Gündem

Kamu Yönetiminde Yeni Model Geliyor

Beş yıllık dönemde kamu yönetminde yeni model uygulanacak. Kamu yeni yönetim modeli devreye girdi. Yönetimde yeni model 11. Kalkınma Planı’nda Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın altını çizdiği “sonuç ve vatandaş odaklı devlet anlayışı” vizyonu üzerine kuruldu.

Bu plana göre kamuda kurumsal kaliteyi arttırmak için adımlar ön plana çıkıyor. Bunun yanı sıra vatandaş artık devlet yönetimine doğrudan katılacak ve hak arama yolları kolaylaşacak. Kamu kaynaklarının kullanımı vatandaşa açılacak, “harcama. gov.tr” portalı üzerinden paylaşılacak.

YAPILACAK DÜZENLEMELER

Yeni model kapsamında yapılacak düzenlemeler şöyle:

Etkind evlet hizmeti düzenlemesi gelecek. Buna göre yeni hizmetler için yeni birimler kurmak yerine mevcut idarelerin yerine getirmesi sağlanacak.

İdari işlerde adalet ve eşitlik ilkesi gelecek. İdari işlemlerde adalet ve eşitlik temelinde etkin ve hızlı yapı sağlanacak. Farklı demokratik katılım yolları ile idare üzerindeki kamuoyu denetimi güçlendirilecek.

Vatandaş yönetime aktif katılacak. İhtiyaç ve beklentilere göre hızlı karar alınacak, vatandaşlar sürece dahil olabilecek. Vatandaşın yönetime yönelik önerileri politika oluşturma süreçlerine dahil edilecek. 

Yeni kamu yönetiminde hak aramak kolaylaşacak. İdare-birey arasındaki ilişkide hukuki belirlilik ilkesi güçlendirilecek. Vatandaşlar haksız bir uygulama ile karşı karşıya kaldıklarında kendilerine tanınan haklar ile başvuru yapabilecek. 

Yeni düzenlemeler kapsamında kamu kaynalarına erişim, kamu harcamalarına şeffaflık gibi düzenlemeler gelecek. Bunun yanı sıra CİMER’in etkinliği artacak, iletişim planlama rehberi oluşturulacak, ekonomide katılımcı anlayış sağlanırken memurların mal beyanına bakılacak. 

Tüm bunların yanı sıra kamu personelleri verimli bir şekilde kullanılacak ve strateji geliştirme birimleri güçlendirilecek.