Gündem

Kamuda özel sözleşmeli personel modeli Meclis'e geliyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çankaya Köşkünde işçi ve memur sendikaları temsilcileriyle bir araya geldiği öğle yemeğinde taşeron işçilerin kamuda istihdamı için üzerinde çalışılan özel sözleşmeli personel tasarısının çok kısa bir süre içerisinde Meclis’e sunulacağını açıkladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “İşçi, memur konfederasyonlarımızla yaptığımız istişareler neticesinde, 1 Mayıs’ı gerilim ve çatışma alanı olmaktan çıkarıp, birlik ve kardeşlik günü kılacak güzel bir mutabakat sağlandı. Bunun bir gelenek hale gelmesini, her 1 Mayıs öncesinde bu sofrada buluşup, işçi ve emekçi kardeşlerimizin sorunlarını hep beraber istişare etmeyi gönülden arzu ediyorum. Bu uzlaşma neticesinde bu sene meydanlarımız inşallah 1 Mayıs’ı barış içinde kutlayacak.” dedi.

Davutoğlu, Çankaya Köşkü’nde sendika temsilcileriyle yemekte bir araya geldi. Başbakan Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, yıllarca 1 Mayıs’ın çatışmanın ve kargaşanın malzemesi yapıldığını belirterek, 1 Mayıs 1977 olaylarını çok iyi hatırladığını, farklı görüşlerdeki pek çok arkadaşının o kutlamalara katıldığını ve olaylar nedeniyle yaşanan acıların kendilerini derinden etkilediğini anımsattı.

Orada hayatını kaybedenleri rahmetle andığını ifade eden Davutoğlu, “Çok acılar yaşadık, büyük uzlaşı ve coşkuyla bayram havasında kutlanması gereken 1 Mayıs Emek Günü maalesef üzücü olaylara, ayrıştırıcı duygulara vesile kılındı. Bizi birleştirmesi gereken günler maalesef yıllar yılı ayrıştırıcı bir işlev gördü. Artık buna bir son vermemiz gerekiyor. Biz birlik ve beraberlik içinde bugünleri kutladıkça, emin onun hiçbir odak bu güzel ülkenin geleceğini gölgelemeyecek, karartamayacak.” diye konuştu.

1 Mayıs için işçi ve memur konfederasyonları ile bir çalışma yaptıklarını anlatan Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşçi, memur konfederasyonlarımızla yaptığımız istişareler neticesinde 1 Mayıs’ı gerilim ve çatışma alanı olmaktan çıkarıp, birlik ve kardeşlik günü kılacak güzel bir mutabakat sağlandı. Bunun bir gelenek hale gelmesini, her 1 Mayıs öncesinde bu sofrada buluşup, işçi ve emekçi kardeşlerimizin sorunlarını hep beraber istişare etmeyi gönülden arzu ediyorum. Bu uzlaşma neticesinde bu sene meydanlarımız inşallah 1 Mayıs’ı barış içinde kutlayacak. Barış içinde, hiçbir çatışma, gerilim olmadan 1 Mayıs Emek Günü kutlanmasına büyük önem veriyoruz. Her bir konfederasyonumuz ayrı illerimizde bir araya gelecek ve kutlayacak. Türk-İş sembolik bir şehrimizde, Çanakkale’mizde, 1 Mayıs’ı kutlama kararı aldı. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Hak-İş, Sakarya’da, yine milli birliğimizin, beraberliğimizin harmanlanmış bir şehrinde Sakarya’da kutlayacak. Memur-Sen, Kahramanmaraş’ta kutlayacak. Bunlar yine sembolik olarak çok önem verdiğimiz güzel şehrimizde, DİSK, KESK, Türk Tabipler Birliği, Türkiye Mimar, Mühendisler Odaları Birliği ve paydaşları da Bakırköy’de bu sene kutlama kararı aldılar. “

Davutoğlu, böyle bir uzlaşının ortaya çıkmasından dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu, meydanlarda barış, huzur içinde bir kutlama yapılmasının herkesin ortak dileği olduğunu vurgulayarak, “Provokasyon yapanlar çıkabilir, birtakım bunu fırsat bilerek, Türkiye’deki güvenlik ortamını tehdit etmek isteyenler çıkabilir, burada bizim en büyük güvencemiz işçilerimizin, emekçilerimizin bu konuda gösterecekleri dirayettir. Bu sene 1 Mayıs Emek Günü’nün tam bir uzlaşı kültürü içinde kutlanması gelecek yıllara da örnek teşkil edecektir. Bir daha hiçbir şekilde, 1 Mayıs 1977’de yaşananlara benzer olayların yaşanmaması için bu anlayış ve uzlaşı kültürünün sürdürülebilir kılınması lazım.” değerlendirmesinde bulundu.

Uzlaşı sürecinde emeğin hukukunu koruma davasında sendikaların büyük desteğini gördüklerini aktaran Davutoğlu, “Sendikalarımıza, emeğin hukukunu ve geniş kitlelerin hukukunu korumada gösterdikleri hassasiyet dolayısıyla bir kez daha teşekkür ediyorum. Demokrasiye, insan hak ve özgürlüklerine verdikleri destekten dolayı bütün sendikalarımızı ve her birinizi tebrik ediyorum.” diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, sendika temsilcilerinin görüş ve önerilerini bugüne kadar can kulağıyla dinlediklerini ve dinlemeye de devam edeceklerini bildirdi.

