Gündem

Koruculardan bekçi maaşı talebi: Biz de dağların bekçisiyiz!

Geçtiğimiz günlerde bekçi maaşı merak konusu olmuş ve tartışılmıştı.

Ayrıca “Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu” teklifi geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İçişleri Komisyonunda kabul edilmesinin ardından gece bekçileri silah taşıma, kimlik sorma, sorgulama gibi haklara kavuşmuştu. Bekçilerin maaşları hakkında EGM tarafından resmi açıklama yapılarak, Çarşı ve mahalle bekçilerinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi kamu görevlileri olduğu, emniyet hizmetleri sınıfında, genel kolluk birimlerine yardımcı olmak üzere geceleri görev yaptığı ve vatandaşların huzur ve sükûnunu sağlayan silahlı kolluk görevlileri olduğu hatırlatılarak, şöyle denildi:

BEKÇİ MAAŞI RESMİ AÇIKLAMA YAPILDI

“Genel kolluk teşkilatı içerisinde yer alan diğer personel ile kıyaslandığında en düşük maaş verilen meslek grubu çarşı ve mahalle bekçileridir. Üstlendikleri sorumluluk ve yaptıkları görev bakımından yıpratıcı, bir o kadar da onurlu bir mesleği icra etmektedirler. Çarşı ve mahalle bekçileri, sürekli gece çalışmalarına ve güvenlik riski yüksek bir meslek icra ediyor olmalarına karşın çeşitli meslek gruplarına sağlanan fiili hizmet zammından da faydalanamamaktadırlar. Medyada yer alan maaş hesaplamalarında çarşı ve mahalle bekçileri ve polisler için evli ve 2 çocuğu olan personel maaşlarının, diğer meslek gruplarında ise bekar olan personel maaşlarının esas alındığı anlaşılmaktadır. Ayrıca, değişik meslek gruplarına ödenen birtakım ek ödemelerin maaş hesaplamalarına dahil edilmediği görülmektedir. Çarşı ve mahalle bekçilerinin taban maaşlarına bakıldığında, öğrenim durumu, gösterge ve ek göstergelerine göre diğer devlet memurlarına ödenen taban aylıklarıyla aynıdır. Farklılıklar ise, emniyet hizmetleri sınıfına ödenen fazla çalışma ücreti ve tayin bedelinden kaynaklanmaktadır. Bu durumda, göreve yeni başlayan bekar lise mezunu çarşı ve mahalle bekçisinin maaşı 4 bin 527 TL, lisans mezununun maaşı ise 4 bin 534 TL’dir.”

KORUCULAR DA BEKÇİ MAAŞI VE STATÜSÜNÜ TALEP EDİYOR

Dağlarda görev yapan korucular da bekçilere tanınan hakların koruculara verilmesi talep edildi.

Independent’e konuşan Bingöl Korucuları Dernek Başkanı Erhan Kırkan yaptığı açıklamada “Bekçilerin yaptığı işi önemsiyoruz.  Bekçilik kurumunun yeniden canlandırılması önemli. Biz de dağların, kırsalın bekçileriyiz. Yıllar boyunca devletimizin yanında görev aldık ve almaya devam ediyoruz. Bize de bekçi statüsü ve maaşının verilmesini talep ediyoruz.” dedi.