Gündem

Kartal'daki Çöken Binada Ölü Sayısı 17'ye Çıktı!

İstanbul Kartal’da çöken 8 katlı binanın enkazında 1 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Enkazdan çıkarılan kişinin naaşı ambulansla morga kaldırıldı.

Ekipler çalışmalarını sürdürüyor.

BİNA NEDEN ÇÖKTÜ?

Kartal’da çöken bina ilgili olarak ortaya “Bir süredir binadaki camlar kırılıyordu” iddiası atılmıştı. Jeofizik Mühendisi Profesör Doktor Ahmet Ercan’a göre, cam kırılması çökme öncesindeki en büyük belirti. Ercan, İstanbul’daki 1 milyon 600 bin yapının, 1 milyon 120 bininin kaçak olduğunu söyledi ve önemli uyarılarda bulundu. CNN TÜRK muhabiri Zeynep Karamustafa ve kameraman Güngör Yılmaz’ın haberi.

Türkiye günlerdir Kartal’da çöken binayı konuşuyor. Uzmanlar, çökmenin bağıra bağıra geldiğini söylüyor. Bir yandan enkaz kaldırılıyor. Ama “Bina neden yıkıldı?” sorusu hala cevap bekliyor.

Konu ile ilgili iddialar birbirini izlerken, bilinen ise camlarının peş peşe kırılması. Profesör Ercan, cam kırılması çok büyük bir belirti diyor ve bunu bir örnekle anlatıyor.
“5 katlı yapının üzerine 1 kat daha koyarsanız hamalın üzerine çimento koymuş gibi yamulur eğer 2 tane koyarsanız biraz daha eğilir. 3 tane daha koyarsanız taşıyamayacağı için göçer. Burada hem yer göçer hem de yapı göçer. Yer bu ağırlığı taşımıyorsa yamulmaya başlar yamulmaya başlayınca kapıları pervazları sardığı sıktığı için orada camlar patlar.

Ercan’a göre, binanın girişinde iddia edildiği gibi tekstil atölyesi varsa, atölyedeki makinaların yaydığı titreşim de çökmeyi tetiklemiş olabilir.

“Tekstil atölyesinde titreşimli makinalar varsa kaldı ki vardır. Bunun için bir eurocode var. Eurocode ile titreşim düzeyi yapının taşıyıcılarına, mikro kırıklanma yapıyor mu yapmıyor mu diye bunun ölçüsünü alıyoruz. Konutların altında eğer duvarlar kaldırılmış onun yerine cam yapılmışsa ki buna yumuşak kat denir bu yumuşak kat olan binalar öncelikle yıkılır. Konutunuzu altında dükkân olan bir yerde seçmeyin.”

Önlem amacıyla boşaltılan yedi binaya gelince, Ercan, “Bir bina yıkılınca toprakta yamulma olur” diyor ve çevredeki binaların boşaltılmasını doğru bir adım olduğunu söylüyor.

Ahmet Ercan, 3 katı kaçak olan Kartal’daki binadan yola çıkarak, İstanbul’un karnesini de açıkladı.

“İstanbul’da yaklaşık 1 milyon 600 bin tane yapı var bunların 1 milyon 120 bin tanesi ortalama olarak kaçaktır.”