Gündem

Komisyonda Futbol Terimleriyle Et Fiyatları Tartışması

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 2018 yılı bütçe görüşmeleri sürüyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bütçesinin görüşmeleri yapıldı. Komisyon tutanaklarında marketlerde satılacak et fiyatları da konuşuldu. Tartışma bir ara futbol terimleriyle birlikte yapıldı. Komisyon tutanaklarını aşağıda yayımlıyoruz. 

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI AHMET EŞREF FAKIBABA – Yani, farz edelim ki, öyle bir firmaya veriyoruz ki Bayburt’ta yok o firmanın şubesi. Bayburt milletvekili ne diyecek bana? Diyecek ki: Bana niye gelmiyor? Onun için biz 81 ilde şubesi olan firmalar dedik ve buradan 2 kişi aynı fiyatı verdi ve bundan dolayı da bize göre makul bir fiyatla bunlara verdik. Yani bizim bütün ihalelerimiz açık ve şeffaftır. Bakın desteklemeler, hayvan desteklemesi diyoruz değil mi, besi desteklemelerinde, biz…

AYKUT ERDOĞDU (İstanbul) – Sayın Bakanım, pazarlık usulü müydü, açık ihale miydi?

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI AHMET EŞREF FAKIBABA – Teklif usulü.

AYKUT ERDOĞDU (İstanbul) – Davetiyeli teklif mi, açık ihale mi?

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI AHMET EŞREF FAKIBABA – Herkese açık. Bakın siz “Sekiz firma geldi.” dediniz.

AYKUT ERDOĞDU (İstanbul) – Ben demedim.

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI AHMET EŞREF FAKIBABA – Yani, diyen arkadaşlar var. Ben sekiz firma olduğunu da bilmiyorum. Şimdi, eğer müsaade ederseniz ben de biraz dertleşeyim. Ben sizi dinledim hiç sesimi çıkarmadan değil mi?

AYKUT ERDOĞDU (İstanbul) – Sorduk, bir şey demedik. Bilmediğim için sordum. EMİN HALUK AYHAN (Denizli) –Kurtulamazsınız…

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI AHMET EŞREF FAKIBABA – Ben kurtulurum. Hocam, vallahi kurtulacağım.

EMİN HALUK AYHAN (Denizli) – İnşallah… İnşallah…

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI AHMET EŞREF FAKIBABA – Evvel Allah, beraber kurtulacağız. Ama inanmak çok önemli. Eğer inanmadığınız zaman hiç başaralı olamazsınız, inanacaksınız. Mesela, özel sektör aldığı besilik hayvanı 4 küsurdan verirken, ben 3,95 dolara anlaşmışken fiyatı ucuza aldığımdan dolayı 3,70’e çektim yani her kiloda 25 sent ne yapar? 25 sent, bu besici arkadaşlarıma hiç kendileri istemeden biz direkt indirim yaptık.

GARO PAYLAN (İstanbul) – Dolar yükseldi Sayın Bakan.

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI AHMET EŞREF FAKIBABA – Onu bilemem, ben indirdiğim zaman dolar yüksek değildi. Arkadaş sordu bana mesela dedi ki: “Acaba geri dönen var mı?” 3 bin hayvan alan arkadaşların geri döndüğü arkadaşlar bana söyledi, 507 bin hayvanla şey yaptık, bunun 3 bini çünkü niye? Et ve Süt Kurumu özel sektörden -bir bakın hesaplayın, sorun araştırın- daha ucuza almış ve daha ucuza dağıtıyor ve besiyi desteklemek adına da hiç kimsenin haberi olmadan kendiliğinden 25 sent indirim yapıyor; bu, önemli bir olay. Yani biz olaya bir kâr olarak bakmıyoruz. Şimdi, et olayına gelince: Yani, şimdi 29 lira ve 31 lira; yarımşar kiloluk kutularda kıyma 14,5 lira, kuşbaşı 15,5 lira. Yani, bu kötü bir şey mi?

GARO PAYLAN (İstanbul) – Değil.

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI AHMET EŞREF FAKIBABA – Değil mi, ne kadar güzel. İnsanlar yesin. Ben başkasının…

GARO PAYLAN (İstanbul) – Niye, BİM ve A101?

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI AHMET EŞREF FAKIBABA – Bakın, onu söylüyorum size, her yerde şubesi var. Sekiz tane firma girmiş, her yerde şubesi var ve bu şubesi olanın da ikisi de aynı fiyatı vermiş, A101 ve BİM vermiş. Bundan daha
doğal bir şey olabilir mi?

GARO PAYLAN (İstanbul) – Kasaplar ne yapacak?

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI AHMET EŞREF FAKIBABA – Ha, kasaplara geleceğiz.

GARO PAYLAN (İstanbul) – Mahalle bakkalı ne yapacak? Et alan yalnızca et almıyor ki, diğer ihtiyaçlarını da alıyor.

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI AHMET EŞREF FAKIBABA – Paylan Bey, bakın, şimdi çok güzel, topu önüme…

BAŞKAN – Arkadaşlar, soru kısmında soracaktınız bunları. 

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI AHMET EŞREF FAKIBABA – Ben teşekkür ediyorum, topu önüme koyuyor Paylan Bey, diyor ki: Penaltıya at.

BAŞKAN – Sayın Bakanım, penaltıya atmanız için on sekiz dakikanız var. Top ortada dolanıyor.

BİHLUN TAMAYLIGİL (İstanbul) – Penaltı duran topla atılır Sayın Bakan, önünüze pas atıyorsa o farklı, çift vuruş o.

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI AHMET EŞREF FAKIBABA – Bakım şöyle: Biz bu fiyatları açıklamadan şunu söyledik, dedik ki: Yerli üreticinin karkasını, kemikli etini 25 liradan biz Et ve Süt Kurumu olarak alacağız. Bakın, bu çok önemli. Piyasada 24; 23; 23,5’a satılan eti biz alıyoruz.

Kamupersoneli.net – ÖZEL Haber

(Haberin İzinsiz Kullanılması Halinde Yasal İşlem Yapılacaktır)