Gündem

Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın "sanatçı müsveddesi" sözlerine çok sert cevap verdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin haftalık grup toplantısında açıklamalarda bulunuyor.

İşte Kılıçaroğlu’nun konuşmasından satrı başları:

2018’in son grup toplantısı. İşsizlik nedeniyle insanların kendini yakmadığı bir Türkiye istiyoruz.

Demokrasi insanların düşüncelerini özgürce ifade edebilmesidir.

“Aynaya bak gerçek müsveddeyi göreceksin”

“Metin Akpınar ve Müjdat Gezen‘e yapılanları kabul etmiyoruz. Seni herkes eleştirebilir. Haddini bileceksin. Orada beni daha çok eleştirdiler, ben bir şey diyor muyum? Bir yanlışımız vardır elbette dile getirilir. Ama siz buna tahammül edemiyorsunuz!.

Anayasa sana tarafsız olman gerektiğini söylüyor. Sen tarafsız mısın? Müsvedde diyor bir de. Müsveddenin ne olduğunu öğrenmek istiyorsan aynaya bak gerçek müsveddeyi göreceksin!

Kenan Evren’den senin ne farkın var? O zaman da aydınlar tutukluydu, bu zaman da. O zaman da parayı veren dışarı çıkıyordu, bugün de. Demokrasi konusunda aşık atılamayacak tek parti var, o da Cumhuriyet Halk Partisi’dir.

2019 yılı bütçesi AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi. Bu bütçe vatandaşa bir şey getirmiyor. Tefecilere yarayan bütçedir. Beni üzen milliyetçilikle yola çıkanların tefecilere hizmet etmesidir!

Asgari ücreti açıkladılar 2020 lira yaptılar, neden 2200 yapmadılar? Efendim Kılıçdaroğlu susar mı dediler. Susar mı hayır. Bütün belediyelerimizde net 2200 lira maaş ödeyeceğiz. Yeni kazanacağımız belediyelerde de 3 aylık farkı çalışanlara vereceğiz.

“Bu sarayın dini de yok imanı da!”

Hiçbir işçinin kılına dokunmayacağız, işini yaptığı sürece her işçi çalışacak siyasi düşüncesi ne olursa olsun. Kazanacağımız bir belediyede bir işçimiz işten çıkarılırsa o işçi gelsin beni bulsun.

Çalışanların yüzde 40’ı asgari ücretli. Peki bu bütçe asgari ücretin altında çalışan bir milyonun üzerinde çalışanlara ne veriyor? İnşaatlarda çalışanlara ne veriyor? Orman köylüleri, mevsimlik işçiler, çöpten kağıt toplayanlar bunların sözcüsü kim, biziz!

Halkı için mücadele eden partilere her zaman saygım vardır ama halkı için değil cebi için çalışanların karşısındayız. TOKİ’de çalışan işçilerimiz bir yıldır aylığını alamıyor. Sokağa çıksalar hepsi tutuklanır.

Seyit Talaşlı, Konya’da az maaşlı bir işte çalışıyordu. Hasta annesine ve 4 yavrusuna bakıyordu. Bir süre sonra annesine ve yavrularına yetemedi diye intihar etti. Bu sarayın dini de yok imanı da!.

“O çiftçi Japon çiftçisi mi?”

Bu bütçe çiftçiye 5 kuruş bile getirmiyor. Tam tersine çiftçinin 154 milyar lira AKP hükümetlerinden alacağı var. Kanuna göre ödenmesi gereken bu parayı 2006 yılından beri ödemediler.

Çiftçinin traktörü hacizli dediğim zaman ‘çiftçiye traktör yetiştiremiyoruz’ diyordu. Ne yetiştiremiyoruz biliyor musun, ben sana söyleyeyim. Sana efuli yetiştiremiyoruz, ejder meyvesi yetiştiremiyoruz!

Malatya’da traktörüyle beraber kendini yakan bir çiftçi vardı. O çiftçi Japon çiftçisi mi?

“Esnafın derdini kilosu 4bin liralık çay içen adam anlar mı?”

Esnafın durumu daha da felaket. Esnafa hiçbir şey vermiyor ama vergi ve sigorta primini alıyor. Arkaya arkaya af getiriyorlar. Esnafta para mı var ne ile ödeyecek? Suriyeli dükkan açar, hiçbir şey ödemez. Kendi esnafımız vergi yükü altında ezilir.

Esnafın derdini kilosu 4bin liralık çay içen adam anlar mı?

Bir insan gelecek kaygısı yaşıyorsa, orada demokrasi yara alır.

2019 bütçesi işsizliğe çare üretmiyor. Tam tersine işsiz ordusu artıyor. 16 yılda işsizliği yüzde 20’lere çıkardılarsa bunların yatacak yerleri yok. İşsizlik ancak fabrika açarak, üretimi artırarak çözülür.

Sen bu kadar İsrail’e kızıyorsan damadını neden gönderdin İsrail’e.

Bir Yorum