Gündem

Mağduriyetlerin önüne geçilmesi amacıyla verilen deprem araştırma önergesi ret edildi!

HDP’nin olası bir depremde meydana gelebilecek hasarların önlenebilmesi için alınacak tedbirlerin belirlenmesi ve mağduriyetlerin önüne geçilmesi amacıyla Meclis’te araştırma komisyonu kurulması önergesi, AKP’li ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi.

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde ise şu ifadeler yer aldı:

“Geçmişte yaşanan ve neticesi son derece ağır olan büyük depremler ve son olarak Elazığ’da yaşanan ve büyüklüğü son olarak 7.0 olarak açıklanan deprem acı gerçekleri bir kez daha ortaya çıkarmış olup olası depremlerde yurttaşların en az hasarla durumu atlatabilmeleri, can kayıplarının engellenmesi ve yaralanmaların önüne geçilebilmesi için acil bir çalışma yürütülmesi elzemdir.”

Önergesi hakkında Meclis Genel Kurulu’nda konuşan HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, “Türkiye’nin ciddi bir risk ülkesi olduğunu, deprem riski ülkesi olduğunu gözden kaçırmamamız gerekir. Yapılması gerekenleri bir an önce yapmamız gerektiği noktasında anlaşılıyor ki yürütme eksik kalıyor. Dolayısıyla bu görevi yasamanın yani milletin temsilcileri olarak bizlerin üstlenmesi gerekiyor. Ve acilen bir komisyon kurulmalıdır. Bu konuda, deprem öncesinde yapılması gerekenler, deprem sırasında yapılması gerekenler ve depremden sonra çıkardığımız dersler üzerine bir araştırma komisyonuna ihtiyaç var” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, depremle ilgili komisyon kurulması istemi AKP’li ve MHP’li vekillerin oyuyla reddedildi.