Gündem

Mahkeme Heyeti 28 Şubat Davasına İlişkin Kararı Açıkladı

28 Şubat dönemine ilişkin duruşma Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde düzenlendi. Gerçekleştirilen duruşmaya bazı sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatları katıldı. 

Ayrıca yaşanan olaylara ilişkin duruşmayı aralarında milletvekillerinin bulunduğu kalabalık bir grup da takip etti. 

DAVADA KARAR ÇIKTI

28 Şubat postmodern darbesiyle ilgili Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada karar çıktı. Gerçekleştirilen duruşmaların ve sanıkların son sözlerini söylemelerinin ardından mahkeme heyeti, oybirliği ile alınan kararları açıkladı.

Mahkeme heyeti tarafından açıklanan kararlara göre, aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’nın da bulunduğu 21 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Bu ceza daha sonra müebbet hapis cezasına çevrildi. 

 Mahkeme heyeti duruşmanın ardından yaptığı açıklamasında ise 68 sanığın beraat ettiğini duyurdu. 

DÖNEMİN ÖNEMLİ İSİMLERİ

Mahkeme heyeti tarafından müebbet hapis cezasına çarptırılan isimlerden en dikkat çekici olan İsmail Hakkı Karadayı. İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay Başkanlığı koltuğunda oturan Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’nın 28 Şubat darbesi olduktan sonra, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’le işbirliği yaparak, Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir’in planladığı iddia edilen askeri darbeyi engellediği iddia edilmişti.

Dönemin Genel Kurmay 2. Başkanı olan Çevik Bir, Batı Çalışma Grubunun başında olmakla suçlanıyordu. Grubu savunan Bir, mahkemede, ”Türban yasağı ile ilgili BÇG’nin hiç bir alakası yoktur. Benim annem de türbanlıydı” sözlerini sarf etmişti. Darbenin dönemin genelkurmay başkanından daha önde asıl planlayıcısı olduğu iddia edilmişti.

Çetin Saner, 28 Şubat döneminde Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı olan Saner, Meral Akşener’e yönelik olarak “Türkiye Cumhuriyeti devletinin İçişleri Bakanı ileri geri konuşmasın; geldiğimizde bakanlık önüne koyduğumuz bir yağlı kazığa kendisini oturturuz” tehdidinde bulunmuştu.

Kamupersoneli.net – ANKARA