Gündem

KOSGEB'de 10 Daire Başkanlığına 12 Başkan Atandı İddiası

MHP’li Mehmet Ahrazoğlu, KOSGEB’de 10 daire başkanlığı olmasına rağmen 12 daire başkanının atandığını iddia etti. Söz konusu iddiaya yanıt veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Faruk Özlü, olmayan kadroya atama yapılamaz diyerek iddiayı yalanladı. Fakat, fazladan atama Sayıştay’ın raporunda da yer aldı.

10 Daire Başkanlığına 12 Başkan Atandı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde açıklamada bulunan MHP Hatay Milletvekili Necmettin Ahrazoğlu, çarpıcı açıklamada bulundu. 

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi’nde (KOSGEB) 10 daire başkanlığı olmasına rağmen 12 daire başkanı atandığını belirten MHP’li Ahrazoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Faruk Özlü’ye bu durumun nasıl olduğuna ilişkin soru yöneltti.

12 Daire Başkanlığı Var 9’u Dolu

MHP’li Milletvekili Necmettin Ahrazoğlu’nun iddialarına Bakan Özlü’den yanıt geldi. Bakan Özlü; “Değerli arkadaşlar, böyle bir şey olabilir mi yani olmayan kadroya atama yapılabilir mi?” sözlerine yer vererek, KOSGEB’de bugün, 12 daire başkanlığı olduğunu belirtti. Özlü, 9 adet daire başkanlığının dolu olduğunu belirterek, 3’ünün boş olduğunu dile getirdi.

Bakan Özlü’nün açıklamasının ardından MHP’li Ahrazoğlu; “Bu 2015, 2016 Sayıştay raporlarında aynı şekilde geçiyor. Böyle bir şeyin olmaması bakanımız tarafından belki mümkündür ama iki yıldır üst üste aynı şekilde Sayıştay raporlarında geçmektedir” açıklamasında bulundu. 

Sayıştay Raporuna da Yansıdı

MHP Hatay Milletvekili Necmettin Ahrazoğlu’nun gündeme taşıdığı KOSGEB’de yaşanan atama Sayıştay raporuna da yansıdı. Söz konusu raporda, KOSGEB teşkilat yapısı içerisinde yönetmelikle toplam 10 daire başkanlığı belirlenmiş olup pozisyon cetvelinde de toplam 10 daire başkanlığına yer verilmiş olduğu belirtildi. Sayış raporunda ayrıca, Araştırmalar ve Proje Koordinasyon Dairesi Başkanlığı ile KOSGEB Müdürlükleri Koordinasyon Dairesi Başkanlığı’nda ikişer adet daire başkanı görevlendirmesi yapıldığına da yer verildi. 

Hiyerarşik Örgütlenme Sistemine Aykırı

Daire başkanlığı sayısından daha çok daire başkanı atanmasının belirtildiği Sayıştay raporunda, hem yasaya hem de kamu mali yönetim yapısında öngörülen hiyerarşik örgütlenme sistemine aykırı olduğu vurgulandı.
Sözcü Gazetesi’nden Veli Toprak’ın haberine göre, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) ise, Sayıştay tarafından yapılan tespite ilişkin, Kuruma 2016 yılı yatırım programında çok sayıda yeni görev yüklendiği belirtilerek, KOBİ Araştırmalar ve Proje Koordinasyon Dairesi Başkanlığı ile KOSGEB Müdürlükleri Koordinasyon Başkanlığı’nda artan iş yükü karşısında 2 daire başkanı görevlendirildiği aktarıldı.

Sayıştay Kabul Etmedi

Kurum, bu durumun yönetmeliğe uygun olduğunu kaydetti. Fakat kurum tarafından yapılan savunmayı kabul etmedi. Sayıştay, iş yoğunluğunu mazeret göstererek iki daire başkanı görevlendirilmesinin hukuki dayanağı olmadığını belirtti.

Kamupersoneli.net – ANKARA