Gündem

Karadeniz'de bulunan doğal gazı çıkarmanın maliyeti!

Türkiye’nin Sakarya Havzası’nda 320 milyar metreküplük doğal gaz rezervi bulundu. Bulunan bu gazın Türkiye’nin eksenini tamamen değiştireceği iddia edildi. Uzmanlar, bulunan bu miktar doğal gazın, Türkiye’nin enerjide ki dışa bağımlılığını sadece birkaç yıllığına yüzde 90’dan yüzde 80’e düşürebileceğini öngörüyorlar. Bulunan gaz rezervinin Türkiye’nin eksenini değiştirmeyeceğine inanan uzmanlar, Karadeniz’de bulunan doğal gazı çıkarmak için büyük bir maliyete ihtiyaç olduğunu söylüyorlar.

Gazın çıkarılması için yaklaşık 5 milyar dolar gibi büyük bir maliyet gerekiyor. Türkiye’nin ise dolar rezervi krizi mevcut. Hal böyle olunca, gazın milli imkanlarla mı bir ortaklık ile mi çıkarılacağına dair senaryolar konuşulmaya başlandı.

DENİLDİĞİ GİBİ BU MİKTARLA DÜNYAYA REST ÇEKEBİLİR MİYİZ?

Yaklaşık 5 milyar dolara ulaşması beklenen çıkarma maliyetinin, şu anda döviz krizi içinde olan Türkiye’yi zorlayabileceğine ilişkin öngörüler paylaşılırken, uzmanlar, BP, Chevron, Eni, Exxon Mobil gibi dünya devi enerji şirketleri henüz rezerv hakkında sessizliklerini koruduğuna dikkat çekiyor.

Uzmanlar, Rusya ve Azerbaycan gibi Türkiye’nin yüklü miktarda doğalgaz satın aldığı ülkelerin de gelişmeleri izlediğine işaret ediyor.

Siyaset bilimci Profesör Nurşin Ateşoğlu, Karadeniz’deki gaz rezervlerinin geliştirileceğini ve uluslararası şirketlerin kısa süre içinde saha ile somut olarak ilgileneceklerini belirtti. Bilgesam Ortadoğu ve Enerji Uzmanı Ali Semin ise “Doğalgazın çıkarıldıktan sonra cari açığı düşüreceği muhakkak. Ama bu rezervle Türkiye’nin önde gelen doğalgaz üreticilerinden biri haline gelmediğini de akılda tutmak gerek. Tabii yüzde enerjide yüzde 90 dışa bağımlıyken yüzde 80 dışa bağımlı olmak çok iyi bir şey ama bu doğalgazı çıkardık diye dünyaya rest çekebilir miyiz? Tabii ki hayır” ifadelerini kullandı.

YATIRIM MALİYETİ ARTABİLİR

Türkiye’nin doğalgazı çıkarmak için önemli bir para harcaması bekleniyor. Geçen hafta Sozcu.com.tr’ye konuşan BOTAŞ eski Gaz Alımı Daire Başkanı Ali Arif Aktürk, “Çıkarmak için agresif bir hedef kondu, 2023’e kadar. Bu sürede yapmak kolay bir iş değil. Yüzer platform kiralanması ya da satın alınması gerekiyor. Teknik bilgi kısıtlı olduğu için rakam vermek zor ama yatırım maliyeti 5 milyar doları aşabilir” açıklamasını yapmıştı.