Gündem

Lise Öğrencileri Görme Engellileri Anlayabilmek için Goalball Oynadı

Liseli Öğrenciler GOALBALL Oynadı

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Eskişehir Şubesi tarafından “Engelliler Haftası” dolayısıyla gerçekleştirilen etkinlikte lise öğrencileri görme engellileri anlayabilmek için “goalball” oynadı.

Gökmeydan Spor Salonu’nda gerçekleştirilen müsabakalarda, 8 lisenin öğrencileri, görme engellilerin oynadığı “goalball” yarışında bir araya geldi.

Eğitim-Bir-Sen Eskişehir Şube Başkanı Muammer Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Engelliler Haftası dolayısıyla görme engellileri daha iyi anlayabilmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla bu müsabakayı düzenlediklerini söyledi.

Ülkedeki 10 kişiden 1’inin engelli olduğunu belirten Karaman, engelli vatandaşların sorunlarının çözülmesi ve sosyal hayata adapteleri konusunda kolaylık sağlanmasının önemine vurgu yaparak, şöyle konuştu:

“Yarınlarımızı emanet edeceğimiz gençlerimiz için bir etkinlik gerçekleştirdik. Görme engellilerin oynadığı bir oyun olan ‘goallball’ oyununu gören öğrencilerimizin gözlerini bağlayarak oynattık ve engelli vatandaşlarımızın neler hissettiğini anlamalarını sağladık. Güzel bir müsabaka oldu. Öncelikle bu müsabakalarda kaybeden yok. Bütün okullar kazandı ve tüm okul öğrencilerimize madalyalarını takdim ediyoruz. Görmemeyi, görmeden yaşamayı ve tebessüm etmeyi başaran engellilerimiz herhangi bir sağlık sorunu olmayan vatandaşlarımıza örnektir. Herkese katılımlarından dolayı çok teşekkür ediyorum.”

Anadolu Üniversitesinde (AÜ) 23 yıldır memur olarak görev yapan görme engelli Ercan Güner, Türkiye Goalball Milli Takımının dünya şampiyonu olduğunu ifade ederek, “Ben de bir sporcuyum. Engelleri aşmanın ilk yolu inanmak. Eskişehir Görme Engelliler Spor Kulübüne desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

– “Sese dayalı bir spor”

Eskişehir Görme Engelliler Spor Kulübü Başkanı İrfan Çetinkuş da goalball oyununun geçmişinin çok eskilere dayandığını söyleyerek, şunları anlattı:

“2. Dünya Savaşı sırasında gözlerini yitiren askerlerin rehabilitesini sağlamak amacıyla ortaya çıkan bir oyundur. Tamamen sese dayalı bir spor. Topun içerisindeki ziller sayesinde görme engelli sporcularımız seslere adapte olarak gelen topu tutmaya çalışır. Keyifle yaptığımız bir oyun gerçekten. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Cemal Mümtaz Anadolu Sosyal Bilimler Lisesi son sınıf öğrencisi Atakan Andaç da böyle bir etkinliğe katıldığı için kendini şanslı hissettiğini dile getirdi. Andaç, oyundan sonra görme engellileri daha iyi anlayabildiğini belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Kamu haberleri, gündem haberleri ve çok daha fazlası kamupersoneli.net adresinde.