Gündem

Liselerde yeni eğitim sistemi nasıl olacak? Sınıfta Kalma konusunda yeni sistemi Mİlli Eğitim Bakanı Selçuk açıkladı!

Ortaöğretimde sınıf geçme sistemi tamamen değişiyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre öğrencileri ve velileri yakından ilgilendiren düzenleme önümüzdeki dönem yürürlüğe giriyor.

Ziya Selçuk, sınıf geçme yönetmeliği ile ilgili bir durumun söz konusu olduğunu belirterek, “4+4+4 başladığı yıl ilkokula başlayan çocuklar, 2020-2021 eğitim yılında lise 1’e başlayacak. Bizim çağ nüfusumuz normalde 1 milyon 200 bin civarındayken o sene 1 milyon 800 bin küsur olacak.

Önümüzdeki yıl bizim fiziksel altyapıyı kurmamız, öğretmen ihtiyaçlarımızı sağlamamız, dersliklerin, laboratuvarların düzenlemesini yapmamız gerekecek.” ifadelerini kullandı.

BAKAN SELÇUK’UN AÇIKLAMALARI

Ortaöğretimde sınıf geçme yönetmeliğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Milli Eğitim Bakanı Selçuk, şu bilgileri verdi:

“2020-2021 yılında yeni sistemle beraber ortaöğretimde sınıf geçme yönetmeliğinde sınıfta kalmaya ilişkin, tüm düzenlemeler hazırlandı, 2020- 2021 yılından itibaren uygulayacağız. Bununla ilgili de kararımızı aldık.

Bu yönetmelik henüz okullar yeni başladığı için şu an ilan edilmiyor. Bugünkü ihtiyaçlarımıza ilişkin olarak mevcut Orta Öğretim Yönetmeliği bugün çıktı ama 2020-2021 yılının ihtiyaçlarına ilişkin de sadece sınıf geçme kısmıyla ilgili bir yönetmelik değişikliği yapacağız.

Neyi yapacağımıza ilişkin de hemen hemen bütün illerimizde çalıştaylar yaptık. Bütün illerimizden davetler oldu öğretmenlerimize, yöneticilerimize, ‘Siz sınıfta ne sorun yaşıyorsunuz, ne yapalım’ şeklinde, bununla ilgili de çok işlevsel sonuçlar çıktı. 2020-2021’de de inşallah bunu uygulayacağız.”

“Artık 6 zayıfla geçmek olmayacak” dedi. Peki, 2019 sınıf geçme yönetmeliği nasıl olacak? Ortaöğretim, lise sınıf geçme yönetmeliği ne zaman değişecek? İşte haberimizin ayrıntıları…

SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİYOR MU?

Bakan Selçuk sistemin değişeceğinin sinyallerini vererek, “Temelde sınıf geçmek eğer çok kolay olursa, dört işlem bilmeden lise bitirilebilir. Böylelikle giderek ülkenin öğretimsel düzeyi düşmeye başlar. Üniversite sınavlarında da yapılan net sayıları azalır. Bir öğrenci belirli derslerden yüksek not alarak, hiç öğrenmediği derslerden geçiyorsa, diyelim ki 6 tane zayıfı var ve geçiyorsa, bunu problem olarak görmememiz bir problem. Çocukların derslerini belli bir düzeyde öğrenene kadar onlarla muhatap olması lazım. Yani ben ortalamamamı tutturdum ve dolayısıyla geçiyorum gibi bir kolaylığı bundan sonra çok fazla gündemde tutmamak istiyoruz. Bunun çalışmalarını yapıyoruz. Öğrenci sınıfta kafasını sıranın üstüne koysa ve ‘Ben zaten geçeceğim, öğretmenim sen işine bak’ derse. Biz öğretmenin sınıftaki gücünü, itibarını da dikkate almak zorundayız. Ayrıca öğrenci başta geçmeyi garantilediyse orada bir öğrenme atmosferi oluşmuyor.” Dedi.

YENİ EĞİTİM SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Bakan Selçuk’un konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Acele etmiyoruz. Acele edersek çözümlerimiz daha sonra problem olur.

