Gündem

Kamuda Milyonları İlgilendiren Önemli Değişiklik

Kamu kuruluşları için yeni bir sayfa açılıyor. Artık “Devlette var olan diploma, ikametgah, sabıka kaydı gibi belgeler vatandaştan istenmeyecek.

HER KURUM FARKLI BELGE İSTİYOR

Diploma, öğrenci belgesi, nüfus kağıdı, adli sicil belgesi, ikametgah ….. Her kurum farklı bir belge istiyor. O zahmetli dönem, sona ermek üzere. Müjdeyi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay verdi:

VATANDAŞTAN BELGE İSTENMEYECEK

E-devlet çalışmalarına büyük önem verdiklerini ve Dijital Dönüşüm Ofisinin çok etkin hale getirildiğini dile getiren Oktay, “Devlette var olan hiçbir belgeyi vatandaştan istemeyeceğiz. Şu anda bütün gücümüzle buna odaklanıyoruz. Bunu yapabilirsek ki yapacağız, yapıyoruz şu anda yüzde 90’nın üzerinde bu tamamlandığında bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle diyeceğiz ki bundan sonraki işler bu şekilde yürüyecektir, bürokrasinin kendisine bunu bırakmayacağız.” dedi.

Çalışmanın ilk etabının 2019 yılı sonunda tamamlanacağını aktaran Oktay, “Bu tamamlandığı andan itibaren vatandaşla devlet arasında başka bir ilişki başlamış olacak devrim niteliğinde ve çocuklarımız bunu hissedecek.” diye konuştu.

42 BİN BELGE İSTENİYOR

Normalde devletin vatandaşa verdiği “12 bin” hizmet için, “42 bin” belge isteniyor. Dolayısıyla bu en aza inecek. Hatta bazı resmi işlemlerde fotoğraf bile vermeye gerek kalmayacak. Adli sicil belgesi yani sabıka kaydı. Artık yeni düzenlemeyle birlikte o da vatandaştan İstenmeyecek. O belgeleri halihazırda “e-devlet”ten indirip, isteyen kuruma götürüyorduk. Buna da gerek kalmayacak.

KAĞIT VE ENERJİDEN TASARRUF EDİLECEK

Hem zaman, hem kağıt hem de enerjiden tasarruf edilecek. Uygulama şimdiden olumlu tepki aldı.

TARİH BELLİ OLDU

Uygulamanın Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, 2019’un sonuna doğru yürürlüğe girmesi planlanıyor.