Gündem

Kredisi Japonya’dan olan Çam ve Sakura Şehir Hastanesi açıldı! Sakura ne anlama geliyor?

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi 21 Mayıs 2020 tarihinde İstanbul’un Başakşehir ilçesinden tam kapasiteyle hizmete açıldı. Çam ve Sakura Şehir Hastanesinin açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hulisi Akar’ın yanı sıra telekonferansla Japonya Başbakanı Şinzo Abe’de katıldı.

Çam ve Sakura hastanesi Yap-İşlet-Devret modeli ile özel şirkete yaptırılırken, yüklenici firmanın hastane yapımı için krediyi Japonya’dan alması bir tarafa, hastaneyi yapan şirkete hasta garantisi verilmesi tartışmalara neden oldu. Diğer taraftan Sakura isminin şehir hastanesine verilmesi de merak konusu oldu. Peki, sakura ne demek? Sakura ne anlama geliyor?

JAPON KÖKENLİ SAKURA İSMİ NE DEMEK?

Sakura, Japon kültüründe büyük bir öneme sahiptir. Japonya’nın ulusal simgelerinden olan Sakura, Türkçe’de “Kiraz çiçeği anlamına geliyor.

Çiçekleri ağır açan ama çabuk dökülen, Sakura ağacı, baharı müjdeler. Sakura ağacı, çiçeklerini çabuk dökmesinden dolayı edebiyatta ölüm ile yaşamın birlikteliğini ifade etmektedir. Sakura çiçeği mart ayının son haftası ile nisan ayının ilk haftası açar ve Japonya’da bu dönem kutsal olarak sayılır. Ayrıca Japonya’da televizyonlarda hava durumunda sonra “Sakura Durumu” hakkında da bilgi verilir.

Kredisi Japonya’dan olan Çam ve Sakura Şehir Hastanesi açıldı! Sakura ne anlama geliyor?