Sınıfta öğretmenleri güçlendirmeden bu tasarımın hayata geçmesi mümkün değil. Bu konuyla ilgili çalışmalar var.

Çocuklarımızı 2035’lere hazırlıyoruz. Zamanın ruhuna uymak zorundayız.

2040’lara doğru inanılmaz bir çağ geliyor. Vücudumuzda nano-robotların dolaştığı bir çağa doğru gidiyoruz.

Çocukların matematik uygulamalarıyla ilişkilendirilmesi çok önemli.

Alan derslerinde proje ve uygulama olması çocuklarda derinleşmeye yol açacak.

Peki ders sayılarında azalma ne demek? 9. sınıflarda 15-16 dersten söz ederken 8’e, 10. sınıflarda 9’a düşecek.

Soru çözmek ayrı bir şey sorun çözmek ayrı bir şey. Belli şablonları belirleyerek soru çözebilirler ama bunu çözerken neden böyle davranıldığını anlamakta zorlanabilirler. Bir çocuğun soru ile sorunu ayırt etmesi şart.

DERS SAYISI KAÇ OLACAK?

Ders sayıları azalıyor. 9’uncu sınıflarda 15-16 dersten söz ederken, sekiz dersten söz ediyoruz. 10’uncu sınıflarda 10 ders olacak.

Anne babalar da soruyor. Çocuklar sabahtan akşama kadar soru soruyor peki günlük yaşamda sorunlarla karşılacına neden şaşırıp kalıyorlar. Çocuklarımız belirli şablonlara uygun olarak ezbere dayalı olarak soruları çözebilir. Gençlerin bu soruları çözerken anlamının ne olduğunu, niçin o şekilde olduğunu anlamaları gerekiyor. Soru çözmek ile sorun çözmeyi ayırarak işe başlamalıyız. Peki bu çocuklar sosyal duygusal becerileri nasıl elde edecekler, bunun için ne planlanıyor?

YENİ EĞİTİM SİSTEMİNDE TATİL NASIL OLACAK?

Milli Eğitim Bakanlığı, tatil ve okul zamanlarının daha dengeli ve verimli hale getirilmesi için yeni bir eğitim-öğretim çalışma takvimi modeli hazırladı. 13 haftalık yaz tatili süresi, öğrencilerin öğrenme motivasyonlarını kaybedecek kadar okuldan uzaklaşmamaları için 11 hafta olarak düzenlendi.

Yaz tatilinden alınan 2 hafta ise nisan ve kasım aylarında birer haftalık ara tatil olarak verilecek. Yeni modele göre artık okullar bir hafta erken açılacak, bir hafta daha geç kapanacak. Ancak bu durum toplam tatil süresini kısaltmayacak.

Takvime göre, 2019-2020 eğitim öğretim yılı bir hafta öne çekilerek 9 Eylül 2019’da başlayacak.

18-22 Kasım 2019’da ilk ara tatil yapılacak (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 9 gün) Yarıyıl tatili 20-31 Ocak 2020 tarihleri arasında olacak (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 16 gün) İkinci yarıyıl eğitim-öğretim dönemi 3 Şubat 2020’de başlayacak.

6-10 Nisan 2020 tarihleri arasında ikinci ara tatil verilecek (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 9 gün) 13 Nisan’da başlayacak ikinci dönemin ikinci yarısı ise 19 Haziran’da tamamlanarak 11 haftalık yaz tatiline girilecek.

Yeni çalışma takvimi ile öğrenciler, ara tatillerde dinlenme fırsatı elde etmenin yanında, öğrendiklerini kontrol edecek ve öğrenmelerini derinleştirecek. Ara tatiller öğrencilerin olası öğrenme eksikliklerinin derinleşmeden ve yeni konular eklenmeden telafi edilebilmesi için uygun bir zaman olarak planlandı.

Öğretmenlerin tatil takviminde ise değişiklik olmayacak. Sadece eğitim yılı kapanışı ve açılışındaki seminer dönemlerinin birer haftası yıl içerisine alınacak.

YENİ EĞİTİM TAKVİMİ NASIL OLACAK?

