Gündem

Mahalle Bekçileri Unvanlarının Değişmesini İstiyor! Koruma Polisi Denilsin

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Polis Akademisi Başkanlığı, mahalle bekçilerinin temel alınarak hazırladığı “Güvenliğin Kurumsal Yönetiminde Destekleyici Polislik – Bekçilik Örneği” adlı raporda, bekçilerin isteklerine yönelik açıklamalarda bulunuldu. Sunulan raporda, “Mahalle bekçisi unvanının görev ve yetkilerini tam olarak yansıtmadığını belirten bekçilerin ‘mahalle polisi, mahalle muhafızı, koruma polisi veya polis yardımcısı’ gibi unvanlar kullanmak istediği” vurgulandı.

30 bine yakın mahalle bekçisi olduğu aktarılan raporda, “20’li yaşlardaki gençlerin bekçilere karşı olumsuz denebilecek duygu ve düşünceler beslediği” dile getirildi. Bazı gençlerin, bekçilere görev sırasında sıkıntı çıkarabildiği belirtilen raporda, “Orta yaş grubundaki vatandaşlarda görülen nostaljik ve olumlu duygulara, bekçilik uygulamasını bizzat deneyimleme ve görme fırsatını bulamamış gençlerde rastlanmaması normal karşılanabilecek bir durumdur” ifadesi kullanıldı.

İŞLEM YAPMA YETKİSİ VERİLSİN

Mahalle bekçilerinin bir başka sıkıntı yaşadığı konu ise motorlu araçlara sahip olmamaları olarak verilen raporda, şunlardan bahsedildi: 

“Örneğin bekçilerin, gece saatlerinde aracında yüksek sesle müzik dinleyerek mahalle sakinlerinin huzurunu bozan birisine Kabahatler Kanunu hükmünce işlem yapma yetkileri bulunmamaktadır. Bunu çözüme kavuşturmak için bekçilere polisin yetkisi dâhilinde olan idari yaptırım tutanağı düzenleme yetkisi verilebilir.”

FARKINDALIK İÇİN BİR ŞEYLER YAPILABİLİR

Bir başka tavsiye ise “Bekçiler, GBT sorgusu yapmaya yetkileri olmadığını ve kendilerinin gidip polisin gelmesini söyleyenlerle karşılaşabilmektedir. Bu yüzden çeşitli yöntemlerle farkındalık düzeyi artırılabilir” oldu.