Gündem

Mesleki yeterliliği olmadan Merkez Bankası başkan yardımcısı olarak atanabilecek!

Türkiye’yi bir şirket gibi yöneteceğim diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atama kararları özellikle son yıllarda hep tartışma konusu oluyor. Erdoğan’ın özellikle kamu bankalarına yaptığı atamalar gündemin birinci sıra tartışma konuları arasında yerini korurken, yeni bir kararname çıkardı. Resmi Gazete’de yayınlanan karar göre Merkez Bankası başkan yardımcılığı atamalarında ‘tecrübe şartı’ ve beş yıllık görev süresi kısıtlaması kaldırıldı.

Değişikliğin 12’nci maddesinde “Esas mukavelenin 29’uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan ‘ve meslekleri ile ilgili olarak en az on yıl çalışmış’ ibaresi, ‘başkanın (guvernör) önerisi üzerine müşterek kararla beş yıl süre ile’ ibaresi ve aynı fıkranın üçüncü maddesi yürürlükten kaldırıldı.”

Kararla, herhangi bir üniversite mezunu, mesleki yeterliliği olmadan Merkez Bankası başkan yardımcısı olarak atanabilecek.

Değişiklik yapıla 29. Madde şöyleydi:

29. Madde: “Başkana (Guvernör) yardımcı olmak üzere dört Başkan (Guvernör) Yardımcısı atanır. Başkan (Guvernör) Yardımcıları hukuk, maliye, ekonomi, işletme, bankacılık, finans, mühendislik, kamu yönetimi, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler ile istatistik alanlarından birinde veya iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde lisans veya lisansüstü öğrenim görmüş, yeterli bilgi ve 12 deneyime sahip ve meslekleri ile ilgili olarak en az on yıl çalışmış kişiler arasından Başkanın (Guvernör) önerisi üzerine müşterek kararla beş yıl süre ile atanırlar. Başkan (Guvernör) Yardımcıları bu sürenin sonunda yeniden atanabilirler. Başkan (Guvernör) Yardımcıları hakkında da Banka Kanununun 27’nci maddesinin birinci fıkrası ve 28’inci maddesinin ikinci fıkrası uygulanır.”

Kararla ayrıca Merkez’e bankaların bilgilerine anlık ulaşabilme yetkisi de verildi.

Esas mukavelenin 3’üncü maddesi şöyle: “Banka talepleri gerçek zamanlı ve anlık karşılanır. Bu taleplerin karşılanmasını teminen bankaca kurum ve kuruluşların bilgi işlem sistemlerine erişim sistemleri kurulabilir. Uygulamaya yönelik her türlü usul ve esas bankaca belirlenir.”

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı eski Başdanışmanı ve Gençlik Spor Bakan Yardımcısı olan eski milli güreşçi Hamza Yerlikaya, Vakıfbank Yönetim Kurulu üyesi olarak atanmış, kamuoyundan büyük tepki gelmişti.