Gündem

Mevlüt Uysal: "AK Parti'ye oy vereceği belli olan kişiler seçmen listesinden düşürülmüş."

Mevcut İstanbul Belediye Başkanı aynı zamanda Ak Parti’nin Büyükçekmece adayı Mevlüt Uysal, Ak Parti’nin Büyükçekmece’de ‘sahte seçme’ iddiası hakkında basın açıklaması yapıyor.

Mevlüt Uysal’ın açıklamalarından satır başları: 

19 yıl da serbest avukatlık yaptım. Büyükçekmece’de hukuken yapmamız gereken şeyleri yaptığımızı düşünüyoruz. Bugün özellikle Büyükçekmece’de neler yaşadık aday olarak ve süreç içerisinde neler yaşadık onlarla ilgili sizleri bilgilendirmek istedik.

24 Haziran seçimlerinde seçmen sayımız 172 bin 351… Bugün 174 bin 661.. Aradaki fark 2 bin 100 civarında. Niye bu kadar az fark varken niye bu kadar büyük tartışma var. Özellikle CHP yetkilileri bunun üzerinden tartışılacak bir şey yok diyerek buradaki tartışmayı kapatmak istiyorlar. 24 Haziran’a göre 2b in 100 civarında artış olsa bile yüzde oranı itibariyle Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan seçmen hareketi yaşanmış. 172 bin 351 seçmenden toplam 11 bin 954 seçmen düşürülmüş. Bu düşürülenler içerisinde ölümle, yurt dışına çıkanlar, askere gidenler var, il dışına gidenler var, bir de hiçbir yerde seçmen olamayanlar var. Toplamda da 14 bin 264 seçmen de buraya yeni kayıt yapılmış. Toplamda yaklaşık 26-27 bine yakın seçmen hareketi olmuş. 11 bin 954 seçmen içerisinden yaklaşık burada 3 bin 92 seçmenin hiçbir yerde seçmen kaydı yok. Bir nevi vatandaşlıktan çıkarılmış gibi.

Büyükçekmece seçmen kaydından düşenler içerisinden burada 3 bin 092 seçmenin hiçbir yerde kaydı yok. Bunun anlamı, bir nevi vatandaşlıktan çıkarılmış gibi. 26 binlik bir seçmen hareketini bir kişinin yapabilmesi mümkün değil. Organize şekilde yapılması gerekiyor. Adrese dayalı kayıt sistemi çıktıktan sonra seçmen listelerinin güncellenmesi bir vatandaşın bir yere nüfus kaydını alabilmesi ancak belediyeden alınan numarataj sistemi üzerindeki adrese kayıtla mümkün olur.

‘Seçmen Kaydı İçin Adres Gerekli’

Nüfus müdürlüğü herhangi bir seçmeni kaydederken belediyeden alınacak bir adrese kayıt yapabilir. Boş bir arsaya kayıt yapılamaz. Her hangi bir işyerine kayıt yapılamaz. Kayıt için önce belediyeden adrese dayalı kayıt yapılabilmesi için numarataj sistemindeki adres gerekli. Sahte seçmen yazılabilmesi için numarataj sistemi ile adresler oluşturulmuş.

‘Sahte seçmen İçin 3 Usül Kullanılmış’

Sahte kayıt yerleri seçmen kaydedilebilecek yerler için iki ve üç usül kullanılmış. Ruhsat alınan ama inşaatına başlanmayan yerler bina var gibi gösterilmiş. İkinci usül Büyükçekmece bölgesinde yazlık olarak kullanılan yerlerde boş olan adreslerin sahte seçmen kaydı yapılabilecek listeye alınması olmuş. Üçüncü usül işyeri kaydı olan yerler konut gibi gösterilmiş. 

‘Sahtekarlığı İleri Boyutu’

Bundan daha vahim bir durum var. Sahtekarlığın ileri boyutu. Bir binaya ruhsat alınmış. O binanın üzerine sanki iki kat daha varmış gibi gösterilmiş. Bu şekilde seçmen yazılabilecek adresler oluşturulmuş. 

Biz seçmen listeleri askıya çıktığında üyelerimiz yer almadığını gördüğümüzde bazı yerlerde boş arsa ve inşaatlarda seçmen olduğunu gördük. Hızlı bir şekilde 736 seçmen kaydına itiraz ettik. İlçe kurullarına itiraz ettik. CHP de aynı seçmenlere itiraz etti. 717’sinin kaydı donduruldu. Ancak kaydı dondurulan seçmenlerin adreslerine daha sonra baktık ki güncelleme esnasında 830 seçmen kaydı daha yapılmış. Buna itiraz ettiğimiz zaman kanunda açık hüküm var. Kolluk kuvveti tarafından birebir adres kontrolü yapılarak tespit yapılması gerekiyor. Süre o kadar az ki o kadar adrese ulaşabilmeleri mümkün değildi ilçedeki emniyet mensuplarının. 

Ret sebebi ne? Kolluk kuvveti tarafından gidilip tespit yapılamaması. Böyle bir kontrolün yapılabilme imkanı olmuyor. Bu sadece bir seçmen kaydırılması değil başka bir şey. 8 ayda bu kadar yüksek oranda yüzde 20’ye yakın bir seçmen hareketi yani 26-27 bin seçmen hareketi var. Fiilen tespit mümkün değil. Bizim itirazımızda da kurul ‘burada ciddi bir yolsuzluk yapılmış, sahte evrak işlenmiş’ dedi. Bunlara baktığımızda bunlar nüfus müdürlüğünden bir bilgisayardan yapılmış. Bu kim nüfus müdürlüğündeki memurların yetersizliği nedeniyle belediyeden istenen işçi kadrosundaki Mehmet Özgür Samanlı isimli kişi. Yapmış olduğu işlem sayısı diğer memurların yaptığının toplam 4 katı.”