Gündem

Karadeniz yanıyor: 58 bölgede yangın alarmı!

Karadeniz Bölgesi‘nde Trabzon, Ordu, Giresun ve Artvin’de dün akşam başlayan orman ve örtü yangın alanlarının sayısı 58’e ulaştı. Yangınların çoğu kontrol altına alınarak söndürüldü. Devam eden yangınlara, belediye ve orman ekipleri müdahale ediyor. Orman Genel Müdürlüğü’nce 23 ilden yangın söndürme ekipleri, Karadeniz Bölgesi’ne yönlendirildi. 

Orman Genel Müdürlüğü’nden (OGM) yapılan yazılı açıklamada, dün akşam Karadeniz bölgesinde, bahçe temizliğinden kaynaklı olduğu tahmin edilen çok sayıda orman ve kırsal alan yangının meydana geldiği, kuvvetli lodosun etkisi ile hızla yayıldığı bildirildi. Açıklamada, “Trabzon ve Gümüşhane illerinde 11 ilçede meydana gelen 37 adet orman yangınının 22 tanesi söndürülmüş, 7 tanesi kontrol altına alınmıştır. Devam eden 8 orman yangınında ekiplerimiz tarafından kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir. Trabzon ve Gümüşhane’de meydana gelen yangınlara genel müdürlüğümüze ait 48 arazöz ve 250 personel ile belediyeler ve diğer kurumlara ait 50 itfaiye aracı ve 12 iş makinası ile müdahale edilmektedir. Trabzon’da devam eden orman yangınlarına 23 farklı ilden araç ve personel görevlendirilmiştir” denildi.

ORDU VE GİRESUN’DAKİ YANGINLARDA SON DURUM

Örtü yangını şeklinde devam, çoğunlukla yapraklı ağaçların bulunduğu orman yangınlarında ilk izlenimlere göre yaklaşık 80 hektar ormanlık alanın zarar gördüğü kaydedilen açıklamada, “Yangınlarda vatandaşlarımıza ait 10 hektar fındıklık ile 5 adet ahır ve baraka tarzı yapı zarar görmüştür. Aynı gün Ordu ve Giresun’da meydana gelen toplam 21 orman yangınından 16 tanesi söndürülmüş, soğutma çalışmaları devam etmektedir. Giresun ve Ordu illerinde devam eden orman yangınını kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir. Bu bölgedeki zarar gören orman alanı yaklaşık 70 hektardır” ifadelerine yer verdi.Bu arada, orman yangınları Orman Genel Müdürlüğü’nde bulunan Yangın Yönetim Merkezi’nde anbean takip ediliyor.

Karadeniz yanıyor: 58 bölgede yangın alarmı!

100 HEKTAR ALAN ZARAR GÖRDÜ

Trabzon Valiliği’nden orman yangınları ile ilgili yazılı açıklama yapıldı. Kentte 11 ilçede 37 noktada farklı zamanlarda çıkan yangınlara müdahale edildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Tarım ve Orman Bakanlığımız, Trabzon Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyelerimizin toplam 93 araç ve 450 personeliyle müdahale edilmiştir. Şu ana kadar bu yangınlardan 30’u ekiplerimizin müdahalesiyle söndürülmüştür. Yangınlar neticesinde üç ilçemizdeki 6 ev zarar görmüş, herhangi bir can kaybı yaşanmamıştır. 90 hektarlık orman alanı ile 10 hektarlık fındık bahçesinin zarar gördüğü yangınlarda 30 noktada soğutma, 6 ilçemizdeki 7 noktada da söndürme çalışmaları halen devam etmektedir. Yanan evler ile yangından zarar gören alanlarda hasar tespit çalışmaları başlatılmıştır. Söz konusu yangınların mevsim itibariyle bahçelerde yapılan temizlik çalışmalarından kaynaklanmış olabileceği değerlendirilmekle birlikte gerekli inceleme ve araştırma devam etmektedir.”

YANGIN SÖNDÜRMEK İÇİN CAMİ HOPARLÖRÜNDEN ANONS YAPILDI

Yangınların neden çıktığı henüz bilinmezken, orman muhafaza ve itfaiye ekipleri ile vatandaşlar yangını söndürmek için yoğun çaba harcadı. Arazözler ile iş makinelerinin de müdahale ettiği yangınlar kontrol altına alınırken, bazı mahallelerde cami hoparlöründen anons yapılarak halktan yardım istendi. Bu arada bazı vatandaşların fındık bahçelerini temizlemek için ateş yaktığı gözlendi. Yangınların bahçelerde ormanlık alanlara sıçrayan kıvılcımlardan da çıkmış olabileceği ihtimaline karşı vatandaşlar, ateşin söndürülmesi için uyarılıyor.

‘ATEŞ YAKILINCA BAŞINDA DURULMASI LAZIM’

Fındık bahçesinde ateş yakarak temizlik yapan Ahmet Öztürk ise, “Bahçede temizlik yaptım, ateş yaktım bekliyorum. Fındık bahçesinde ateş yakılınca başında durulması lazım. Fındık bahçesi kolay kolay yanmaz ancak orman kenarındaysa yanar. Ateşi yakınca, bir yere sıçramasın diye bekliyorum. Sönmeyen ateş sıçrar, ahır, samanlık, ev, ormanlık alan yanar” diye konuştu.

Karadeniz yanıyor: 58 bölgede yangın alarmı!