Gündem

MEB'in Andımız Dilekçesi: Gerek Faşizm Gerekse Komünizm Bu ve Benzeri Uygulamaları Sıkça Kullanmıştır

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Danıştay’ın kararını bozmasını istediği 11 sayfalık temyiz dilekçesinde davanın reddedilmesini isteyen MEB’in verdiği dilekçe ortaya çıktı.

Cumhuriyet Gazetesi’nden Ozan Çepni’nin özel haberinin detaylarına göre;

MEB’in ilk olarak davacı eğitim sendikalarının taraf olarak dava açma ehliyetleri olmadığını belirtti.

Bakanlık ayrıca “Milli Kimlik, Uluslaşma ve Öğrenci Andı” başlığı çatısı altında Bozkurt Güvenç ve Süleyman Yıldız’dan alıntılar yaparak Andımız’daki Türklüğe ilişkin ibareler hakkında kimlik kavramına ilişkin açıklamalar gerçekleştirdi.

Bunun haricinde Osmanlıcılık ve Fransız İhtilali’ne de değinildi ve açıklamalarda;

“Türkler kendi çağdaşı unsurlara göre ulus bilincine en geç ulaşan topluluktur. Türkiye Cumhuriyet’ini kuran kadro zaten gecikmiş olan süreci hızlandırmak için yoğun çaba harcamıştır.

Özellikle 30’lu yıllarda benimsenen politika, artık toprak bütünlüğünü garanti altına alan bir ülkenin milli bütünlüğünü de sağlamasıydı.

Öğrenci Andı da bu amaçla benimsenmiş ve ilkokullarda okutulmaya başlanmıştır. Ulus bilincine geç ulaşan bir toplumda bu çeşit sembol ve ritüellerin kullanılarak, ortak bir milli kimlik inşa edilmeye çalışılması anlaşılabilir bir durumdur.

Ancak 2023 yılında yüzüncü yılını dolduracak olan Türkiye Cumhuriyeti’nde toplumun zaten bir milli kimlik kazanmış olduğunu kabul etmek gerekir. Yani Öğrenci Andı işlevselliğini yitirmiştir. Hal böyleyken 21. yüzyıl Türkiye’sinde 30’lu yılların ritüellerini benimsemek anakronik (çağdışı) bir yaklaşım olacaktır” denildi.

FAŞİZM VE KOMÜNİZM

MEB tarafından ayrıca öğrenci andı ile alakalı olarak;

“Andımız gibi uygulamalar, 1900’lü yılların ilk yarısında yaygın olarak kullanılan uygulamalardır.

Gerek faşizm gerekse komünizm bu ve benzeri uygulamaları sıkça kullanmıştır. Askeri ağırlıklı rejimler bu tür uygulamaları temel almıştır.

Bunun bir yansıması olarak da okullarda da kullanılmaya başlanmıştır. Bu aynı zamanda okulların ideolojikleşmesi ve askerileşmesi anlamına gelmektedir.

Oysa günümüzde bu yaklaşım terk edilmiştir. Okullarımızda aleni hiçbir ideoloji savunulmamaktadır, askeri bir disiplin uygulaması da bulunmamaktadır” ifadeleri kullanıldı.

“PAPAĞAN GİBİ TEKRARLAYACAKLARI SÖZLER YERİNE” DENİLDİ

MEB ayrıca tepki çekecek bir ifade kullandı ve “Öğrencilerin her gün ‘papağan gibi” ifadesi kullanarak, bunu tekrarlayacakları sözler yerine, konuşup tartışarak ve yaşayarak edinecekleri özellikler günümüz eğitiminin önemli bir kısmını oluşturmaktadır.

Her sabah öğrencilerin sıraya sokulup tekrarlatılarak bir takım değerlerin kazandırılmaya çalışılması hem Türk Milli Eğitimi’nin benimsediği eğitim anlayışına hem de dünyada genel kabul gören eğitimbilim anlayışına uygun değildir” dedi.

Bir Yorum

  1. Öğretmenler Yen'i nesil sizin eseriniz olacaktır diyen saygıdeğer Atamızın bize emanet ettiği değerleri boş saydınız Şimdi Yen'i nesil bitik sizde yitiksiniz