Gündem

Koronavirüs ölümleri saklanıyor mu? Mezarlık kayıtları her şeyi ortaya çıkardı!

Konuyla ilgili Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz yaptığı açıklamasında koronavirüs ölümlerinin saklanmasının mümkün olmadığını belirterek, “Koronavirüste ölümün gizlenmesi mümkün değildir” dedi.

KORONAVİRÜS ÖLÜM RAKAMLARI GİZLENİYOR MU?

Koronavirüs ölüm rakamlarının gizlendiği iddiası gündemin en çok konuşulan konuları arasında. Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye’deki mezarlık kayıtları ortaya çıktı. Kayıtlara göre ölüm oranlarında kayda değer bir artmış olmadığı ve bazı illerdeki ölüm oranlarının diğer yıllara göre daha düşük olduğu belirtildi.

Koronavirüs ölümleri saklanıyor mu? Mezarlık kayıtları her şeyi ortaya çıkardı!

ÖLÜM SAYILARININ SAKLANMASI MÜMKÜN DEĞİL

Prof. Dr. Gündüz, yaptığı açıklamasında şu ifadeyi kaydetti:

“Korona virüsle ilgili veya korona virüs dışı bütün ölümler, Ölüm Bildirim Sistemi üzerinden toplanıyor. Korona virüs tek başına bir gerekçe değil. Ölüm her ne gerekçeyle olursa olsun saklanamaz. Korona virüs içinde Ölüm Bildirim Sistemi diğer hastalıklarda olduğu gibi aynı şekilde işliyor. Korona virüs nedeniyle ölenler için ayrı bir sistem yok. Ölüm Bildirim Sistemi farklı değil. Bunlar dijital ortamda ve çok etkin bir şekilde kullanılıyor. Korona virüs nedeniyle ölüm sayılarının saklanması mümkün değil”

Koronavirüs ölümleri saklanıyor mu? Mezarlık kayıtları her şeyi ortaya çıkardı!

“BİZ BU VİRÜSLE YAŞAMAYI ÖĞRENMEK DURUMUNDAYIZ”

Ülkemizde, salgının çok iyi bir şekilde yönetildiğini belirten Gündüz, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Bir takım kısıtlamalar oldu. Kısıtlamaların getirdiği zorlukları da vatandaşlar gördü. Gerekli tedbirler alınarak 1 Haziran itibariyle yeni normalleşme süreci başladı. Ben toplumun bu konuda deneyim kazandığını düşünüyorum. Önümüzdeki aylarda gelebilecek tehlikelere karşı toplumun deneyimli olduğunu ve Sağlık Bakanlığının her türlü tedbiri aldığını biliyoruz. Bu saatten itibaren ulusal düzeyde çok büyük artışların olacağını düşünmüyorum ama bölgesel olarak artışlar olabilir. Bölgesel anlamda toplumun bu hastalığa karşı reaksiyonu algılaması farklı olabiliyor. Gençler ya da yaşlılar hastalığı farklı algılayabiliyor. O nedenle mümkün olduğu kadar bütün vatandaşların önlemlere uymasını istiyoruz. Rehavete kapılmadan bu kış sürecini geçirmeyi umuyorum. Toplum bağışıklık kazanana kadar, aşı uygulanmaya başlayana kadar biz bu virüsle yaşamayı öğrenmek durumundayız”