Gündem

Koronavirüs (Covid-19) hakkında güncel bilgiler! Ciddi belirtileri nelerdir?

Koronavirüs hastalığı (COVID-19), yeni keşfedilen bir korona virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır.

COVID-19 virüsü ile enfekte olan çoğu insan, hafif ila orta derecede solunum yolu hastalığı yaşar ve özel tedavi gerektirmeden iyileşir. Yaşlı insanlar ve kardiyovasküler hastalık, diyabet, kronik solunum hastalığı ve kanser gibi altta yatan tıbbi sorunları olanların ciddi hastalık geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Zaman zaman koronavirüsler insanlar ve hayvanlar arasında geçiş gösterebilmektedir. Virüslerin genetik bilgisi, RNA’sının mutasyona uğraması sebebiyle değişiklik göstermektedir. Özellikle yüzey proteinlerinde hücreye tutunup, içeriye girmekte kullandığı proteinlerde değişiklik yaratarak, daha önce oluşmuş bağışıklık sisteminden kaçmakta, hem de daha hızlı çoğalıp hücrelere çok daha fazla zarar verebilmektedir.

YÜZÜNÜZE DOKUNMAYIN

Bulaşmayı önlemenin ve yavaşlatmanın en iyi yolu, COVID-19 virüsü, neden olduğu hastalık ve nasıl yayıldığı hakkında iyi bilgilendirilmektir. Ellerinizi yıkayarak veya sık sık alkol bazlı bir ovucu kullanarak ve yüzünüze dokunmayarak kendinizi ve başkalarını enfeksiyondan koruyun.

VİRÜSÜN DAMLACIKLARLA BULAŞMASI

COVID-19 virüsü, enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında öncelikle tükürük damlacıkları veya burundan akıntı yoluyla yayılır, bu nedenle solunumla ilgili görgü kurallarını uygulamanız da önemlidir (örneğin, dirseğe doğru öksürerek).

KORONAVİRÜS TEDAVİSİ

Şu anda, COVID-19 için özel bir aşı veya tedavi bulunmamaktadır. Bununla birlikte, potansiyel tedavileri değerlendiren devam eden birçok klinik araştırma vardır. DSÖ, klinik bulgular elde edilir edilmez güncel bilgileri sağlamaya devam edecektir.

VİRÜSÜN BULAŞMASINI ENGELLEYİN

Enfeksiyonu önlemek ve COVID-19’un bulaşmasını yavaşlatmak için aşağıdakileri yapın:

Ellerinizi düzenli olarak sabun ve suyla yıkayın veya alkol bazlı el losyonu ile temizleyin.

Öksüren veya hapşıran kişilerle aranızda en az 1 metre mesafe bırakın.

Yüzünüze dokunmaktan kaçının.

Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatın.

Kendinizi iyi hissetmiyorsanız evde kalın.

Sigara içmekten ve akciğerleri zayıflatan diğer faaliyetlerden kaçının.

Gereksiz seyahatlerden kaçınarak ve büyük insan gruplarından uzak durarak fiziksel mesafeyi uygulayın.

EN BELİRGİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

COVID-19, farklı insanları farklı şekillerde etkiler. Enfekte kişilerin çoğu hafif ila orta derecede hastalık geliştirecek ve hastaneye yatmadan iyileşecektir. Yeni koronavirüs enfeksiyonu belirtileri arasında ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum güçlüğü bulunur. Daha ağır vakalarda enfeksiyon zatürreye, akut solunum yetmezliğine, böbrek yetmezliğine ve hatta ölüme neden olabilir.

EN YAYGIN SEMPTOMLAR:

Ateş, kuru öksürük, yorgunluk.

DAHA AZ YAYGIN SEMPTOMLAR:

Ağrı ve sızılar, boğaz ağrısı, ishal, konjonktivit, baş ağrısı, tat veya koku kaybı, ciltte kızarıklık veya el veya ayak parmaklarında renk değişikliği.

CİDDİ BELİRTİLER

Nefes almada zorluk veya nefes darlığı, göğüs ağrısı veya basıncı, konuşma veya hareket kaybı.

Ciddi semptomlarınız varsa derhal tıbbi yardım isteyin. Doktorunuzu veya sağlık tesisinizi ziyaret etmeden önce daima arayın.

Aksi halde sağlıklı olan hafif semptomları olan kişiler, semptomlarını evde yönetmelidir.

Bir kişiye virüs bulaştıktan sonra semptomların ortaya çıkması ortalama 5-6 gün sürer, ancak bu 14 güne kadar sürebilir.