Gündem

Kimliklerde Mahkeme Kararı Olmadan İsim Değiştirme Dönemi Başladı

Yeni kimlik kartlarında mahkeme kararı olmadan isim ve soyisimlerde imla hatası, anlam bozukluğu bulunanlar mahkeme kararı olmadan Nüfus Müdürlüklerine dilekçe ile başvuru yaparak düzeltme yaptırabilecekler.

MAHKEME KARARIOLMADAN DEĞİŞİKLİK YAPILABİLECEK

Konu ile ilgili olarak mahkeme kararı olmadan nüfus müdürlüklerinden soyisim değiştirme veya düzelttirme dönemi başladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzası ile Türkiye geneli tüm illerin Valiliklerine bir genelge gönderildi. Gönderilen genelgede “Yalak, Kalas, Sıçan, Deli, Koyun” gibi ilginç ve gülünç soyadların değiştirilmesi ile yazım hatası nedeniyle mağdur olan kişilerin soyadlarının düzeltilmesine ilişkin talepler, il ve ilçe idare kurulları tarafından karara bağlanacağı ifade edildi.

Konu ile ilgili olarak soyadı değişikliğine ilişkin başvurular 3 Kasım 2019 tarihine kadar alınabilecek. Bu sürenin dışında soyisim değişikliği veya düzeltmesi için başvuru yapan vatandaşların başvuruları kabul edilmeyecek.

ÖNCEDEN MAHKEME KARARI GEREKİYORDU

İlginç soyadı taşıyan, soyadı alay konusu olan, yazım hatası nedeniyle soyadı mağduru olan kişiler soyisim değişikliği veya soyisim düzeltimi için sade Asliye Hukuk Mahkemelerine dava açarak soyisimlerini değiştirip düzelttirebiliyordu. Ayrıca mahkeme tarafından değişikliğin kabul edilebilmesi için geçerli bir neden aranıyordu. Yenişafak‘ın aktardıklarına göre bu kapsamda geçtiğimiz günlerde yasalaşan Nüfus ve Vatandaşlık Kanunu Tasarısı ile yazım hatası bulunan veya ilginç soyisimleri bulunan kişinin mahkeme kararına gerek kalmadan nüfus müdürlükleri tarafından gerekli düzenlemeleri yapabilmeleri sağlandı.

BAŞVURUDA BULUNABİLECEK KİŞİLER

Yapılan düzenlemeler kapsamında soyismini değiştiren kişi erkek ise kendisiyle birlikte eş ve ergin olmayan çocuklarının, kadın ise ergin olmayan evlilik dışı çocuklarının soyadları sistem tarafından değiştirilecek. Bu kapsamda adında harf eksikliği bulunanlar, isim veya soyisminde noktalama işareti eksik olanlar, iğrenç veya gülünç soyisime sahip olanlar, ayrı yazılmış isimleri değiştirecek olanlar değişiklik başvurusunda bulunabileceklerdir.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA