Gündem

Manisa Beş Günde Tam 163 Kez Sallandı !

Manisa’nın Akhisar ilçesinde, bayramın 1.günü (12 Eylül), 5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bayramın ilk günü başlayan sarsıntılar 5 gün boyunca devam etti.

12 Eylül’de Manisa’da meydana gelen deprem, Manisa dışında Çanakkale ve İzmirde’de hissedildi. 5 büyüklüğündeki depremin ardından Manisa, 5 gün boyunca 163 kez sallandı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün açıklamalarına göre; 16 Eylül’de en büyüğü 3.6, en küçüğü 1.5 şiddetinde olmak üzere 8 kez daha deprem meydana geldi.

Alınan bilgilere göre, depremlerde herhangi bir can ve mal kaybı olmadı.

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Zafer Akçığ, depremlerle ilgili olarak, Manisa-Akhisar’da aktif faylar olduğunu, 5 büyüklüğündeki depremin daha çok hissedildiğini söyledi ve ekledi:  “Ben İzmir Bostanlı’da yaşıyorum evde çok hissettim. Çünkü çok derinde değil yüzeye yakın. 5 de orta büyüklükte bir deprem. Akhisar’da aktif faylar var. Bunlar olağan depremler. Panik yok” dedi.

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ise artçı sarsıntılar ile ilgili uyardı: “Akhisar’da geçen hafta olan iki büyük deprem sonrası oluşan hareketlilik Akhisar’a dikkat çekmemiz gerektiğini gösterdi. Uzun zamandır bölgece deprem olmamıştı bu faylarda streslerin biriktiğini, stres sonucu bu fayların yırtıldığını gördük. Bu küçük depremler artıkça daha büyük bir yırtılmayı getirecektir. Bunun anlamı da büyük bir olacağı tanısıdır. Bu bölgedeki faylar Güneydoğudan gelen normal fay sistemi ile Kuzey-Güney yönünde batıdan çevreleyen yanal atımlı fay sistemlerinin kesiştiği faylardır. Kesiştikleri nokta çekmece rafının rayları gibi birbirine paralel giden bir parçadır” dedi.

Kamupersoneli.net