Yeni modele göre artık okullar bir hafta erken açılacak, bir hafta daha geç kapanacak. Ancak bu durum toplam tatil süresini kısaltmayacak

– 2019-2020 eğitim öğretim yılı 9 Eylül 2019’da başlayacak.

– 18-22 Kasım 2019’da ilk ara tatil yapılacak. (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 9 gün)

– 25 Kasım’dan 17 Ocak’a kadar birinci dönem devam edecek.

– Yarıyıl tatili 20-31 Ocak 2020 tarihleri arasında olacak. (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 16 gün)

– İkinci yarıyıl eğitim-öğretim dönemi 3 Şubat 2020’de başlayacak.

– 06-10 Nisan 2020 tarihleri arasında ikinci ara tatil verilecek. (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 9 gün)

– 13 Nisan’da başlayacak ikinci dönemin ikinci yarısı 19 Haziran’da tamamlanarak 11 haftalık yaz tatiline girilecek.

“HER ŞEYİ BİLEREK YAPIYORUZ”

‘Eğitim sistemi neden değişmiyor, değişince neden değişiyor?’ soruları ortaya çıkıyor. Hangi şeyi neden yaptığımızı bilerek yapıyoruz ve bu bizi güçlendiriyor. Deniliyor ki ‘Neden hemen yapılmıyor?’ Yapmayız. Öğretmen eğitimleri olmadan bu olmaz.

Çocukların sistem kavramını öğrenmesini çok istiyoruz. Çocuğun etrafında gördüğü her şeyin bir sistemle ilgili olduğunu kavraması lazım. Başka önemli bir şey de ‘Bilgi kuramı.’

Biz bu sistemi çok yüksek bir katılımla hazırladık. Öğretmenlere, öğrencilere, uzmanlara sorduk ve aylarca çalıştık. Bunu bir ders çizelgesi olarak yorumlamak yanlış olur. ‘Çizelgeye bakıp bunlar var, bunlar yok demek’ olmaz.

9-11. sınıflarda haziranda sunum, değerlendirme çalışması olacak. 12. sınıfta haftalık akademik ders saati 24 olacak.

Bir Yorum

  1. Yeni tatil uygulaması istemiyorum eski uygulaması istiyorum ortaokul sınıfta geçmek isiyorum

  2. Daha ne kadar oynayacaksanız bilmiyorum eğitimle. Sizler yanlış eğitimle buralara nasıl geldıniz biz bişey öğrenmeden mezun olduk

  3. Sınıfta kalmalar başlarsa çocuğun psikolojisi bozulacak..özel okullara rağbet dahada artacak

  4. Reziller yıllardır bı eğitim sistemini düzene koyamadiniz çocuklar her yıl farklı bir sistemle eğitimlerine devam ediyor.cocuklarin sisteme inancı kalmadı açıktan okumaya yöneldi.bu şekilde sağlıklı nesiller yetistigine inanmaniz gerçekten komik.harcadiginiz çocukların emeklerinin günahı sizlerin olsun.

  5. İyi akşamlar
    Yapılan tatil dağılımın faydalı olacağı kesin fakat sınıf mevcutlarımız çok ez 30 öğrenci bir sınıfta ,okul kılık kıyafet konusunda öğretmen ve idarecileri güçlendirmek gerekli disiplin düzen ve öğrenciler arasındaki ilişkiler seviyesizce zarar verici .Tabiki anne ve babaya çok iş düşüyor çocuklarımız evinden çok okulunda öğretmeleriyle daha çok vakit geçiriyor onun için biz veliler çocuğumuzun değil öğretmenlerimizin yanında olmalıyız eğerki başarı akademik başarı istiyorsak birşeylere imza atacak isek önce disiplin saygı sevgi .

  6. Saçma sapan dersler var 2 tane din Dersi var önce ahlak dersi verilmeli peygamber ehendimizin hayatı yerine daha başarılı olacak ders ola bilir

  7. Ortaokullar neden hiç söz edilmiyorbence orta okullarda sinifta kalma gelmeli çocuk sekizinci sınıfa gelmiş ama daha toplama işlemini bilmiyor bu öğretmenler için ne kadar zor bı durum biliyomusunuz ortaokullarda sınıfta kalma gelsin

  8. Açıkçası ben böyle bir sistemi istiyordum ve elini kolunu sallayarak 3 seneyi geçen 12. sınıfta derslerine asılan bazı insanların engellenmesi açısından çok iyi olmuş. Açıklamadaki gibi ülkede net sayısı artabilir.

