Gündem

Kamu Kurum ve Kuruluşlara Yapılan Bilgi Edinme Başvuru Sayısı Açıklandı !

Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu tarafından bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada geçen yıl Türkiye genelinde kurum ve kuruluşlara ne kadar bilgi edinme başvurusunun yapıldığı belirtildi. Açıklamaya göre 1 milyon 552 bin 721 bilgi edinme başvurusu yapıldı ve bunlardan milyon 308 bin 105’inin olumlu cevaplandırıldı.

YAZILI AÇIKLAMA YAPILDI

Dünya Bilgi Edinme Günü dolayısıyla Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulundan yazılı bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada 28 Eylül’ün, dünyada bilgi edinme günü olarak kutlandığı hatırlatılarak, demokratik hukuk devletinde şeffaf ve hesap verebilir yönetim anlayışının hayata geçirilmesinde çok önemli bir işlev gören bilgi edinme hakkının, Türkiye’de 24 Nisan 2004’te yürürlüğe giren 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ile tanınarak 2010’da anayasal güvenceye kavuşturulduğu vurgulandı.

“1 MİLYON 308 BİN ADEDİ OLUMLU CEVAPLANDIRILMIŞTIR”

Açıklamada İlke kararları, örnek kararlar, elektronik kitaplar ve diğer yol gösterici bilgilerin kurulun www.bedk.gov.tr adresinde yayımlandığı kaydedildi. Söz konusu açıklamada “Geçtiğimiz yıl içerisinde ülke genelinde kurum ve kuruluşlarımıza 1 milyon 552 bin 721 bilgi edinme başvurusunda bulunulurken, bunlardan 1 milyon 308 bin 105 adedi olumlu olarak cevaplandırılmıştır. Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 2005 yılına göre 2,5 katlık bir artışa karşılık gelen bu başvuru sayısı, bilgi edinme hakkının kullanımının istikrarlı bir şekilde artmakta olduğunu göstermektedir.” ifadelerine yer verildi.

“SAYGIYLA DUYURUYORUZ”

Ayrıca açıklamanın devamında “Ayrıca bu önemli orandaki artış, bilgi edinme hakkının önemine ilişkin farkındalık ve duyarlılığın vatandaşlarımız arasında giderek yaygınlaştığını gösterirken, kamu kurum ve kuruluşlarımız bakımından giderek artan bir sorumluluk bilincine işaret etmektedir. Bu itibarla, ’28 Eylül Dünya Bilgi Edinme Günü’ vesilesiyle, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu olarak, bilgi edinme hakkının kullanımının ülkemizde ulaştığı nokta dolayısıyla duyduğumuz memnuniyeti belirtir, kamu kurum ve kuruluşlarımızın bilgi edinme hakkının kullanılması konusunda göstermiş olduğu duyarlılığı takdir eder ve kurulumuzun bilgi edinme hakkının etkili bir şekilde hayata geçirilmesi için bugüne kadar yürüttüğü çalışmaların artarak devam edeceğini kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.” denildi.

KAMUPERSONELİ.NET | ANKARA