Gündem

Madımak Katliamı Törenle Anıldı , Madımak Katliamının Neden Olmuştu?

 Sivas Valisi Davut Gül ve Belediye Başkanı Sami Aydın, kentte 2 Temmuz 1993’te çıkan olaylarda hayatını kaybeden 37 kişi için eski Madımak Oteli binasında oluşturulan anı köşesine kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleriyle karanfil bıraktı.

Gül, Aydın ve beraberindekiler, Sivas Valiliği önünden yürüyerek İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi’ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binasına geldi. Gül ve beraberindekiler, olaylarda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazılı olduğu anı köşesine karanfil bıraktı.

Burada basın mensuplarına açıklamada bulunan Gül, “23 yıl önce 37 vatandaşın hayatını kaybettiği, hem Sivas’ın hem Türkiye’nin hem dünyanın, bütün vicdanlarda çok olumsuz etkiler bıraktığı bir olay dolayısıyla geldik.” dedi.

Türkiye’de bu tür olayları kaşıyan şer güçlerinin hep olduğunu ve bundan sonra da olmaya devam edeceğini belirten Gül, şunları kaydetti:

“Anadolu’da, Sivasımızda yüzyıllardır kültürel farklılıklarını zenginlik olarak sayan, barış, kardeşlik, dostluk içerisinde yaşayan bir iklim, ortam var. Bizler için Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli, Pir Sultan Abdal hepsi birbirinden kıymetli ve değerli. Hepsi Anadolu’nun mayasına katkı koyan insanlar. Bu üzücü olayları tasvip etmek asla mümkün değil. Bu olayın hiç şüphesiz en büyük mağduru hayatını kaybeden insanlar ve onların aileleri ama en az onlar kadar mağdur olan bir kesim var ki o da Sivas şehri ve halkı. Sivas şehrinin, halkının ve Sivaslıların bu olayla uzaktan yakından alakası yok. Hayatın her döneminde geçmişte de şimdide de gelecekte de Sivas’taki insanlar kardeşlik, dostluk, barış, hoşgörü içerisinde birlikte yaşamış. Sivas’ta yaşayan insanlar bunun farkında. Bizim bir acımız var. Bu acı hem bizim acımız hem Sivas’ın acısı hem Türkiye’nin acısı, insanlığın ortak acısı.”

Vali Gül, bu tür olayların bir daha yaşanmamasını temenni ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Gönül ister ki bu acı, bu yara kabuk bağlasın. Sizler de olayları takip ediyorsunuz. Zaman zaman bu yarayı kaşımak isteyen insanlar olabiliyor. Fakat Sivas kamuoyu 7’den 77’ye bu konuya çok duyarlı, çok hassas, bu konunun farkında. Dolayısıyla da inşallah bundan sonraki süreçte bunu istismar etmek isteyen kesimlere, kişilere Sivas, Türk kamuoyu pirim vermeyecektir. Bu olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine de başsağlığı diliyorum. Bu tür olayların bir daha olmaması için vatandaşlarımızın hassasiyetle olaylara bakması gerektiğini düşünüyorum.”

Gül, Aydın ve beraberindekiler, anma programının ardından eski Madımak Oteli binasından ayrıldı.

Madımak Katliamı

Sivas Katliamı, Madımak Katliamı ya da Madımak Olayı, 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilmiş olan Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli’nin Radikal islamcılar tarafından yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetmesi ile sonuçlanan olaylardır. Ayrıca dışarıda toplanan göstericilerden de iki kişi hayatını kaybetmiştir.

Olaylar

Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında, pek çok sanatçı ve fikir insanı dönemin Sivas valisi Ahmet Karabilgin’in özel davetlisi olarak bu kente geldi. Kültür Merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma, polis tarafından fazla büyümeden, zor kullanılarak önlendi.

Binlerce kişiden oluşan karşıt grup, Kültür Merkezi’nden yeniden Hükümet Meydanı’na geldi. Hükümet Konağı’nı taşlamaya ve slogan atmaya başlayan grup ardından Madımak Oteli civarına ulaşarak, slogan atmaya devam etti. Grup önce Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verdi ve oteli taşladı. Madımak Oteli tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakıldı. Otele sığınmış olan kişilerden, aralarında Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin’in de bulunduğu 35 kişi yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi. Aralarında Aziz Nesin’in de bulunduğu 51 kişi de olaylardan kendi olanaklarıyla, ağır yaralarla kurtuldu. İtfaiye merdiveniyle kurtarılmaya çalışılan Aziz Nesin, merdivendeki görevli tarafından darp edilip, merdivenden itfaiye aracı etrafında toplanan karşıt görüşlü kalabalığa doğru itildi. Başından yaralanan Aziz Nesin’i linç girişiminden araya giren polisler kurtardı. Yaralılar, polis arabalarıyla Tıp Fakültesi Hastanesi`ne götürüldü.

Olaylar sonucunda 33 konuk, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici yaşamını yitirdi. Akşam saatlerinde valilikçe ilan edilen ”2 günlük sokağa çıkma yasağı” ile birlikte, güvenlik güçleri şehirde tam bir hakimiyet sağlayabildi.

Kamupersoneli.net  | Ankara