Gündem

Kuzey Kore'den BM'ye Misilleme

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımlarından saatler sonra Kuzey Kore kısa menzilli füzeler veya toplar ateşledi.

Kuzey Kore, Amerika Birleşik Devletleri ( ABD) başta olmak üzere Birleşmiş Milletler güvenlik konseyine kafa tutmaya devam ediyor.
Geçtiğimiz günlerde hidrojen bombası denediğini açıklayan Kuzey Kore, bütün dünyanın tepkisini aldı. Ancak Kuzey Kore tarafından yapılan açıklamada ülkenin savunması için nükleer denemelere de devam edeceği açıklandı.

Kuzey Kore’nin denemiş olduğu Hidrojen Bombası, Japonya’ya ikinci dünya savaşı sırasında atılan nükleer bombalardan binlerce kat daha kuvvetli.

Dünya’nın son yıllarda kontrol altına almaya çalıştığı bu tür denemelere Kuzey Kore tarafından kulak asılmıyor.

Bu konuda en fazla tedirginlik yaşayan ülke ise komşu Güney Kore ve en yakın müttefiklerinden olan Amerika Birleşik Devletleri.

Amerika’nın bastırmasıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kuzey Kore hakkında son yılların en büyük yaptırım kararlarına imza attı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin yaptırım kararlarının ardından Kuzey Kore tarafından bir yumuşama yaşanması beklenirken Kuzey Kore tarafı yine bildiği gibi hareket etme yolunu seçti.

Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımlarından saatler sonra Kuzey Kore kısa menzilli füzeler veya toplar ateşledi. Güney Kore tarafından yapılan açıklamada Kuzey Kore’nin atışlarının olduğunun belirlendiği kaydedildi. Ancak Kuzey Kore’nin top mu, füze mi yoksa roket mi ateşlediği henüz netlik kazanmadı.

Kuzey Kore’nin bu yeni hamlesine Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Japonya ve Rusya başta olmak üzere tepkiler gelmesi bekleniyor.