Gündem

Kış Lastiği Uygulaması Hususi Araçlarda Geçerli Olmayacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 1 Aralık tarihinden itibaren kış lastiği takma zorunluluğuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

1 Aralık’ta başlayacak ve 1 Nisan 2018’de sona erecek kış lastiği takma uygulamasının, “hususi” tescil edilen taşıtlarda zorunlu olmadığını bildirdi. 

Zorunlu Tutuluyor

Bakan Arslan yapmış olduğu açıklamasında, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanmalarının, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için 2011 itibarıyla zorunlu tutulduğunu aktarı.

Belirleme Yetkisi Bakanlığa Verildi

Bakan Arslan, Kış lastiği takma zorunluğuna ilişkin esasları belirleme yetkisinin Resmi Gazete’de yayımlanan 687 no’lu Kanun Hükmünde Kararname ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına verildiğini belirtti. 

Söz konusu düzenlemenin hususi olarak tescil edilen taşıtları kapsamadığını ve bu araçlarda zorunlu olmadığını, buna karşın şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takmanın zorunluluk taşıdığını vurgulayan Arslan, kar lastiği uygulamasının 1 Aralık ile 1 Nisan arasında geçerli olduğunu belirtti.

Hususi Araçlarda Zorunluluk Yok

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlar dışındaki hususi araçlar için uygulamanın zorunlu olmamakla birlikte can ve mal güvenliğiyle güvenli seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılmasını önerdi.

Hazırlıksız Yola Çıkan Araçlar Yola Devam Edemeyecek

Kış lastiği takma zorunluğunun sonra erdiği tarihin, hava şartlarına bağlı olarak Bakanlıkça 1 ay uzatılabilir. Bakan Arslan, tedbirsiz, hazırlıksız yola çıkan araçları daha sıkı denetleyeceğini ve kış şartlarına uygun kar lastiği takmayan araçların yola devam etmelerine izin vermeyeceğini aktardı.

Kamupersoneli.net – ANKARA