takdiren yer olmadığına karar verilmiştir.1 yıl süre ile sanık denetim altında tutulacak ve denetim süresi içinde kasıtlı bir suç işlemesi halinde ertelenen cezanın kısmen veya tamamen çektirilmesine karar verilebilecektir.
Hasta A.Ö.’nün sağlık çalışanına “seni öldüreceğim, seni sinkaf edeceğim” şeklinde yapılan tehdit suçundan; 6 (ALTI) AY HAPİS CEZASI İLE CEZALANDIRILMASINA, hapis cezasının tecili halinde ileride bir suç işlemekten çekinmesine neden olacağı konusunda edinilen kanaate nazaran hapis cezasının ertelenmiştir. Hükmün açıklamasının geri bırakılmasına kanunen ve takdiren yer olmadığına karar verilmiştir.1 yıl süre ile sanık denetim altında tutulacak ve denetim süresi içinde kasıtlı bir suç işlemesi halinde ertelenen cezanın kısmen veya tamamen çektirilmesine karar verilebilecektir.
Hasta A.Ö.’nün sağlık çalışanına karşı sinkaflı küfürlerde bulunarak işlediği hakaret suçundan; 1 (BİR) YIL HAPİS CEZASI İLE CEZALANDIRILMASINA, hapis cezasının tecili halinde ileride bir suç işlemekten çekinmesine neden olacağı konusunda edinilen kanaate nazaran hapis cezasının ertelenmiştir. Hükmün açıklamasının geri bırakılmasına kanunen ve takdiren yer olmadığına karar verilmiştir.1 yıl süre ile sanık denetim altında tutulacak ve denetim süresi içinde kasıtlı bir suç işlemesi halinde ertelenen cezanın kısmen veya tamamen çektirilmesine karar verilebilecektir.
Hasta A.Ö.’nün Sağlık Bakanlığına ait ambulans içerinde bulunan EKG palet kablosuna asılarak koparıp kırılmasına neden olduğu ve cihazı kullanılamaz hale getirmesi nedeni ile kamu malına zarar verme suçundan; 1 (BİR) YIL HAPİS CEZASI İLE CEZALANDIRILMASINA, hapis cezasının tecili halinde ileride bir suç işlemekten çekinmesine neden olacağı konusunda edinilen kanaate nazaran hapis cezasının ertelenmiştir. Hükmün açıklamasının geri bırakılmasına kanunen ve takdiren yer olmadığına karar verilmiştir.1 yıl süre ile sanık denetim altında tutulacak ve denetim süresi içinde kasıtlı bir suç işlemesi halinde ertelenen cezanın kısmen veya tamamen çektirilmesine karar verilebilecektir.

İzmir’de sağlık çalışanları ayaklanacak! Ameliyata girmeme eylemi yapılacak!

9.Ankara 16.Sulh Ceza Mahkemesinde Bir Acil Tıp Teknisyeni(ATT), Sağlık Çalışanına Sözel Şiddet “hakaret, tehdit” ile İlgili Açılan Dava Sonuçlanmıştır.

Şiddet olayı Mayıs.2013 Tarihinde Ankara Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu ekiplerince yaşanmıştır. Ekip, Hipoglisemi tanılı vaka adresine ulaştıklarında, vaka yakınlarının öfkeli ve saldırgan davranışlarıyla karşılaşmışlar, vakalarının muayene ve ilk müdahalelerini yerine ivedilikle getirerek nakil için uygun teknikle Ambulansa alıp nakil için çıkış yapacakları sıra vaka yakınlarına ancak bir kişinin refakatçi olarak alınabileceği bilgisi verildiğinde, vaka yakını olan bir şahısın ekibin görevini yerine getirmesine engel olduğu iddia edilmiştir.
Ankara 16.Sulh Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada;
Sanığın hakaret suçundan Üç Yüz Elli Dört Gün Adli Para Cezası ile cezalandırılmasına, Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasına ve 5 yıl süre ile denetim süresine tabii tutulmasına,
 Sanığın tehdit suçunu işlediği sabit görülmekle, 500 TL.ADLİ PARA CEZASI ile cezalandırılması, Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasına ve 5 yıl süre ile denetim süresine tabii tutulmasına karar verilmiştir.

10- Ankara 23. Asliye Ceza Mahkemesinde sağlık teknisyeni sağlık çalışanına sözel şiddet “görevli memura hakaret,görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme” ile ilgili açılan dava sonuçlanmıştır.

Şiddet olayı Temmuz 2012 tarihinde 112 Acil Yardım ambulansında yaşanmıştır. Hasta S.K.’yı almak için olay mahalline gidildiğinde hastanın alkolü olduğu görülmüştür, hastanın tedaviyi reddetmesi üzerine sağlık personellerinin ikna ve çabası ile hasta ambulansa binmeyi kabule etmiştir. Kısa bir süre sonra hasta S.K. ambulanstan inmek istemiş, görevli personelin hastaneye gidilmesi ve tedavi olunması hususunda çaba sarf ettiği anda hasta bağlı bulunduğu sedyeden defirilatör cihazının kablosundan tutarak kalkmaya çalışmış, bu esnada cihazın kablosuna ve sedyenin birkaç yerine zarar verdikten sonra ayağa kalkarak Acil Tıp Teknisyeni görevli sağlık çalışanına küfürle hakaret etmiş ve tekme ile saldırmak suretiyle şiddette bulunmuştur.
Ankara 23. Asliye  Ceza Mahkemesinde görülen duruşmalardan sonra, hasta S.K..’nın  kamu malına zarar verme suçundan beraatine, kasten yaralama suçundan 3000.-TL ADLİ PARA CEZASI ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.Kamu görevlisine hakaret suçundan 10 AY HAPİS Cezası ile cezalandırılmasına  R.A’nın geçmişteki hali gözetilerek verilen ceza hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kapsamında ertelenerek, 5 yıl süreyle denetimde tutulması, bir suç işlerse bu cezanın uygulanması  kararı alınmıştır.

11.  Ankara Sincan 4.Sulh Ceza Mahkemesinde Acil Tıp Teknisyeni Sağlık Çalışanına Fiziksel Şiddet “basit yaralama, alkol veya uyuşturucu maddenin etkisi altındayken araç kullanmak suretiyle trafik güvenliğini tehlikeye sokmak ” ile İlgili Açılan Dava Sonuçlanmıştır.

Şiddet olayı Haziran 2013 Tarihinde Acil Sağlık Hizmetleri emrinde görevli acil yardım ambulansı seyir halindeyken yaşanmıştır. Ambulansında sürücü olarak da çalışan Acil Tıp Teknisyeni (ATT) sağlık çalışanı seyir halinde iken önünden gelen şüphelinin yönetimindeki aracı ile selektör yaparak kornaya basması üzerine ambulansı durdurduğunu,  şüphelinin de aracını durdurarak elinde bulunan satır ile ambulansın yanına geldiği, ATT sürücü sağlık çalışanına satırı salladığı, sağlık çalışanının satırın koluna isabet etmesi sonucu yaralandığı, ATT sağlık çalışanının araçtan inerek şüpheliyi yere yatırmak suretiyle elinden satırı aldığı, şüphelinin olay yerinden aracı ile kaçtığı beyan edilmiştir.
Ankara Sincan 4.Sulh Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada;
•    Sanığın basit yaralama suçun sabit görülmüş olup; 5 AY  HAPİS CEZASI İLE CEZALANDIRILMASINA,
•    Sanığın alkolün etkisi altındayken araç kullanmak suretiyle trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu sabit görülmekte olup; 3 AY 10 GÜN HAPİS CEZASI İLE CEZALANDIRILMASINA karar verilmiştir.