Gündem

Koronavirüs bitmeden keneler ortaya çıktı! Uzmanlar 5 ili uyardı! Vaka sayıları 4 katına çıkabilir!

Prof. Dr. İlhan Çetin, bu yıl erken çıkan keneler için, “Bu yıl başlangıçta olmamıza rağmen hasta sayısında 35’i gördük. Eğer mücadele yapmazsak çok ciddi rakamları görebiliriz. Yani geçen yılki 122 rakamının 3-4 katını görebiliriz” ifadesini kullandı.

KKKA HASTA SAYISI ARTTI

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının bu yıl daha fazla görülmesi uzmanları tedirgin etti. Kenelere ilişkin önemli uyarılarda bulunan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, vaka sayılarının bu yıl erkenden artmaya başladığını belirtti.

5 İLE UYARI GELDİ

KKKA’nın yaklaşık 25 yıldır görülen bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Çetin, özellikle 5 ile kritik uyarılarda bulundu. Konuya ilişkin önemli açıklamalar yapan Çetin, “Çevremizdeki Tokat, Erzincan ve Giresun tarafında hem kene popülasyonunda hem de vaka sayısında ciddi bir artış olduğunu biliyoruz” açıklamasında bulunarak, tehlike altında olan illeri Sivas, Tokat, Yozgat, Giresun ve Erzincan olarak belirtti.

Koronavirüs bitmeden keneler ortaya çıktı! Uzmanlar 5 ili uyardı! Vaka sayıları 4 katına çıkabilir!

BU YIL CİDDİ RAKAMLAR GÖREBİLİRİZ

Hava sıcaklıklarının birden artması, kenelerin 1,5 ay daha erken ortaya çıkmasına sebep oldu. Uzman Çetin, bu yıl daha başlangıçta olmamıza rağmen 35 vakanın görüldüğünü belirterek, mücadele edilmediği durumda, vaka sayısının 4 katına çıkabileceğini belirtti.

MUTLAKA KENE KONTROLÜ YAPILMALI

Kenelerin yüzde 80’inin pantolon paçasından girdiğini belirten Çetin, doğandan gelindiğinde mutlaka kene kontrolünün yapılması gerektiğini şu şekilde ifade etti:

“İlaç ve kimyasal önlemler alınıyor ama kişisel önlemler de çok önemli ve değerli. Tabiatta bulunurken ve hayvanlarla ilgilenirken insanlar her an kendisine kene yapışacakmış gibi hareket etmeli. Özellikle otlak alanlarda ve tabiatta gezinirken mutlaka çoraplar pantolon üzerine çekilmeli. Kenelerin yüzde 70-80’den fazlası pantolon paçalarından girmek suretiyle vücuda dağılıyor. İkincisi ise doğadan eve gelince vücutta mutlaka kene kontrolü yapılmalı. Eğer kene vücuda tutunmuşsa mutlaka sağlık kuruluşlarında çıkarılması sağlanmalı”