Gündem

Kıbrıs Müzakereleri İçin Yeni Tarih 11 Nisan

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için, Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde sürdürülen müzakerelerin 11 Nisan’da yeniden başlayacağı bildirildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Enosis kararı nedeniyle kesintiye uğrayan Kıbrıs Müzakerelerinin 11 Nisan’da yeniden başlayacağını duyurdu.

Adanın Türk tarafı, Kıbrıs Adası’nın Yunanistan’a bağlanması için, 67 yıl önce yapılan Enosis referandumunun okullarda kutlanması çalışmalarının devam etmesi üzerine, müzakerelere ara verildi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Enosis kararı iptal edilmedikçe masaya oturmanın bir anlamı kalmadığını açıklamıştı.

Rum Temsilciler Meclisi, sert tartışmaların yaşandığı oturumda, 30 kabul oyuna karşılık 20 ret oyuyla Enosis referandumunun okullarda kutlanması yönünde alınan kararı iptal etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ise karar yönelik memnuniyetlerini dile getirerek;

“Yanlışı görüp eleştirdiğimiz gibi, doğruyu görüp takdir etmeyi de bilmeliyiz. Rum meclisinin yanlışı düzeltme yönündeki bu kararıyla Enosis plebisitinin okullarda kutlanacak olaylar arasında yer almayacağı anlayışı ile artık önümüze bakmalıyız. Geleceği inşa ederken Enosis, Taksim, ilhak gibi kavramlara değil barış, hoşgörü ve iş birliği kültürünün geliştirilmesine ihtiyaç vardır. 11 Nisan Salı gününden itibaren başlayacak olan müzakere sürecinde, yeni bir başlangıç yapmak ve adamızda kalıcı barış koşullarının hakim olacağı yeni bir yapıyı kurmak için çalışmalıyız. Fazla zamanımız kalmamıştır. Gerçekten bir yol ayrımındayız. Umarım ve dilerim ki tüm ilgili taraflar, bu gerçeğin bilinci içerisinde hareket etsinler.” şeklinde açıklama yaptı.

Meclisin kararı iptal etmesi ile ara verilen müzakereler, 11 Nisan Salı günü tekrar başlayacak.

Kamupersoneli.net