Gündem

Korkutan açıklama! 4’üncü seviyeye ulaştı!

Nilgün Böcekli “Bu gidişle birkaç yıl içinde içecek su bile bulamayacağız. Kirliliğin nedeni araştırılmalı” diyerek, durumun ciddiyetini bir kere daha gözler önüne serdi.

buyuk-menderes-te-kirlilik-kritik-seviyeye-ulasti-13887489-8297-osd.jpg

Aydın’ın Dinar ilçesinden çıkarak Uşak, Denizli’den ilerleyerek, Ege Denizi’ne dökülen Büyük Menderes Nehri’nde alarm zilleri çalmaya başladı.

buyuk-menderes-nehri-nde-kirlilik-4-ncu-derec-3-13887489-o.jpg

“SON AŞAMADA”

Çevre Mühendisi Nilgün Böcekli, yaptığı açıklamasında Türkiye genelinde kuraklık tehlikesi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Su için bugünden mevcut bakanlıklarımızın, belediyelerimizin arıtma tesisleriyle ilgili çalışma yapmamız gerekmektedir. Derelerimizin, çok yoğun kirliliklere sahip olduğunu biliyoruz. Büyük Menderes Havzası içindeki Büyük Menderes Nehri 584 kilometre uzunluğunda ve 100’üncü kilometreden itibaren de kirlenmeye başlıyor. Kirlenmenin en büyük nedeni, endüstriyel atık suların Büyük Menderes Nehri’ne atılmasıdır. Birçok arıtma tesisinin doğru çalışmaması, tarımda doğru sulamanın yapılmaması, katı atıkların Menderes Nehri’ne atılmış olması ve benzeri nedenlerdir. Burada kirlilik olayı, son aşama olan 4’üncü derecededir. Çok küçük derelerimiz var. Hiç tereddüt etmeden bu derelere de atıklarımızı dökerek kirliliğe neden oluyoruz”

buyuk-menderes-nehri-nde-kirlilik-4-ncu-derec-7-13887489-o.jpg

ÇÖPLERLE DOLU

Büyük Menderes Nehri’nin çöplerle dolu olduğunu belirten Böcekli, “Sadece Büyük Menderes’e karışan atık sulardan oluşan küçük dereler var. Bunların nereden ve nasıl kirlenerek nehre karıştığının incelenmesi gerekiyor. 2021 yılı içinde bir şeyler yaparsak, gelecek yıl belki yüzde 2 oranında kuraklığı azaltabiliriz. Bu yüzde 2’de, aslında çok büyük bir rakamdır. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada, insanlığın kuraklık konusunda duyarlı olması gerekiyor. ‘Denizi sıcak karası çöl’ dediğimizde Türkiye’nin kendi öz florasının yok olduğu anlamına gelmektedir. Bunun için de ağaçlar ile hayvan ve böcek türlerinin yok olması; gelecekte insanoğlunun zor şartlar altında yaşayacağı anlamı çıkıyor” dedi.

Bir Yorum

  1. Karatlılarla sözleşme var ama bir gram faydaları dokunmuyor(!)