Gündem

Kıdem tazminatı tarih oluyor! Tamamlayıcı emeklilik sistemi geliyor!

Tüm çalışanlar için büyük bir önem taşıyor kıdem tazminatı. Sendikalar kıdem tazminatı için ‘’bizim kırmızı çizgimizdir yedirmeyiz’’ dese de, AK Parti hükümeti kıdem tazminatı fonu oluşturmada kararlı görünüyor. Hükümet, bir şekilde çalışanların kıdem tazminat haklarından fon oluşturmaya çalışıyor. Daha doğrusu sıcak para bulmaya çalışıyor. Yeni oluşturulacak fonun adına ‘’Tamamlayıcı Emeklilik Fonu’’ da denilse tıpkı işsizlik fonunda olduğu gibi sıcak paranın oluşturduğu bir fon oluşturuyor.

İŞTEN ÇIKARILAN KIDEM TAZMİNATI ALAMAYACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu tamamlayıcı emeklilikte mevcut kıdem tazminatı sistemi sil baştan değişiyor. Masada ki formülde işten çıkartılan kıdem tazminatı alamayacak. 60 yaşına geldikten sonra fonda kendi hesabında biriken paranın yüzde 25’ini alabilecek. Geri kalanı da ileride emeklilik maaşına eklenecek.

ÇALIŞANDAN HER AY PARA KESİLECEK

Mevcut kıdem tazminatı sisteminde bir çalışan, çalıştığı her yılda bir maaş kıdem tazminatı almaya hak kazanıyorlar. İşte çıkarılırken de o parayı alıyor. Tamamlayıcı emeklilik adı altında getirilmesi planlanan kıdem tazminatı fonu ise çok farklı. Bu kez çalışandan da her ay para kesilecek. Yüzde 3 işçiden, yüzde 4 işverenden fona para gidecek. Yani işçiye yeni yük binerken, işverenin yükü yarıya inecek.

BİRİKEN PARANIN YÜZDE 25’İ VERİLECEK VE BUNUN İÇİNDE 60 YAŞ ŞARTI ARANACAK

Konuşulan yeni emeklilik sisteminde 2 bin 500 lira alan bir çalışandan her ay 96 lira, işverenden ise 128 lira, toplamda ise her ay 224 lira kesinti yapılarak kıdem tazminatı fonuna aktarılacak. Bu durumda 20 yıl çalışan bir işçiden toplam 53 bin 700 TL para kesintisi olacak. Ama çalışan bu biriken parayı hemen alamayacak. Çünkü 60 yaş şartı aranacak bu parayı alabilmek için. Ama 60 yaş şartı da bu paranın tamamını almaya yetemeyecek. Çünkü 60 yaşına gelen kişi bu biriken paranın sadece yüzde 25’ini alabilecek. Yani 20 yıl çalışan bir kişi 60 yaşına geldiğinde kendisine kıdem tazminatı olarak sadece 13 bin 425 TL para ödenecek. Geriye kalan miktar ise, eşit taksitlere bölünerek, ileride emekli maaşına eklenecek. Buda emekli maaşını yaklaşık 60 lira arttırması anlamına geliyor.

EMEKLİLİK MAAŞLARINA NE KADAR KATKISI OLACAK

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya; ‘’kıdem tazminatı bu sistem içerisinde tamamen kalkmış ve ismi değişmiş olacak. Yani kıdem tazminatı fonu, tamamlayıcı emeklilik sistemine dönüşmüş olacak. Buda işçiler açısından son derece riskli bir yöntem. İşleyişi bakımından işin sonu tamamlayıcı emeklilik sistemi… Bana diyelim 2 bin 500 TL emekli maaşı bağlandı ve bu fondan kalan parayı da aylara bölerek vermeye başlayacak. Yani bu sisteme göre emekli maaşı 2 bin 500 TL olan bir kişi, oluşturulan bu fon sayesinde toplu para almak yerine ayda yaklaşık 60 lira para alacak. Yani emeklilik maaşı 2 bin 560 TL olarak alacak. ’’ dedi.

TOPLU TAZMİNAT HAKKI DA ORTADAN KALKMIŞ OLACAK

Kısacası çalışanın hak ettiği para hem mevcut kıdem tazminatı sistemine göre düşecek hem de toplu tazminat hakkı alması ortadan kalkacak. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya’ya göre işsizlik fonunda olduğu gibi kıdem tazminatı fonu da çalışandan çok işvereni rahatlatacak. Konu hakkında açıklama yapan Kaya şöyle dedi.

Kıdem tazminatı tarih oluyor! Tamamlayıcı emeklilik sistemi geliyor!

‘’Kıdem tazminatı fon sistemine dönüşüp, işverenin yükü işçiye diğer paydaşlara dağıtarak çalışanın kıdem tazminatı ortadan kalkmış olacak’’ dedi.