– Kamuda özel sözleşmeli personel modeli

Kamuda alt işveren yanında gerek asıl işlerde gerek yardımcı işlerde çalışanların kamuya alınacağı yönündeki çalışma hakkında da bilgi veren Başbakan Davutoğlu, son Bakanlar Kurulu’nda konunun enine boyuna tartışıldığını aktararak, şunları söyledi:

“Bu konuda hazırlamış olduğumuz tasarıyı önümüzdeki günlerde TBMM’ye sunacağız. Hazırladığımız tasarıyla kamu idareleri için yeni bir sözleşmeli personel istihdam modeli oluşturuyoruz. Bundan sonraki süreçte kamuda ihtiyaç duyulacak destek hizmetleri, diğer bazı hizmetler bu model kapsamında istihdam edilecek, özel sözleşmeli personel eliyle yürütülecek. Bu model kapsamında istihdam edileceklerle, 3 yıllık sözleşme imzalanacak. Kamuda 1 Kasım 2015 tarihi itibarıyla alt işveren yanında çalışmakta olanlardan şartları taşıyanlar yeni oluşturulan özel sözleşmeli personel modeline geçirilecek. Böylece bunların öngörülen geçiş süreci sonunda kamuda istihdamları sağlanmış olacaktır. Düzenleme sonrası bunlar kamu personeli olacaklar. Bu şekilde kamuda istihdam edilenler almakta oldukları ücretlerle beraber halen bulundukları yerlerde çalışmaya devam edecekler. Bunlar kamu ücretlerinin ücret artışlarından da yararlanacaklar. Ayrıca aile yardımı, yemek yardımı ve giyecek yardımı gibi sosyal hak ve yardımlardan da yararlanabilecekler. Bunların kamu idarelerinde alt işveren yanında geçirdikleri kıdem tazminatına ilişkin, hizmet süreleri yeni sistemdeki iş sonu tazminatına esas süre eklenmek suretiyle bu hakları korunacak. Kamu personeli olması nedeniyle, mali ve sosyal hakları her ay düzenli bir şekilde ödenecek, ödemelerinde herhangi bir gecikme ve noksanlık olmayacak. Kamu görevlileri sendikalarına üye olabilecekler ve bu kapsamdaki toplu sözleşmelerden de yararlanabilecekler.”

Toplumun her kesiminin refah ve huzur içinde yaşadığı, işçinin, esnafın, çiftçinin ürettiği ve ürettiğinin karşılığını aldığı müreffeh kalkınmış bir Türkiye için gece gündüz çalıştıklarını ifade eden Davutoğlu, bu gaye ile 14 yılda demokrasinin ve ekonomik büyümenin önündeki engelleri bir bir kaldırdıklarını, insan hak ve özgürlüklerini genişlettiklerini, krizlerle boğuşan Türkiye’yi kalkındırdıklarını vurguladı.

Bir yandan Türkiye’de yatırım ve üretimi teşvik ettiklerini, bir yandan da daha adil bir bölüşüm için gerekli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini bildiren Başbakan Davutoğlu, “Dış ticaret, uluslararası yatırım, turizm, istihdam gibi alanlarda rekorlar kırdık, ekonomimizi şaha kaldırdık. İşçimizin emeğinin karşılığını verdik, çalışma şartlarını iyileştirdik. Gece gündüz demeden, durmadan, yorulmadan insanımızın refah ve huzuru için çalıştık.” değerlendirmesinde bulundu.

Davutoğlu, Türkiye’nin 2015 yılında yüzde 4’lük büyüme ile Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkeler ortalamasının iki katından daha fazla büyüme gösterdiğini belirterek, Türkiye’yi her alanda büyüttüklerini, büyürken de insanın refahını yükselttiklerini kaydetti.

Bir Yorum

  1. BEN SAYIN BAŞBAKANIMA VE AKPARTİ HUKUMETİNE SONSUZ INANCIM VE GUVENIM VAR ALLAH ONLARDAN RAZI OLSUN BIZLERİDE UNUTMAYIP INSALLAH DAHADA IYI OLACAGINI ÜMID EDERK SONSUZ GUVENEREK KADRO YU VERECEKLERINI INANIYORUM KOLAY BIR SEY DEGIL YILLARIN KOLELIGINI ORTADAN KALDIRMAK KOLAY DEGIL ALLAH ONLARIN YARVE YARDIMCILARI OLSUN.DURMAK YOK AYDINLIK GELECEKLERE DEVAM…..

  2. 2016Ocak ayından. Itibaren taşeron şirket üzerinden işe başlayanlar ne olacak

  3. bakıyorum da hak etmeden hak isteyenler nasılda birşeyler istiyorlar içinizde ilk okul mezunları var ve kadro istiyor adam kpss den 80 almış atanmamış siz neyin peşindesiniz aslında sizin sınavınızı ösym yapacak ki ozaman fark cıkar meydana