Gündem

Merkez Bankası Uyarıyor! Kimlik fotokopisi verirken aman not düşmeyi unutmayın

Günlük hayatımızda her kurumda işlem yaparken, telefon hattı alırken, bir yerlere abone olurken, kargo alıp-verirken, havale işlemlerinde kimlik fotokopisi isteniyor. Kimlik fotokopisi ile çok işlem yapılması alışmış bir durum oldu.

Aslında bu yasal değil, sadece koca formu doldurmak yerine kimliğinizin fotokopisini iliştiriyorlar o belgelere ya da kendilerini garantiye alıyorlar ve işleri hızlandırıyorlar. Peki, bu kimlik fotokopiniz ile başkası neler yapabilir? İşte kimlik fotokopileriyle yapılabilecek işlemler: Adınıza bir yerlere üye olunabilir, adınıza abonelik açılabilir, sizi bir şey için kefil edebilirler.

En çok görülen vakalardan biri de şu: Adınıza bir sürü telefon hattı açtırıp açık hat olarak satabilirler ve bu hatları alanlar herhangi bir suç işlediklerinde direk hat sahibi yani kimlik fotokopisi kullanılarak adına hat açılan kişi zan altında kalıyor. Suistimallere karşı dikkatli olun! Yetkililer, kimlik fotokopileri ile suiistimaller ve yasa dışı konular meydana gelmesi nedeniyle, vatandaşların dikkatli olmalarını istedi. Bir işlem gereği bir yere kimlik fotokopisi verilirken, fotokopi üzerine ne için verildiğinin yazılması konusunda vatandaşlar uyarılarak, kimlik fotokopisi ile yasa dışı işlemler yapılmasına imkân verilmemesi için dikkatli olunması önerildi.

Tüketici Platformları, yetkilileri kimlik fotokopisinin güvenilir olmayan her yere verilmemesi konusunda vatandaşlar uyardı. Kimlik bilgilerinin paylaşımı konusunda çok fazla şikâyet aldıklarını ve vatandaşların büyük mağduriyet yaşadığını kaydeden yetkililer, herhangi bir yere üye olurken de vatandaşların çok dikkat etmesi gerektiği konusunda uyardı. Kimlik fotokopisi üzerine paraf atın Kimlik bilgileri ile istek dışı işlem yapılmasını önlemek için bazı önlemlerin alınabileceğinin altını çizen yetkililer “Bir yere başvuru yaparken kimlik fotokopisi üzerine kimliğin sadece o işlem için kullanılacağını bildiren bir paraf atılmalıdır.

Gerekirse işlem tarihi de atmak yerinde olacaktır. Böylece daha sonraki yıllarda kimliğin tekrar kullanılması engellenecektir. Nüfus cüzdanını kaybeden vatandaşların başına gelen olaylar da kimliklerin ne denli önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Kötü niyetli kimselerce ele geçirilen kayıp ya da çalıntı nüfus cüzdanları yasa dışı işlemlerde sıklıkla kullanılabiliyor. Bu da vatandaşın büyük mağduriyetler yaşamasına neden oluyor.

Mutlaka gazetelere ilan verin

Kayıp ya da çalıntı nüfus cüzdanları ile şirketler kuruluyor, bankalardan çekler alınıp karşılıksız çekler düzenleniyor, yaşa dışı binlerce işe ve suça bulaşılabiliniyor. Bu nedenle nüfus cüzdanları kaybolduğunda ve ya çalındığında acilen gazete kayıp ilanı veya emniyetten alacakları tutanağı ekleyecekleri bir dilekçe ile vergi dairesine başvurması halinde, kayıp veya çalıntı nüfus cüzdanı bilgileri sicil kayıtlarına alınıyor. Hangi işlem için olursa olsun kimlik cüzdanı fotokopisini verirken, fotokopinin hemen altına şerh düşün.

Bildiğiniz gibi artık her kurumda işlem yaparken, telefon hattı alırken,bir yerlere abone olurken, kargo alıp-verirken, havale işlemlerinde.. vs.. kimlik fotokopisi istenmekte..

Aslında bu yasal değil, sadece koca formu doldurmak yerine kimliğinizin fotokopisini iliştiriyorlar o belgelere ya da kendilerini garantiye alıyorlar ve işleri hızlandırıyorlar…

Sebep her neyse… Sonuçta artık kimlik fotokopisi ile çok işlem yapılması alışmış bir durum oldu artık…

Peki, bu kimlik fotokopiniz ile başkası neler yapabilir diye düşündünüz mü hiç?

Birkaç örnek verecek olursak:

-Adınıza bir yerlere üye olunabilir.

-Adınıza abonelik açılabilir.

-Sizi bir şey için kefil edebilirler.

-En çok görülen vakalardan biri de şu: ADINIZA BİR SÜRÜ TELEFON HATTI AÇTIRIP, AÇIK HAT OLARAK SATABİLİRLER! ve bu hatları alanlar herhangi bir suç işlediklerinde direk hat sahibi yani kimlik fotokopisi kullanılarak adına hat açılan kişi zan altında kalmaktadır. (zaten siz de telefoncularda açık hat satıldığına şahit olmuşsunuzdur)

-ve bunun gibi birçok örnek..

Peki, kendimizi korumak, kimlik bilgilerimizle isteğimiz dışında işlem yapılmasını önlemek çok mu zor? Elbette değil

Basit ve etkili bir yöntem var:

Mesela 05xx1234567 nolu telefon hattını aldınız.

Form doldururken ve kimlik fotokopisini verirken,FOTOKOPİDE, KİMLİĞİN ÖN VE ARKA YÜZÜNDEKİ BOŞ ALANLARA

SADECE 05XX1234567 HATTIN ABONELİK İŞLEMLERİ/ AKTİVASYONU İÇİNDİR yazıp paraf atmanız sizi koruyacaktır.

Veya: SADECE 01/01/200X NOLU , XXXXMİKTARLI HAVALE İŞLEMİ İÇİNDİR..

VB. ŞEKLİNDE NOT TUTMANIZ İYİ BİR ÖNLEM OLACAKTIR…

5 Yorum

  1. di̇yeli̇mki̇ yazdin ve verdi̇k fotokopi̇yi̇… bi̇zi̇m uyanik mi̇llet yazili olan kismi keser ve i̇stedi̇gi̇ni̇ yi̇ne yapar

  2. Bursa korupark vodafone bayii o şekilde kabul etmiyorum deyip kibarca kovdular

  3. Bir çok firma ve telefon bayileride fotokopi dahi çekmiyor direk dijital resmini çekiyor bu fotokopiden de daha sakıncalı diye düşünüyorum

    1. kesinlikle, dijital ortamda olması çok daha güvensiz. asla vermeyin. alternatif üretmek zorundalar, kolayına kaçıyorlar her işin. ilkesiz toplumumuz maalesef.