Gündem

Kısa çalışma ödeneği ile 3 ay boyunca 4 bin 380 TL’ye kadar ödeme yapılacak!

Kısa çalışma ödeneğine bugüne kadar 300 bin firma, 3.2 milyon çalışanı için başvuru yaptı. İŞKUR’a kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunan işyerlerinin başvurularının yaklaşık yüzde 60’ı sonuçlandı ve başvurusu sonuçlananların, kısa çalışma ödeneği Nisan ayı ödemeleri hesaplara yatırılmaya başlandı.

KİMLER KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDE FAYDALANABİLİR?

Kısa çalışma ödeneğine Covid-19 sebebiyle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak en az 3’te 1 oranında azaltan ya da faaliyetini en az 4 hafta durduran işverenler başvuruyor. Firmanın çalışanının ödenekten yararlanabilmesi için son 3 yılda asgari 450 gün priminin yatırılmış olması ve son 60 gün hizmet akdine tabi olması gerekiyor. Ödenek başvurularında işverenin beyanı esas kabul ediliyor.

MAAŞLARA GÖRE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE KADAR?

Çalışanlara maaşlarına göre aylık bin 752 ile 4 bin 380 lira arasında ödeme yapılıyor.

Kimin ne kadar kısa çalışma ödeneği alacağı, son 12 ayda Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirilen “prime esas kazançları” üzerinden hesaplanıyor. Ulaşım, yemek gibi ödemelerin bir kısmı prime esas kazanca dahil edilmediği için bu tür ödemeler olan iş yerlerinde çalışanların prime esas kazançları brüt ücretin altında kalabiliyor. Kısa çalışma ödeneği, 12 aylık prime esas kazanç ortalamasının yüzde 60’ı üzerinden bağlanıyor. Bu tutardan, binde 7.59 oranında damga vergisi kesiliyor.

Örneğin, asgari ücretle çalışan bir işçinin kısa çalışma ödeneği hesaplanırken, 2020 yılında ocak-mart döneminde aldığı 2.943 TL ile 2019’un nisan-aralık dönemindeki 2.558 TL ay ay toplanıp 12’ye bölünerek, ortalama brüt ücret bulunuyor. Bu şekilde yapılan hesaplamaya göre, hep asgari ücretle çalışan bir işçinin 12 aylık ortalama brüt ücreti 2 bin 622 lira olur. Bunun yüzde 60’ı 1.573 liradır. Bu tutardan binde 7.59 oranında (11.94 TL) damga vergisi düşüldükten sonra 1.561 TL ödeme yapılır.

Brüt ücret tutarına göre kimin ne kadar kısa çalışma ödeneği alabileceği, aşağıdaki tabloda yer alıyor.

Kısa çalışma ödeneği ile 3 ay boyunca 4 bin 380 TL’ye kadar ödeme yapılacak!

Kısa çalışma ödeneği ile 3 ay boyunca 4 bin 380 TL’ye kadar ödeme yapılacak!

NİSAN AYININ KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ HESAPLARA YATIRILDI

Kısa çalışma ödeneğinde esas ödemeler nisan ayı için yapılacak. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), hem nisan ayına ait hem de mart ayına ait kısa çalışma ödeneği tutarlarını hesaplara yatırmaya başladı.

Mayıs ayında çalışılamayan günlerin kısa çalışma ödeneği ise 5 Haziran’da hesaplara yatırılacak.