Gündem

Koronavirüs salgınında ikinci dalga tarihi belli oldu! Tedbirinizi şimdiden alın!

Virüsün kendiliğinden ortadan kalkacağına dair ortaya atılan iddiaların, insanların gevşemesine sebep olduğunu ifade eden Başer, “Aşırı özgürlüklerden yoksun bırakmak galiba insan doğasına biraz aykırı. Bir bıkkınlık oldu. Siyasi liderlerin de etkisi büyük. Mesela Amerika, İngiltere, Brezilya gibi ülkelerde de gördük. Biz bu işi hallediyoruz bitebilir, yaz zamanı bitebilir ya da bunun bir süreci var bu virüs belki de kendiliğinden silinecek gibi ifadeler insanlarda rahatlığa yol açtı” dedi.

VİRÜS MUTASYONA UĞRADI MI?

Son dönemlerde virüsün mutasyona uğradığına dair ortaya atılan iddialara da cevap veren Başer, bu konuda dünyadaki bilim adamlarının çeşitli fikirlere kapıldığını, “Ölüm oranlarının düştüğünü söyleyen bazı bilim insanları bunun sebebinin virüsün mutasyona uğraması olduğunu belirtiyor. Bazı bilim çevreleri ise ölüm oranlarının düşmesinde riskli grupların ilk ölümlerle birlikte azaldığını savunuyor” şeklinde ifade etti.

KEŞKE OLMASA

Koronavirüs testlerinin siyasilerin, organizasyonlara katılacakların gibi çeşitli ayrıcalıklı gruplara yapıldığına dair ortaya atılan iddialara da değinen Başer, iddiaların doğru olduğunu şu şekilde ifade etti:

“Bunlar ne yazık ki doğru. Bizler de şahit oluyoruz. Keşke olmasa. Bizim istediğimiz şudur; toplumdan da alınacak testlerin yanında en önemlisi bulaştırıcı olma ihtimali yüksek olan kesimlere düzenli test yapılması. Mesela biz sağlık çalışanları, toplu taşıma sürücüleri, bankacılar, market çalışanları gibi sürekli insanlarla iletişim halinde olan kesimler. Mesela turizm de bunun içine dahil edilebilir. Ki ne kadar test yapıldı otellerde çalışanlara bilmiyoruz. Biraz daha şeffaflığa ihtiyaç var. Tekrar edilen testlerin sayısı pek bir anlam ifade etmiyor. Yapılan test sayısından ziyade test yapılan kişi sayısı ve test yapılan grupların açıklanması önemli. Testlerin son dönemde artışı güzel bir şey, ama bu artışın daha dengeli ve dediğim kesimlere yoğunlukla yapılması bizi daha nitelikli test yapan bir ülke haline getirecektir”

Koronavirüs salgınında ikinci dalga tarihi belli oldu! Tedbirinizi şimdiden alın!

21 EYLÜL ERKEN BİR TARİH

Okullardaki yüz yüze eğitim 21 Eylül tarihinde başlayacak. Başer, 21 Eylül’ün okulların açılış tarihi için erken bir zaman olduğunu ifade ederek, şu ifadeyi kullandı:

“Okulların açılacağı tarihe ilişkin de değerlendirmede bulunan Başer, “Bizde kaç derslik var? Kaç devlet okulu kaç özel okul var? Hangi şartlar ayarlanabilir? Hangi sınıfa kaç çocuk alınabilir? Aslında bu veri tabanı oluşturularak analizlere göre hareket edilebilirdi. Özel okullar bir takım konularda öncülük yapabilirdi. Kardeş okullar seçilebilirdi. Malum devletin ayırdığı pay çok yüksek değil milli eğitime. Onun için bu okullarda yapılabilecek şeyler çok sınırlı. En merkezi yerlerde bile hijyenden yoksun pek çok devlet okulu görebiliyorsunuz. Tuvaletlerin bu anlamda bulaşıcı olduğu biliniyor ama bu anlamada neler yapıldı bilmiyoruz. İyi bir planlama için önümüzde kocaman bir yaz vardı. Ama bu ne kadar yapıldı bilmiyoruz. Şimdi çok hızlı bir şekilde bir şeyleri idare etmeye çalışıyoruz ama 21 Eylül’ün erken bir tarih olduğunu düşünüyorum.

Eğer açılacaksa belli bir sistem oturtulmalı, sınıflar ve hasta sayılarına bakarak günlük ne oluyor analiz edilmeli. Günlük düzenli testler yapılmalı. Tüm bunlara rağmen okullarını açan İsrail, Avusturalya, ABD, Çin, Almanya, Güney Kore’de vakalar artınca tekrar okulları kapattılar, karantinalara başladılar. Biz korkulu rüya görmemek için en güzeli en baştan kontrollü gidelim. Testleri arttıracağımız bir süreci oluşturalım”

Koronavirüs salgınında ikinci dalga tarihi belli oldu! Tedbirinizi şimdiden alın!

2. DALGANIN TARİHİ

Son dönemde artan vakalar sonrasında ikinci dalganın gelişi de korkuyla bekleniyor. Özellikle Eylül – Ekim’de mevsimsel griplerin artışı, herkesi tedirgin ediyor. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serhat Ünal, ikinci dalganın tarihi için, “İkinci dalga muhtemelen ekim ve kasım ayı gibi havaların soğumasıyla olur. İşte oraya hazırlıklı olmamız lazım.” dedi.