  9. 60 kişilik sınıflar da okuyorlar çocuklar burası Esenler önce sınıfları azaltın bizde verim alalım

  10. Bana göre eğitim sistemi çoktan çöktü 80 ler- 90 lardaki eğitim sistemi bile şimdikinden kat be kat iyiydi.Yazık oldu eğitimle bu kadar oynanmamalıydı.Dünyada kaç ülke bu kadar eğitim sistemiyle oynuyor?

  11. Ogrenci okumak istemiyorsa sınıfta tutmanın anlamı yok.Gitsin meslek ogrensin

  12. Rasullahın hayatı zorunamı gitti ahirette size 2×2 sormiyacaklar ama doğru siz bunu nerden anliyacaksınız Şirin beyniniZ yıkanmış

  13. Zaten bu sene 9.sınıfta kaldım madem kalma yoktuda benimmi haberim yoktu o zaman niye bu sene kaldim sinifta

  14. Canım sen malsın ya zira sınıfta kalıp sistemi araştırmayacak kadar hemde! Lisede ortalaman 2 dönemin ortalaması alınınca 50 nin altında olmadığı sürece kalmazsın ama 49 olsa dahi kalırsın orta okulda ise bu daha esnektir. Yani mesela bi çocuk mat den 100 almışsa katsayısı yüksek olduğu için edebiyat hariç tüm dersleri 1 2 olsa dahi geçme imkanı çok yüksek bilmem anlatabildim mi.

  15. Her gelen bakan sistem değiştire, değiştire çocuklarımızı, gençlerimizi mal ettiniz. Cahil bir gelecek çıkardınız yazıklar olsun

  16. Benim çocuğum anadolu lisesinde 46 kişi sınıfta okuyor 30 lara düşerse iyi olur

  17. 2004lülerin hakkı yendi bilmedikleri sınava girdi çocuklar bu hak kuldan hakki

  18. 2004lülerin hakkı yendi bilmedikleri sınava girdi çocuklar bu hak kuldan hakki

  19. Oncelikle okul sahisinin cogaltilmasink ve daha aydin nitelkkli ogretmenlerin atanmadini ozel okullarin degil devlet okullarinin izel okullardan bile daha nitelikli egitim verecek duruma getirilmesini mevcut okullarin acilen bakiminin yapilmasini herturlu torpil ve rusvetin kalfirimasini diliyorum.

  20. Sınıfta kalmsk kötü bir şey ama hocaları takmamak korkunç bir şey eğitimciler bizim için uğraşıyorlar ama bizim yardıma ihtiyacımız olan şey MATEMATİK…

  21. OKULUM İKİ DEVRE OLDU ONU KONUŞAN YOKKK AKŞAM 8 30 DA 9 DA EVE GELİYORUM

  22. Tevhid-ı tedrisat kanunu Anayasa'dan çıkarılmadıkça eğitim düzelmez.Eğitimde öğrencilerin kabiliyetlerini keşf edip ona yeni yenilikler yapılabilir adam çobanlık yapacaksa çobanlıkla ilgili dersleri okumalı veya adam pilot veya doktdor olacaksa tamamen o yönlerini keşf edip ona yönelmelidir. Din ve siyer dersleride kesinlikle kimseye batmasın o derler iki Cihan'ın sadetidir. Adam dindini peygaberini okulda örenmiyeckte nerde öğreneceklerdir. İslam hayatın her alaınında uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Halbuki iki dünyanın saadeti mutluluğu islamda bunu farkına varacaz ama o zaman iş işten geçmiş olacak. Bir insan profesörde olsa Ahlakı olmasa beş para etmez . Malesef Aileler şimdi tamamen çiculların dünyaları kurtulsun diyor ne olursa olsun diyorlar buda onlar için bir felaketir.

