Gündem

Koronavirüs ölümlerinin azaltılması için 2-3 hafta sokağa çıkma yasağı önerisi geldi! Şok tedbirler alınmalı!

Prof. Dr. Cinel, açıklamasında, şok tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizerek, “Şok tedbirlerin alınması lazım. Nedir bu dersek, 2-3 hafta sokağa çıkma yasağı getirilmeli. Böyle tedbirlerle yukarı seyri aşağı döndürmemiz lazım” dedi.

ŞOK TEDBİRLERİN ALINMASI LAZIM

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, açıklamasında son dönemde artan vefat sayılarını düşürmek için şok tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizerek, şu ifadeyi kaydetti:

“Şok tedbirlerin alınması lazım. Nedir bu dersek, 2-3 hafta sokağa çıkma yasağı getirilmeli. Böyle tedbirlerle yukarı seyri aşağı döndürmemiz lazım”

Koronavirüs ölümlerinin azaltılması için 2-3 hafta sokağa çıkma yasağı önerisi geldi! Şok tedbirler alınmalı!

KISITLAMALAR SONRASINDA ZİRVEDEN AŞAĞIYA GELİNDİ

Koronavirüs ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Cinel, Mar t ve Nisan ayında İstanbul’da durumun çok ciddi olduğunu ancak gelen kısıtlama ve yasak kararlarından sonra zirveden aşağıdya inildiğini, “”Mart-nisan ve mayıs aylarında Çin’in Vuhan’ı varsa Türkiye’nin de İstanbul’u vardı. Çok ağır bir durum, 19 Nisan’da, 1920 hasta oldu yoğun bakımlarda. Bu hastaların yüzde 90’ı İstanbul’daydı. Uyarılar yapıldı ve kısıtlamalar geldi. Kısıtlamalar sonrası pandemide zirveden aşağı gelindi. Şu anda yeni hasta sayısı her gün daha fazla geliyor iyileşen hasta sayısına oranla. Bu iyi bir şey değil. Bunun tam tersine olması bizi rahatlatabilir ki şu anda rahat değiliz” şeklinde ifade etti.

BAŞARAMADIK

Tedbirlerin gevşetilmesi sebebiyle başaramadığımızı ifade eden uzman isim, “Ne oldu dersek? Farkındalığı başaramadık, algı ‘yendik, bitiyor’ gibi oldu. Sonra kısıtlılıklar gevşedi. Mecbur gevşeyecek. Kritik nokta, gevşeme olduğunda yeni normale uyum olmalı. Sorun, yeni normalin anlaşılamamasıdır. İnanılmaz, toplu merasimler, düğünler oldu, yaz tatili de gelince Anadolu’ya insanlar gidince rakamlar arttı. Vatandaşların korkmalarını istiyorum. Çünkü, maske taksa dahi sosyal mesafeye dikkat etmediği için, sosyal yaşamını eskisi gibi sürdürmeye devam ettiği için kapıyoruz bu hastalığı. Şu an korku dönemini yaşaması gerekiyor vatandaşların” dedi.

Koronavirüs ölümlerinin azaltılması için 2-3 hafta sokağa çıkma yasağı önerisi geldi! Şok tedbirler alınmalı!

KISITLAMALARIN GELDİĞİ DÖNEMDEYİZ

Cinel, son dönemde arka arkaya gelen kısıtlama haberlerine ilişkin ise şu değerlendirmeyi kaydetti:

“Şok tedbirlerin alınması lazım. Nedir bu dersek, 2-3 hafta sokağa çıkma yasağı getirilmeli. Böyle tedbirlerle yukarı seyri aşağı döndürmemiz lazım. Toplumdaki yeni normal olan fiziksel ve sosyal izolasyondur. Şimdi mutlaka ve mutlaka sosyal yaşama ilişkin kısıtlılıklar gelmesi dönemindeyiz”