Gündem

Karadeniz'de doğalgaz rezervi keşfedildi!

Türkiye için bir dönüm noktası olabilecek buluş yapıldı. Karadeniz açıklarında Türkiye’nin sahasında doğalgaz rezervi keşfedildi. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz yaptığı açıklamada, ‘Karadeniz’de, Zonguldak’ın 175 km açığında doğalgaz rezervi bulunmuştur. Üretim ve ticarileşmesi seneler alacak olsa bile, %95 dışa bağımlı olduğumuz bu enerji kaynağında üretime geçilecek olması sevindiricidir.’ ifadelerini kullandı.

Türkiye Karadeniz’de bir enerji kaynağı keşfetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Cuma günü kamuoyu ile yeni bir müjdeli haberi paylaşacaklarını” belirtmesinin ardından CHP’li Yavuzyılmaz bir değerlendirmede bulundu. Yavuzyılmaz konuya ilişkin ‘ ‘Karadeniz’de, Zonguldak’ın 175km açığında doğalgaz rezervi bulunmuştur..’ dedi.

Reuters’a konuşan Türk yetkili, “Karadeniz’de Tuna 1 kuyusunda doğalgaz bulgusu var. Beklenen rezerv 800 milyar metreküp doğalgaz bulundu, bu rezerv Türkiye’nin 20 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacak büyüklükte” açıklamasında bulundu.

2017’DEN BERİ DEVAM EDİYOR

Karadeniz’de Türkiye’nin enerji kaynağı arayışları 2017 yılından beri devam ediyordu.

Türkiye Petrolleri Anonim Şirketine ait “Barbaros Hayrettin Paşa” isimli sismik arama gemisi, Karadeniz’de doğalgaz ve petrol arama çalışmaları yapıyordu.

Türkiye bir süredir sondaj çalışmalarını yaptığı Trakya açıklarındaki Tuna-1 ve Kıyıköy’de önemli doğalgaz yatağına rastladı.

Uzmanların verdiği bilgiye göre Tuna-1 bölgesinde “iyi nitelikte” doğalgaza rastlanırken, bir başka müjdeli haber de yine Karadeniz’den geldi.

Tuna Nehri’nin çıkış ağzını oluşturan Kırklareli’nin Kıyıköy bölgesinin açıklarında da bir başka rezerve rastlandı.

Nitekim Bloomberg News haberini, “konu hakkında bilgiye sahip iki kaynağa dayandırdı” ve “Türkiye Karadeniz’de bir enerji kaynağı keşfetti ve bu kaynak muhtemelen doğalgaz” diye yazdı.

2011 YILINDAN BERİ KARADENİZ’DE DOĞALGAZ REZERVİ SÖYLENTİSİ

İddia akıllara geçmiş yıllarda gündeme gelen ”Karadeniz’de enerji kaynağı bulundu” iddialarını getirdi. Öyle bir iddia ki 2011, 2012, 2014, 2018 yıllarında defalarca bulundu, bulanacak diye haberler yapılıyordu. İşte geçmiş yılların ‘müjdeli’ haberleri:

YIL 2011

Karadeniz'de doğalgaz rezervi keşfedildi!

YIL 2012

Karadeniz'de doğalgaz rezervi keşfedildi!

YIL 2014

Karadeniz'de doğalgaz rezervi keşfedildi!

YIL 2018

Karadeniz'de doğalgaz rezervi keşfedildi!