Gündem

Koronavirüste ikinci dalga hazırlığı başladı! Sokağa çıkma yasağı..

Özellikle büyük kentlerde koronavirüs salgınına ilişkin alarm verilmeye başlandı. Hükümetin, ikinci dalgaya ilişkin bir takım önlemleri masaya yatırdığı belirtiliyor. Bu dönemde gelmesi beklenen kısıtlamalar ve yasaklar, hayatı durdurmaya değil, yavaşlatmaya yönelik olacak. İşte detaylar

YENİ DEĞERLENDİRMELER

Sağlık Bakanlığı ve hükümet, salgında ikinci dalgaya ilişkin yeni konuları masaya yatırmaya başladığı belirtiliyor. Özellikle Eylül ve Ekim aylarına yönelik yeni planlamalar ve toplantılar çerçevesinde, Mart – Nisana aylarındaki deneyimler baz alınarak, yeni kuralların konulacağı ifade ediliyor.

ÖLÜM ORANI YÜKSELDİ

Yaz aylarından önce ölüm oranı yüzde1,7’lere kadar gerilerken, şimdilerde ölüm oranı 2,5’e kadar yükseldi. İstanbul’da kurulan sahra hastaneleriyle birlikte 2 bin ilave yatak oluşturulduğu ve aynı zamanda hastanelerin bu dönem içerisinde eksikliklerin giderildiği ifade ediliyor.

Koronavirüste ikinci dalga hazırlığı başladı! Sokağa çıkma yasağı..

3-4 HAFTA İÇİNDE ARTIŞ BEKLENİYOR

Ekim ayında, vaka sayılarında artış bekleniyor. Eylül’de Anadolu’dan dönüşlerin tamamlanacağı ve başta İstanbul olmak üzere Bursa, Kocaeli ve Sakarya gibi illerdeki vaka sayılarında 3-4 hafta için artış olacağı öngörülüyor.

YAZ REHAVETİ SONA ERİYOR

Uzmanlar konuyla ilgili yaz aylarının bitmesiyle, vatandaşlardaki rehavetin de biteceğini belirterek, “Ne yaparsanız yapın yaz ayları insanların rahatladığı, gevşediği dönemdi. Bu süreç şimdi bitiyor. Büyükşehirlere başlayan dönüşten sonra, herkes normal yaşantısına geri döndüğünde, dışarıdan uyaranlar devreye girecek. Salgına yakalanan bir yakını, bir arkadaş, bir komşu onu yeniden önlem alma konusunda tetikleyecek ve yaz rehaveti sona erecek” ifadelerini kullanıyor.

SORUNUN OLDUĞU YERDE YASAK

Gelen bilgiye göre bundan sonra yasaklar blok olarak uygulanmayacak. Vakalardaki duruma göre bölgesel yasaklar ve kararlar alınmaya devam edecek. Sorunun olduğu yerlerin izole edilmesi ve bu şekilde vaka sayılarının azaltılması planlanıyor. İllerdeki durumlara göre hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması uygulanabilecek.

Hareketliliği tamamen durdurmak yerine, yavaşlatmak amacıyla yeni kararlar alınabilecek. 65 yaş üzerine vatandaşlar için belirli alanlara girme kısıtlamaları devam edebilecek.

Koronavirüste ikinci dalga hazırlığı başladı! Sokağa çıkma yasağı..

ÜNİVERSİTELERİN AÇILMASI PLANLARIN ARASINDA DEĞİL

Velilerin de en çok merak ettiği konuların başında eğitim ve okullar geliyor. Kronik rahatsızlığı oaln çocukların evde eğitim görmesi, ilköğretimin açık olması ve üst sınıflarda sadece 8 ve 12. sınıfların okula gitmesine sıcak yaklaşılıyor.

Üniversitelerin açılması ise, bu planların arasına bulunuyor. Okul kantinler, yurtlar,8 milyon üniversite öğrencisinin yurt genelinde hareketli bir halde olması sebebiyle, bu durumun kontrol altına alınmayacağı ifade ediliyor.