Gündem

Mesut Barzani :" Peşmerge Musul Merkezine Girmeyecek"

  Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Musul operasyonuna ilişkin, “Peşmerge Musul’un merkezine girmeyecektir.” dedi.


Barzani, Başika bölgesindeki Zerdık Dağı’nda Şii Ulusal Koalisyonu lideri Ammar el-Hekim ile düzenlediği ortak basın toplantısında Musul operasyonunu değerlendirdi.

Musul operasyonunun Peşmerge güçleri ile Irak ordusunun koordinasyonuyla başarılı bir şekilde sürdüğünü belirten Barzani, “Musul’un geleceğiyle ilgili Erbil ile Bağdat arasında ortak bir komisyon kurulacak ve oluşacak sorunlar burada çözüme bağlanacaktır. Musul halkının içi rahat olsun. Verilen tüm bu bedeller onları terör örgütünün elinden kurtarmak içindir.” diye konuştu.

Musul merkezine girecek güçle ilgili olarak Barzani, “Peşmerge güçlerinin Musul operasyonundaki rolü belirlenmiştir. Peşmerge Musul’un merkezine girmeyecektir. Irak ordusu Musul merkeze girecek. Peşmerge güçleri ile Irak ordusu arasındaki uyumun devam etmesini diliyorum.” açıklamasında bulundu. 

Barzani, “Başika ablukaya alınmış ve askeri açıdan düşmüştür. Fakat acelemiz yok. Peşmerge ve Irak askerlerinin yerleşim yerlerine doğrudan girmelerini istemiyoruz. Çünkü tamamen temizlendiğinden emin olmalıyız.  En az zayiatla DEAŞ’ın elindeki yerleri kurtarmaya çalışıyoruz. Önceden tuzaklanan bombalar, mayınlar ve patlayıcıların temizliği nedeniyle zaman zaman yavaşlama oluyor. Başika, halihazırda kurtarılmış sayılır.” görüşlerini dile getirdi.

Peşmergenin kontrol ettiği yerlerde çizdiği hatların askeri olduğunu vurgulayan Barzani, “Ulaştığımız yerlerde çizdiğimiz hatlar askeridir, siyasi değil. Peşmerge ile Irak ordusunun görevleri anlaşmaya göre belirlenmiştir. Nerede birlikte olacaklar, nerede ayrı olacaklar hepsi netleştirilmiştir. Bu çok açık. Herkes alanını biliyor.” dedi.

DEAŞ’ın geçtiğimiz hafta Kerkük’te düzenlediği saldırılara da değinen Barzani, şunları kaydetti:

“DEAŞ’ın Kerkük’teki saldırıları yenilgisini unutturmak içindir. Fakat durum kısa sürede kontrol altına alındı. Teröristler etkisiz hale getirildi. Cephelerdeki Peşmerge güçlerinden bir kısmını oradaki durumu kontrol etmek üzere Kerkük’e gönderdik fakat onlara ihtiyaç kalmadı.Her türlü gelişmeye ve olaya hazırlıklı olmak zorundayız.”

Bir gazetecinin ABD, Kürtleri Irak ve Suriye’de kullanıyor mu?” sorusuna, “Biz ABD için değil kendimiz için savaşıyoruz. Soruyu yanlış soruyorsunuz.” şeklinde tepki gösteren Barzani, “DEAŞ’ın Kürdistan bölgesi üzerindeki tehdidini ortadan kaldırmak istiyoruz. Musul’un kurtarılmasıyla Kürdistan üzerindeki tehlike azalacaktır. Bizim savaşımız Suriye’de değil. Rakka’daki gelişmelerle bir alakamız yoktur. Biz kendi cephemizdeyiz.” ifadelerini kullandı.

KAMUPERSONELİ.NET – AA