Gündem

"Koruyucu aile" Başvurusunda İstanbul İlk Sırada

  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının verilerine göre, İstanbul, 2016 yılı içerisinde koruyucu aile başvurusunda bulunan iller arasında ilk sırada yer aldı. 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde gönüllülük kavramı ve farkındalığının geliştirilmesi, toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak gönüllü sayısının artırılması amacıyla gerçekleştirilen, “Gönül Elçileri Projesi”nin alt projesi olan “Koruyucu Aile Hizmeti” sürüyor.

Tanıtım ve yaygınlaştırma amaçlı toplantılar sonucunda Koruyucu Aile Hizmeti kapsamındaki aile ve çocuk sayısı giderek artıyor.Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının koruyucu aile istatistiklerine göre, mevcut koruyucu aile sayısı 3 bin 989’u, koruyucu aile yanındaki çocuk sayısı ise 4 bin 858’i buldu.

İstanbul, İzmir, Ankara, Kayseri ve Gaziantep en fazla koruyucu aile sayısına ve koruyucu aile yanındaki çocuk sayısına sahip iller olarak belirlendi.

Buna göre, İstanbul’da mevcut koruyucu aile sayısı 370’i, İzmir’de 300’ü, Ankara’da 213’ü, Kayseri’de 160’ı, Gaziantep’de de 128’i buldu.Koruyucu aile yanındaki çocuk sayısı ise İstanbul’da 402, İzmir’de 334, Ankara’da 244, Kayseri’de 174 ve Gaziantep’de 164 oldu.

– Bu yıl koruyucu ailelik için 632 başvuru 

2016’da koruyucu aile başvurusunda bulunan iller arasında ilk sıralarda İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve Ordu yer aldı. Buna göre, İstanbul’da 64, Kocaeli’de 47, Bursa’da 42, Ankara’da 39 ve Ordu’da 34 koruyucu aile başvurusunda bulunuldu.

Bu yıl içinde koruyucu aile olmak için 632 başvuru olurken, Zonguldak, Siirt, Van, Adıyaman, Bartın, Bolu, Hakkari, Bayburt ve Ardahan’dan ise hiç başvuru yapılmadı.

Koruyucu aile sayısında Konya ilk sırada yer aldı. Koruyucu aile sayısı 27’ye ulaşan Konya’yı, 25 aileyle İstanbul, 20 aileyle Adana izledi. Bu yıl koruyucu aile yanındaki çocuk sayısı Konya’da 29’a ulaştı. Konya’yı 27 ile İstanbul, 24 ile Adana takip etti.

– Kimler koruyucu aile olabilir?

Koruyucu aile, çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocukların kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu, kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan aile ya da kişilerdir.

Hoşgörülü, sabırlı, esneklik gösterebilen, güvenli ve şefkatli bir ortam sağlayabilen, sevgisi ile bir çocuğun hayatında fark yaratmak isteyen ve mevzuatta belirtilen şartları taşıyan, kurumla iş birliği içinde çocuk yararına hizmet vermeye kendini hazır hisseden herkes koruyucu aile olabilir.

TC vatandaşı olan, sürekli Türkiye’de ikamet eden, 25-65 yaşları arasında ve en az ilkokul mezunu olan düzenli gelire sahip olan, çocuğun öz anne, babası ya da vasisi olmayan ve evli ya da bekar, çocuklu ya da çocuksuz herkes koruyucu aile olmak üzere, ikamet ettiği ilde bulunan il müdürlüğüne başvurabilir.

AA | Kamupersoneli.net