Gündem

Koronavirüs Ne Zaman Bitecek? Corona virüsü Bilim Kurulu'ndan cevap geldi

Yaz ayları gelmeye başlarken, vatandaşlar sıcaklıkların etkisiyle virüsün etkisini kaybedip kaybetmeyeceğini merak ediyor. Ankara Üniversitesi’nde Enfeksiyon Hastalıkları Bölümünde görev yapan Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık corona virüs hakkında bir takım değerlendirmelerde bulundu. Dr. İsmail yapmış olduğu açıklamada virüsün belirli bir sıcaklıkta zayıflamaya başlayabileceğini ifade etti:

Hastalık Çin’de durma noktasına geldi ancak bu, alınan sıkı tedbirler sayesinde. Oysa dünyanın geri kalanında eğri yükseliyor ve henüz pik yapmadı. Yeni tanıdığımız bir virüs ve 190 ülkede görüldü. Önceki salgınlara bakarak bazı tahminlerde bulunabiliriz. İspanyol gribi hariç birçok salgın kuzey yarımkürede havalar ısınınca kendiliğinden sönmüştü. Hava sıcaklığı 25 dereceye ulaşınca – nemle de ilgisi var- virüsler genellikle zayıflamaya başlıyor”

Koronavirüs Ne Zaman Bitecek? Corona virüsü Bilim Kurulu'ndan cevap geldi

YAZ MEVSİMİNE KADAR BAĞIŞIKLIK KAZANILABİLİR

İsmail Balık, yaz mevsimine kadar insanların bağışıklık kazanabileceği ve virüsün etkisini kaybedebileceğini vurguladı. Bağışıklık için de evde kalma yasağının sadece yaşlılara değil, gençlere de uygulanması gerektiğini söyleyen Balık, “Havalar ısınınca insanlar kapalı ortamlarda birbirleri ile fazla temasta olmadıklarından yayılım riski azalır. Tabii yaz gelene kadar toplumun önemli bir kesiminin bağışıklık kazanacağı da düşünülüyor. Bu da yine kış gelmeden salgının söneceği anlamı taşıyor. İnsanlar gevşek davranmaz, evde kalırlarsa bulaş zinciri kırılır. Bu durumda salgın çok daha erkenden söner. Bu nedenle yaşlılarımızın yanında öğrencilere ve işi olmayanlara da evden çıkma yasağı düşünülmelidir. Böylece ülkemizde en az 30 milyon kişi evde kalır” şeklinde ifade etti.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Halil Kurt virüsün Haziran ayında etkisini kaybedebileceğini “Nisan ortası gibi hastalık pik yapar, haziran gibi de azalmaya başlar. Tabii bu tahminlerimizi Çin ve İtalya’ya bakarak söylüyoruz” sözleriyle açıkladı.

Koronavirüs Ne Zaman Bitecek? Corona virüsü Bilim Kurulu'ndan cevap geldi

VİRÜSÜN BİTİŞ TARİHİ NET DEĞİL

Bilim Kurulu salgının bitiş tarihinin, alınan tedbirlerle yakından ilgili olduğunu vurguladı. Bilim Kurulu üyesi, Tevfik Özlü, “Bu virüsün ne zaman kontrol altına alınacağı veya zararının en aza indirilmesi tamamen halkın bu konudaki tavsiye ve tedbirlere ne kadar uyduğuna bağlı. Sürecin ne kadar devam edeceğini kesin olarak öngörmek mümkün değil. O yüzden net bir tarih veremeyiz. Ancak birkaç hafta evden çıkmamak gerekli. Ondan sonra daha sağlıklı bir öngörüde bulunabiliriz” şeklinde açıkladı.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, halkın alınan önlemlere uyması gerektiğini söyledi. Tedbirlerin önemli olduğunu söyleyen Azap, “Halkımız alınan önlemlere, yapılan önlemlere uyarsa 4-6 haftalık bir süreç içinde tırmanış önce yatay bir seyir alır, sonra da düşmeye başlar. Bu yüzden tedbirlere uymak çok önemli. Yapılması gereken her şey yapılıyor, halkımızın her kesiminin üzerine düşen bu önlemleri alması ve uygulaması süreci daha yönetilebilir hale getirecektir.” dedi.