Gündem

KDK Raporu Açıklandı: 10 Yıl Sonra Türkiye'de Suriyeli Nüfusu 5 Milyonu Bulabilir

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) tarafından Türkiye’de Suriyeliler başlığı altında yeni bir rapor hazırlandı.

Söz konusu rapora göre savaşın bitmesi durumunda bile Suriyelilerin ülkelerine dönmelerine “zor” gözüyle bakılıyor.

Ayrıca KDK raporuna göre Türkiye’de 10 yıl sonra Suriyeli nüfusunun 5 milyonu bulabileceği ifade edilirken konuya yönelik olarak bu açıklama yapıldı;

“10 yıl sonra Türkiye’de Suriyeli nüfusu 5 milyonu bulabilir. Gerçekle yüzleşip kalıcı politikalar üretilmeli” ifadelerine yer verildi.

Ombudsmanlık tarafından Türkiye’deki bütün kampların boşaltılmasını kamuya ait internet sitelerine Arapça dil alternatifinin eklenmesini Suriyelilere TOKİ’nin ucuz konut inşa etmesini önerdi.

Milliyet Gazetesinin haberine göre; Diğer yandan Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (Ombudsmanlık) tarafından hazırlanan “Türkiye’de Suriyeliler” başlıklı özel raporda içerisinde ise “savaş bitse bile Suriyelilerin ülkelerine dönmelerinin zor olacağı” ifade edildi.

Buna yönelik olarak; “Gerçeklerle yüzleşmek kalıcılık konusunda politikalar üretmek gerekmektedir” ifadeleri kullandı.

276 BİN 158 BEBEK DOĞDU

“2011’den bu yana doğan toplam Suriyeli bebek sayısının resmi sayılara göre 276 bin 158 olarak açıklandı.

Bunun yanı sıra Suriyelilerin yüzde 46’sı, yani 1,4 milyondan fazlası 18 yaş altındaki çocuk ve gençlerden oluşurken “10 yıl sonra Türkiye’de 4-5 milyonu” aşabileceği belirtildi.

HER YAŞTA BULUNAN SURİYELİLERE TÜRKÇE ÖĞRETİLMESİ

KDK tarafından açıklanan raporda ise özellikle okul çağındakiler olmak üzere her yaştaki Suriyeliye Türkçe öğretilmesi için başta MEB ve üniversiteler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları ile bu konuda faaliyet gösteren STK’lar arasında işbirliği yapılması gerektiği ifade edildi.

TOKİ SURİYELİLERE UCUZ KONUT YAPSIN

Ayrıca KDK tarafından açıklanan raporda ise; “Mümkünse TOKİ-belediyeler işbirliğinde, çok düşük kiralarla mültecilerin barınması için yeni sosyal konutlar yapılabileceği; ancak bunlar yapılırken Türk toplumunun gösterebileceği olası tepkiler için de önlem alınmasının ve onların da desteğinin sağlanmasına çaba gösterilmesinin birlikte yaşama kültürü geliştirilmesi bakımından son derece kıymetli olduğu; söz konusu yerleştirmenin etnik bir özellik taşıdığına dair algıları ortadan kaldıracak şekilde seçimlerin yapılması gerektiği, aksi halde yakın gelecekte çok ciddi gerilim ve çatışma riskinin olabileceği değerlendirilmektedir.” denildi.

Kamupersoneli.net