Gündem

Koronavirüs salgınında umutlandıran gelişme! 1 damla kan ile 1 dakikada teşhis konulabilir!

2017 yılında hastane enfeksiyonu sebebiyle binlerce kişi hayatını kaybetmişti. Dakikalar içerisinde enfeksiyonu teşhis eden sensorun, koronavirüs için kullanılması gündemde. Covid-19 tanısı için sistemin geliştirilmesi gerektiğini ifade eden uzman doktor, eğer çalışma başarılı bir şekilde tamamlanırsa, salgının teşhis edilmesi için 1 damla kanın yeterli olacağını ifade etti.

1 DAKİKADA TEŞHİS KONULABİLECEK

1 damla kanla koronavirüsün teşhis edilebileceğini ifade eden Karakullukçu, konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamasında şu ifadeyi kaydetti:

“Böyle olunca tanı süresi 1 dakikaya inmiş olacak. Eğri ne kadar azalmış olsa da uzun bir süre bu hastaları hala test ediyor olacağız. Süreci hızlandırabiliriz”

Koronavirüs salgınında umutlandıran gelişme! 1 damla kan ile 1 dakikada teşhis konulabilir!

HER BİRİM BU TESTİ YAPABİLECEK

Testi yapamayan birimlerin de bu sistem sayesinde test yapabileceklerini ifade eden Karakullukçu, hastaneye gidişlerin de azalabileceğini ifade etti. Kan verme işleminin de kolaylaşabileceğini ifade eden doktor, açıklamasında, “Aile hekimleri ve diğer bütün hastanelerde kullanılabilir. Gerekli izinleri alabilirsek kişiler kendi evinde de kullanarak, hastaneye gitmeden pozitif ya da negatif olduğunu öğrenebilirler. Bunu şeker ölçüm cihazları gibi düşünebiliriz. Hastaneye gidişleri de azaltabiliriz. Enfekte olmuş ve geçirmiş kişileri de test etmede, bu kişileri hızlıca belirleyip hasta olan insanlara kan vermelerini kolaylaştırabiliriz” ifadesini kullandı.

DESTEK BEKLİYORUZ

Karakullukçu yapmış olduğu açıklamasında sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Hem süreyi kısaltacak, hem laboratuvar alt yapısına hem de uzmana gerek olmayacak. Daha çok kişiyi tarayabileceğiz. Çok yüksek maliyetli bir test de olamayacak. Çalışan bir prototipimiz ve destek geldiğinde bizim bunu hızlıca 3 ay içerisinde ticari bir ürüne dönüştürebilecek bir alt yapımız var. Hem yatırımcılardan hem de devletten bu konuda destek bekliyoruz”