Gündem

Kılıçdaroğlu’ndan çiftçileri sevindirecek çağrı!

Türkiye’de devlet tarafından çiftçilere verilen desteklerin yetersiz olduğunu dile getiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Atatürk zamanında Cumhuriyet’in ilk kurulduğu zamanlarda çiftçilerin desteklendiğini açıkladı. 

ÇİFTÇİLERDEN AĞIR VERGİLER ALINIYORDU!

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında sıkıntı çekildiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, “O zaman deniz yolları ve demir yolları yabancıların elinde. 1923’te İzmir İktisat Kongresi toplandı ve orada yeni Türkiye Cumhuriyeti, güçlü bir ekonomisinin olduğu bir ülke olacağını söyler ve yola koyulur. Bunun üzerine gerçekten hep birlikte oturup çalışırlar. Kırıkkale’de entegre bir silah fabrikası kurulur. Savunma sanayisinin kurulması sağlanır. Çiftçi perişandır. Çiftçiden ağır vergiler alınır, çünkü başka vergi alınacak bir şey yoktur. Aşar Vergisi kaldırılır ve çiftçinin üzerinden yük kalkar, üretim her alanda başlar.” Dedi.

YUMURTA SATARAK FABRİKA KURULDU

Tank palet fabrikasının Katarlılara satılmasını eleştiren Kılıçdaroğlu 1925 yılında yumurta satılarak şeker fabrikası kurulduğunu aktararak, “O günkü şartları inceleyin, yumurta satılarak fabrika kuruluyor ama bugün Tank Palet Fabrikası Katarlılara satılıyor.” İfadelerini kullandı.

DEVLETİN KALKINMA PLANI YOK!

Ayrıca Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında çiftçilerde ağır bir vergi alındığını dile getiren Kılıçdaroğlu, “Nasıl oluyor da devasa bir imparatorluğun parasını basacak bankası yok. 1 Haziran 1930’da Merkez Bankası’nı kurarak kendi paramızı basmaya başladık. Öncesinde paramızı yabancılar basıyordu. Ardından düşünün genç Türkiye Cumhuriyeti 5 yıllık planlamasını yapıyor ama 2019 yılında Türkiye Cumhuriyeti devletinin kalkınma planı yok. Çünkü bunu hazırlayacak kadrolar yok. 1934’te kağıt üretmeye başladık. SEKA Kağıt Fabrikası. Nazilli, Ankara, Malatya’da kuruluyor. Bunlar sadece fabrika değil, insanların hayatını değiştiren çalışmalar.” Şeklinde konuştu.

TÜRKİYE 5 ÜLKEDEN 1’SİYDİ!

1937 yılında Türkiye’nin dünyada uçak üreten 5 ülkeden birisi olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, “1930’lu yıllardan bahsediyorum. Size Mustafa Kemal’in vizyonundan bahsediyorum. Bugünün Türkiye’sinden değil, 1930’ların Türkiye’sinden bahsediyorum. Tarım Satış Kooperatifleri kurularak çiftçiler desteklenmeye başladı. Arabayı üretir satmazsanız bir şey olmaz ama çiftçinin elindeki malı satamazsanız bozulur. Çiftçi ürettiğini Toprak Mahsülleri’ne götürüp satıp, gelir elde etmeye ve bundan vergi ödemeye başladı. Bu sanayi devrimine giden yolu hızlandırdı.” Dedi.