  23. Tevhid-ı tedrisat kanunu Anayasa'dan çıkarılmadıkça eğitim düzelmez.Eğitimde öğrencilerin kabiliyetlerini keşf edip ona yeni yenilikler yapılabilir adam çobanlık yapacaksa çobanlıkla ilgili dersleri okumalı veya adam pilot veya doktdor olacaksa tamamen o yönlerini keşf edip ona yönelmelidir. Din ve siyer dersleride kesinlikle kimseye batmasın o derler iki Cihan'ın sadetidir. Adam dindini peygaberini okulda örenmiyeckte nerde öğreneceklerdir. İslam hayatın her alaınında uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Halbuki iki dünyanın saadeti mutluluğu islamda bunu farkına varacaz ama o zaman iş işten geçmiş olacak. Bir insan profesörde olsa Ahlakı olmasa beş para etmez . Malesef Aileler şimdi tamamen çiculların dünyaları kurtulsun diyor ne olursa olsun diyorlar buda onlar için bir felaketir.

  24. Türkiye en çok eğitim sistemi ile oynuyor yazık

  25. Okul idaresi öğretmenler arasında eşitlik ilkesine dayanarak hareket etmiyorsa, ve bazı öğretmenler bu adaletsizlikten dolayı okula mutsuz geliyorsa o öğretmenden nasıl verim beklenebilir ki. Hele bir de mobing uygulanıyor..
    Önce adil davranacak ve öğretmeni motive edecek idareci atansın okullara

  26. Sınıfların kalabalık olması çocuğa bahane olmamalı. Zekiler heryerde zekidir…

  27. Evime 500 mt yakın Fen liselerinde 20 tane boş kotenjan varken 0.5 puan eksik diye 45 km lik okula servisle çocugumu göndermem sabah 1 saat akşam 1 saat yolds zamanını geçmesi sizce ne kadar doru ? Her sene neredeyse her ay eyitimde kanun çıkaram M Bakanı boş kontenjanlara nakil hakkı çıkaramıyo

  28. Her kanunu çıkaran Milleytim Müdürü Okularda boş kontenjanlara nakil hakkını çıkaramıyor

  29. Yıllardır eğitim sistemiyle oynuyorsunuz bu da çocukların geleceğini etkiliyo siz kendinize göre eğitim sistemi yapıyosunuz ilk önce sistemi kimlere uygulayacğınıza sorun öğrenciler en başta gelir sınıflar çok zor dersler kolaylaştırılmalı eğer siz eğitim sistemini daha da zorlaştırırsanız öğrencilerle empati yapmazsanız ü
    Kede omuyan insan meslek yapan kişi kalmayacak

  30. Cocuklari gelecege hazirliyoruz derken anadolu liseleri 40 kisilik siniflar da ders yapiyorlar. Bu siniflarda basari mi bekliyorsunuz. Ogretmen den nasil verim almayi bekliyorsunuz. Artik velilerin sesini duyun.

  31. Ben sistemi hiç beğenmedim diyelimki bazı öğrenciler çalışsa bile geçemiyor ve sınav heycanı yüzünden düşük notlar alıyorlar ve önceden böyle bir şey yoktu şuan okumuş bitirenler ve okuyanlar için haksızlık bence çünkü okumuş olanlar ve ya lisede son senede olanlar onlarlarda sınıfı rahatlıkla geçtiler olan şimdiki dönemdeki liselilere oluyor inşAllah bu sistemi kaldırırlar.

  32. milli Eğitim Bakanlığı boşuna kitap dağıtıyor okitaplar kullanılmıyor yeni kitap alınıyor israf bence

  33. Bakanlık kitap aldıran öğretmenlere uyari yapsa iyi olur

  34. Matematik dersini seçmeli yapıp felsefeyi kaldırdılar hala matrmatik ile iliskilendirip eleştirel düşünmeli çocuklar deniyor.saka bile değil bunlar ya

  35. tokat tuthal kız imam hatip anadolu lisesi formaları daha düzenli olursa iyi olur çocuklar çantasından çıkartıp okul kenarlarında giyinmek mecburiyetinde kalmasınlar….