Gündem

MEB'den Sığınmacılar Konusunda Çağrı Yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığından 13 Nisan 2016 tarihinde bir duyuru yayımlandı. Yayımlanan duyuru da Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı sığınmacılar konusunda çağrı yaptığı belirtildi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklama şöyle;

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı´nın katıldığı Avrupa Konseyi Eğitim Bakanları 25. Daimi Konferansı sona erdi. İki gün süren ve “eğitimde demokrasi kültürünün kazandırılması” ve “terörizme varan aşırılıkların eğitim yoluyla nasıl önlenebileceği” temasıyla yapılan konferansın sonunda bir bildirge yayımlandı. Oy birliğiyle karara bağlanan bildirgede, okul ve üniversitelerde demokrasi kültürünün zenginleştirilmesi, şiddete varan aşırılık ve radikalleşmenin engellenmesi için ortaya konulan önlemlerin incelenmesi kayda geçirildi.
Ayrıca, sığınmacı çocukların eğitime alınmasına da vurgu yapıldı. 

Konferansın kapanışında bir konuşma yapan Bakan Avcı, bildirgenin hazırlanmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ederek, “Bu teşekkürü, sadece Türkiye´nin Millî Eğitim Bakanı olarak yapmıyorum aynı zamanda ülkemdeki 2,5 milyon Suriyeli sığınmacı ve onların eğitim bekleyen 830 bin çocuğu adına da yapıyorum. 830 bin çocuktan bugüne kadar eğitime olabildiğimiz 330 bini adına yapıyorum. Dolayısıyla bekleyen 500 bini adına yapıyorum.” dedi. 
 
“Sınır kapılarında insanlık dışı şartlarda bekleşen insanlar var”
Bildirgede öngörülen çalışmaların sadece mülteci statüsü kazanmış olanları ilgilendirdiğine dikkati çeken Bakan Avcı, “Ama Avrupa´nın pek çok yerinde Balkanlar´da, birçok ülkenin sınır kapılarında fevkalade gayri müsait şartlarda, insanlık dışı şartlarda bekleşen insanlar var. Bu konuda duyarlılığa ihtiyacımız olduğu kanaatindeyim. Onun için bunu ilgilerinize, dikkatinize sunuyorum.” şeklinde konuştu. 


Mültecilerin ülkelerindeki insanlık dışı uygulamalardan kaçan ama kendilerine mahsus bir medeniyetleri, dilleri, kültürleri, gelenekleri olan insanlar olduğunu vurgulayan Bakan Avcı, “Özellikle Suriye´den gelenler için söylüyorum. Bu insanlar, tarihin en eski şehirlerinden gelen, kozmopolit hayatın ne demek olduğunu bilen, binlerce yıldır farklı kültürlerin, dinlerin, inançların yaşandığı şehirlerden gelen insanlar. Dolayısıyla onların bu özelliklerinin de eğitim sistemlerimizde dikkate alınmasında yarar vardır diye düşünüyorum.” değerlendirmesini yaptı. 

Kamupersoneli.net