Gündem

Kıdem tazminatı ve emeklilik haklarının ortadan kaldırılması tartışmaları alevlendi!

Torba yasası meclisteyken işçilerde sokaktaydı. Belirli süreli iş sözleşmesine yönelik düzenlemeyi protesto ettiler. Kıdem Tazminatıma dokunma diyerek tasarıya kırmızı kart gösterdiler. İstanbul sokaklarında bugün yükselen sesler torba yasasına hayır diyen işçilerin sesiydi. Çünkü torba yasasında işçilerin en teme hakları olan kıdem tazminatı ve emeklilik hakkının ortadan kaldırılması var. İstanbul Eminönü’nde toplanan işçiler bu haklarının ellerinden alınmaması için seslerini duyurmaya çalıştırlar.

Mecliste görüşmeleri devam eden tasarı yasalaşırsa esnek çalışma modeli gelecek. 25 yaş altı ve 50 yaş üzerinde ki kişiler için kısıtlı sürelerle sözleşme yapılabilecek. Buda kıdem tazminatı ve emeklilik hakkının olmayacağı anlamına geliyor.

İşçiler şuanda bile çok zor koşullar altında çalışıyor. Birde emeklilik ve kıdem haklarını kaybetmemek için mücadelede kararlılar.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener sosyal medya hesabı üzerinden ”Yandaşını zengin etmek için vergi affı bile çıkaran iktidar; ekmeğinin peşindeki milletimizin kıdem tazminatının peşine düşmüş… Böyle vicdansızlık olmaz” dedi. 

BU DÜZENLEME SENDİKALARLA MÜZAKERE EDİLDİ Mİ?

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu: Siyasi iktidar kıdem tazminatı hakkımızı parça parça ortadan kaldırmaya çalışmaktadır. Belirli süreli iş sözleşmesi istisnai bir çalışma biçimidir. Bazı koşullar ile hayata geçebilir. Ve belirli süreli iş sözleşmesinin sonunda işçilerin, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı hakkı ortadan kalkar. Bu yasal düzenleme, DİSK’le ve diğer sendikalarla müzakere edilmeden meclise sunuldu. İşverenlere bol kepçeden teşvikler verilirken işçiler açısından ise önemli hak kayıplarını gündeme getiriyor.

25 YAŞ ALTI VE 50 YAŞ ÜSTÜ

Torba teklifinde ki kanuna göre 25 yaşını doldurmayan veya 50 yaş ve üzerinde olan kişilerle, hiçbir koşul olmadan belirli süreli iş sözleşmesi imzalanabilecek. Sözleşmenin toplam süresi 2 yılı aşamayacak. Belirlenen sürenin sonunda sözleşme kendiliğinden sona erdiği için işçinin kıdem tazminatı hakkı olmayacak.

TÜM İYİLEŞTİRMELER İŞVERENLER İÇİN

DİSK Başkanı: ‘’Genç işçi arkadaşlarımızın kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırmak istenmektedir. 50 üstü çalışanların, emekliliğe yaklaşanların ve emekli olamayan EYT’li işçilerin çalışma koşullarını daha da güvensiz hale getiriliyor. Onlarca maddede işverenlere teşvikler, destekler var. İşsizlik fonundan patronlara yapılan destek ödemelerinin daha da arttırılması var. Kurumlar vergisinin 5 puan düşürülmesi var. Ama işçiler açısından numunelik de olsa bir tane bile iyileştiren madde yok’’ dedi.

EMEKLİLİKTE PRİME TAKILANLAR DÖNEMİ BAŞLAYACAK

CHP’li Özgür Özel: ‘’Torba yasasının içinde bütün işçilerin geleceğini yutacak zehir var ve güzel göstermek için üzerine şeker kaplamışlar. 50 maddeyi böyle pazarlıyorlar. Yapılan düzenleme ile işveren bir işçiyi 30 gün yerine sadece 9 gün çalıştırabilecek. Ya da bir ayın belirli günleri çalıştıracak ve çalıştırdığı günler sayısınca ücret ödeyebilecek. Sigorta primleri de aynı şekilde çalıştığı gün sayısı kadar yatacak. Yıllar sonra şunu söyleyeceğiz!.. ‘Emeklilikte Pirime Takılanlar…’ Çünkü pirimini doldurmamış yığınlar çıkacak karşımıza. Kıdem tazminatı elden gidiyor, çalışma ve iş güvencesi ortadan kalkıyor’’ dedi.